Maďarsko nemilo prekvapilo IIHF, šampionát má byť opäť vo Fínsku

Nokia Arena v Tampere.
Nokia Arena v Tampere. (Autor: Twitter Discovering Finland)
SITA|24. máj 2022 o 16:35

Za rozhodnutím Maďarska môžu byť politické dôvody.

BRATISLAVA. Budúcoročné MS v hokeji sa pravdepodobne uskutočnia vo fínskom Tampere a lotyšskej Rige. V Tampere sa spolu s Helsinkami konajú aj tohtoročné MS, lotyšská metropola hostila svetový šampionát vlani.

Ako informuje oficiálny web Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), o MS 2023 sa uchádzajú tieto dve mestá a aktuálne už nemajú protikandidátov.

Nedávno o zámere hostiť budúcoročný turnaj spoločne informovali Maďari a Slovinci, no maďarská strana nečakane od iniciatívy odstúpila.

Pôvodne sa mal šampionát konať v Petrohrade, ale pod vplyvom vojenského konfliktu na území Ukrajiny, ktorý s pomocou Bielorusov rozpútali Rusi, prišla ruská strana o právo hostiť najlepšie reprezentácie na svete.

IIHF by mala o dejisku MS 2023 rozhodnúť v piatok, kedy ako organizátora šampionátu v roku 2026 potvrdí Švajčiarsko. Tam sa mali konať MS 2020, no pandémia koronavírusu znemožnila konanie turnaja v Lausanne a Zürichu.

Už dlhšie je známe, že v roku 2024 sa najlepší predstavia v Prahe a Ostrave, o rok neskôr sa MS uskutočnia v dánskom Herningu a švédskom Štokholme.

Podľa viceprezidenta IIHF Petra Břízu rozhodnutie Maďarov napokon nebojovať o MS 2023 zástupcov federácie zaskočila. "Maďarská vláda neposkytla ich zväzu pôvodne prisľúbené finančné garancie," povedal Bříza pre iDnes.cz a pokračoval:

"Pred dvoma dňami sa vrátil jeden z riaditeľov IIHF, ktorého sme poslali do Budapešti a Ľubľany, aby kongresu podal správu o pripravenosti organizátorov.

Do pondelka bolo z ich strany všetko potvrdené. Stiahnutie kandidatúry je teda veľmi prekvapujúci krok. Maďari vyjadrovali veľký záujem o organizáciu."

Podľa kanadského reportéra Gorda Millera z TSN za rozhodnutím maďarskej strany môže stáť politika. Maďari sa údajne stiahli, pretože ani o rok na MS nebudú štartovať Rusi ani Bielorusi.

A maďarský premiér Viktor Orbán má vrelý vzťah s prezidentom Vladimirom Putinom. Bříza dohady o takomto pozadí odstúpenia Maďarov nekomentoval.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Maďarsko nemilo prekvapilo IIHF, šampionát má byť opäť vo Fínsku