Smrtiace košické presilovky opäť úradovali. Sú veľkým faktorom, hovorí Mikúš

Gólová radosť hráčov Košíc.
Gólová radosť hráčov Košíc. (Autor: TASR)
Svjatoslav Dohovič|11. apr 2024 o 00:00

V piatok sa začne v Spišskej Novej Vsi nová séria, už len na dva víťazné zápasy.

KOŠICE. Semifinálová séria medzi treťou Spišskou Novou Vsou a štvrtými Košicami napĺňa predpoklady, ktoré pred ňou hovorili o tom, že bude v doterajšom priebehu play off hokejovej extraligy najvyrovnanejšia.

Košičania zvládli aj druhý domáci zápas a po víťazstve 4:2 vyrovnali stav série na 2:2.

A tak sa v piatok v Spišskej Novej Vsi bude začínať odznova, tentokrát už len na dva víťazné zápasy.

Aj v druhom zápase na košickom ľade sa ako rozhodujúce ukázali priam smrtiace košické presilovky. V utorok využili domáci tri zo štyroch, v stredu dve z troch.

Do vedenia síce v štvrtom zápase išli v ôsmej minúte hostia po góle Todda Burgessa, ale o dve minúty Tomáš Mikúš využil hneď prvú presilovú hru a vyrovnal.

V závere tretiny sa z rýchleho brejku presadil americký útočník Hunter Fejes a na prvú prestávku odchádzali Košičania s jednogólovým vedením.

Ďalšiu presilovkovú ranu zasadil Spišiakom dve minúty pred druhou prestávkou Michal Chovan.

Košičania v tretej tretine pätnásť minút vynikajúco bránili dvojgólový náskok.

Napokon sa predsa len k dorážke necelých päť minút pred koncom dostal hosťujúci Juraj Majdan a vzápätí dostali hostia šancu hrať pri vylúčení Joonu Jääskeläinena presilovku, ale nedokázali ju využiť na vyrovnanie.

Dokonca v záverečnej power play hostí paradoxne Košičania márne ostreľovali prázdnu bránku až sa do nej napokon päť sekúnd pred koncom trafil opäť Fejes a uzavrel skóre zápasu.

VIDEO: Zostrih zápasu Košice - Spišská Nová Ves

Nielen presilovky, ale aj bezchybné oslabenia

Vynikajúcu prácu podľa košického trénera Dana Cemana odviedli nielen presilovkové formácie, ale aj štvorice v oslabeniach.

Veď Spišská Nová Ves ešte nedokázala v semifinálovej sérii streliť v presilovkách ani jeden gól. Špeciálne formácie vyzdvihol v hodnotení zápasu aj strelec úvodného gólu Tomáš Mikúš.

„Špeciálne formácie sú veľkým faktorom v hokeji, nielen v play off. Či už sú to ubránené presilovky súpera, alebo góly v našich presilovkách. Vychádza nám to a verím, že to takto bude pokračovať,“ dodal Mikúš.

Podľa neho nie je vyrovnaný stav série žiadnym prekvapením. Potvrdil aj slová trénera Cemana o tom, že Košičania sa už pred začiatkom semifinále sa pripravovali na to, že séria sa môže rozhodnúť až v siedmom zápase.

„Spišská je veľmi kvalitné mužstvo, dokazovali to v základnej časti a dokazujú to aj v play off,“ dodal Mikúš.

Hľadajú recept, zatiaľ ho nenašli

„Začali sme dobre, vyhrávali sme, ale opäť sme ich zbytočnými vylúčeniami dostali do zápasu. Presilovky hrajú vynikajúco, pozeráme si to a zatiaľ sme nenašli recept, ako ich lepšie ubrániť.

Ale verím, že naozaj zatiaľ,“ povedal k zápasu strelec kontaktného gólu Juraj Majdan, podľa ktorého sa opäť ukázal problém viditeľný už aj v základnej časti.

„My keď dáme gól, akoby sme prestali hrať a stalo sa to aj dnes. A s Košicami sa hrá veľmi ťažko, keď prehrávate.

Aj dnes, aj včera sme ich naháňali, ale nevyšlo to. Musíme si k tomu niečo povedať a v piatom zápase zabrať úplne inak,“ dodal Majdan.

Michal Chovan, Joona Jääskeläinen a Juraj Majdan.
Michal Chovan, Joona Jääskeläinen a Juraj Majdan. (Autor: TASR)

Problém v hre pri nerovnovážnom stave na ľade videl na hre Spišiakov v oboch zápasoch v Košiciach aj asistent trénera Vladimír Záborský, ktorý prezradil, že po nevydarenom treťom zápase malo mužstvo pred štvrtým trochu dlhší míting ako obvykle.

„Včerajší zápas nám vôbec nevyšiel, pred tým dnešným sme mali ráno trochu dlhší míting. Chceli sme zmeniť nejaké systémové veci.

Začali sme veľmi dobre, dali sme prvý gól, čo je proti Košiciam veľmi dôležité. Potom sme opäť doplatili na našu nedisciplinovanosť.

Za dva dni sme v Košiciach dostali päť gólov v súperových presilovkách a my sme nedokázali využiť ani jednu našu.

A ani v power play sme sa dnes nedokázali udržať v útočnom pásme,“ poznamenal Záborský.

Kto uchmatne mečbal?

Už v piatok sa jedno z mužstiev môže priblížiť k finále. Víťaz piateho zápasu na spišskonovoveskom ľade bude odchádzať so semifinálovým mečbalom.

„Podarilo sa nám nájsť spôsob ako doma Spišskú Novú Ves poraziť, teraz musíme do piateho zápasu nájsť spôsob ako ju poraziť aj na jej ľade,“ naznačil o čom bude príprava košický tréner Dan Ceman.

Podľa Tomáša Mikúša aj košického kapitána Michala Chovana sa mužstvo pri dvoch domácich víťazstvách nastavilo dobre.

„Nemyslím si, že budeme niečo v Spišskej veľmi meniť. Dôležité bude, aby sme aj u nich nastúpili s rovnakým odhodlaním a energiou ako v domácich zápasoch,“ myslí si Mikúš, na ktorého nadviazal kapitán Michal Chovan:

„Celé mužstvo od prvého do posledného hráča šliape momentálne veľmi dobre a na to sa spoliehame. Videli sme to už aj pred rokom, že toto je veľmi dôležité.“

Potvrdiť výhodu domáceho ľadu a získať mečbal sú odhodlaní aj Spišiaci.

„Doma sa na nich lepšie pripravíme, aj na tie ich presilovky. Musíme sa vyvarovať zbytočných faulov,“ zdôraznil Majdan.

Podľa obrancu Juraja Valacha, neskončili košické zápasy podľa predstáv Spišiakov.

„Ideme teraz domov, musíme tieto dva zápasy zahodiť za hlavy. Sú niektoré veci na ktorých musíme do piatku popracovať, na môj vkus dostávame veľa gólov v oslabení.

Prístup musíme zmeniť aj k ďalším detailom. Začína sa od začiatku. A určite budeme chcieť doma opäť zvíťaziť a získať ďalší bod v tejto veľmi vyrovnanej sérii.“

Pavúk play-off Tipos extraligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Smrtiace košické presilovky opäť úradovali. Sú veľkým faktorom, hovorí Mikúš