Zarábali ťažké milióny, uskromnia sa? Kane, Tatar či Tarasenko sú stále bez zmluvy

Patrick Kane a Tomáš Tatar.
Patrick Kane a Tomáš Tatar. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|20. júl 2023 o 16:10

Medzi siedmimi najdrahšími voľnými hráčmi nájdeme slovenské meno.

NEW YORK. Trh s voľnými hráčmi v NHL už prebieha dvadsať dní. Ak ste si mysleli, že budú za ten čas obsadené všetky veľké mená, boli ste na omyle.

Novú zmluvu stále nemá legendárny americký útočník Patrick Kane. Je bez nej aj produktívny Rus Vladimir Tarasenko či Slovák Tomáš Tatar.

Nejde o nedostatok záujemcov. Väčšina z nich má pre vyčkávanie svoje dôvody. Vyberajú si z ponúk, čakajú na vývin situácie v tom-ktorom klube alebo skrátka majú čas.

V nasledujúcom článku sa pozrieme na sedem voľných hráčov, ktorí v minulej sezóne zarábali najviac a stále sú dostupní na rokovania s klubmi.

Patrick Kane

Je to, že Patrick Kane stále nemá zmluvu, prekvapením? Príčina sa pri jeho mene určuje zrejme celkom jednoducho.

Má si z čoho vyberať a nemusí sa až tak ponáhľať. Zrejme žiaden voľný hráč neprinesie budúcemu zamestnávateľovi takú kombináciu kvalít a skúseností ako on.

Samo za seba hovorí už len to, že spomedzi všetkých voľných hráčov zarábal počas trvania minulého kontraktu najviac, až 10,5 mil. dolárov. Musí sa trochu uskromniť, avšak o jeho služby stále musia kluby zápasiť, čo znamená, že si stále môže vybojovať výhodný kontrakt.

Medzi záujemcov o jeho služby patria kluby, ktoré chcú pomýšľať na najvyššie méty. Kto vie priniesť víťaznú mentalitu lepšie ako hráč, ktorý sa trikrát radoval zo Stanleyho pohára?

V Chicagu bol symbolom najúspešnejšej éry klubových dejín. V roku 2010 strelil gól, ktorým rozhodol o titule, v roku 2013 sa stal najužitočnejším hráčom play-off a v roku 2015 bol s 23 bodmi najproduktívnejším hráčom vyraďovacích bojov.

Kane je víťazom piatich individuálnych trofejí a pred sebou má veľké méty. Aby prekonal Bretta Hulla a stal sa najproduktívnejším Američanom všetkých čias, potrebuje nazbierať ešte 155 bodov. Momentálne je tretí.

Patrick Kane.
Patrick Kane. (Autor: SITA/AP)

Ešte v ročníku 2021/22 zbieral viac ako bod na zápas. V poslednej sezóne získal 57 bodov v 73 dueloch v dresoch Blackhawks a New York Rangers. S dobrými spoluhráčmi po zvyknutí si na systém by naďalej mohol byť zabijakom.

Aj tak sa ale jeho meno najčastejšie spája s klubom, ktorý ťahá dvanásťročnú šnúru nezdaru. S Buffalom.

Sabres sa zdajú byť mužstvom so slušným potenciálom a základňou talentov. Chcú začať pravidelne postupovať a priviesť meno ako Kane by mohlo pomôcť mladíkom. Navyše je veľmi možné, že mu Sabres budú ochotní ponúknuť najdlhší kontrakt.

„Kanerova“ motivácia je, že z Buffala pochádza. Ukončiť kariéru v sľubnom mužstve a pokúsiť sa doma uspieť by preňho mohlo byť solídnym lákadlom.

Je pravdepodobné, že si na definitívu ohľadom budúcnosti 34-ročného veterána ešte počkáme. Prvého júna absolvoval operáciu a vrátiť by sa mal v priebehu štyroch až šiestich mesiacov, preto sa nemusí nikam ponáhľať.

Jonathan Toews

Ak si nebude stopercentne istý, skončí. Tak sa pred niekoľkými mesiacmi vyjadril Jonathan Toews o možnom pokračovaní kariéry.

V poslednej sezóne odohral 53 duelov a netají sa tým, že je jeho zdravie veľmi podlomené. Trpí pozostatkami Covidu, preto nevylúčil ani úplný koniec s hokejom.

„Keď sa deň čo deň trápite v bolestiach, pýtate sa, načo to je dobré. Dostal som sa do bodu, v ktorom mám pocit, že už na mojom zdraví bolo napáchaného veľa zlého,“ priznáva.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zarábali ťažké milióny, uskromnia sa? Kane, Tatar či Tarasenko sú stále bez zmluvy