VIDEO: Útočník Calgary strelil svoj prvý gól v NHL, od draftu naň čakal desať rokov

Hokejista Calgary Flames Justin Kirkland strieľa svoj prvý gól v NHL proti Edmontonu.
Hokejista Calgary Flames Justin Kirkland strieľa svoj prvý gól v NHL proti Edmontonu. (Autor: TASR/ The Canadian Press via AP)
TASR|14. okt 2024 o 10:00

Špeciálny duel odohral aj brankár Dallasu Casey DeSmith.

NEW YORK. Kanadský hokejový útočník Justin Kirkland sa desať rokov po drafte NHL dočkal prvého gólu v najprestížnejšej súťaži. Prispel ním k triumfu Calgary na ľade Edmontonu 4:1.

Kirklanda draftoval v roku 2014 klub Nashville Predators zo 62. miesta. Po rokoch v nižších zámorských súťažiach sa dočkal debutu v NHL až v sezóne 2022/2023 vo farbách Anaheimu Ducks.

V siedmich dueloch nebodoval a ďalšie zápasy v NHL absolvoval v ročníku 2023/2024, no ani v dvoch stretnutiach v drese Arizony Coyotes nezískal bod.

Dočkal sa ho až v druhom stretnutí prebiehajúcej sezóny, pred ktorou podpísal ročný kontrakt na 775-tisíc dolárov s Calgary. V 50. minúte získal odrazený puk a blafákom do bekhendu prekonal Stuarta Skinnera.

"Znamená to pre mňa veľa, ale aj pre moju rodinu a priateľov. Je úžasné, že sa to stalo práve v takom zápase, akým je bitka o Albertu. Lepšie som si to nemohol ani predstaviť," poznamenal Kirkland.

VIDEO: Justin Kirkand a jeho prvý gól v NHL

Svoj prvý gól v NHL dal vo veku 28 rokov a 72 dní. Stal sa tak 7. najstarším hráčom s premiérovým presným zásahom v NHL. Na čele rebríčka je Sergej Makarov, ktorému sa to podarilo vo veku 31 rokov a 108 dní.

Špeciálny duel absolvoval aj brankár Dallasu Casey DeSmith, ktorý debutoval v novom pôsobisku čistým kontom, ktorým prispel k víťazstvu nad Seattlom 2:0.

"Na jeho hernom prejave sa mi veľmi páčilo, ako pokojne pôsobil. Naša defenzíva nám dáva šancu zvíťaziť v každom zápase v lige a ak máte aj dobrého brankára, tak môžete ísť ďaleko," konštatoval tréner Peter DeBoer.

DeSmith, ktorého nikdy nedraftovali, sa do NHL dostal vo farbách Pittsburghu. V organizácii strávil šesť rokov a hoci v auguste 2023 zamieril do Montrealu, ten ho už o mesiac poslal po ďalšej transakcii do Vancouveru.

V jeho farbách odohral v sezóne 2023/2024 celkovo 31 zápasov. V lete 2024 podpísal trojročnú zmluvu s platom jeden milión dolárov na sezónu.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Dallas Stars - Seattle Kraken

V zápase proti Seattlu dostal prednosť pred Jakeom Ottingerom, ktorý si udržal čisté konto v predošlom stretnutí s New Yorkom Islanders (3:0).

"Dve čisté kontá po sebe sú naozaj vzácne. Ani neviem, či som to už počas kariéry zažil, ale asi nie. Je to skvelý spôsob, ako začať sezónu.

Svedčí to o tom, že ideme správnou cestou," povedal DeSmith, ktorý mal v deň prvého "dallaského" shutoutu 33 rokov a 61 dní. Stal sa desiatym najstarším brankárom, ktorý v klube NHL debutoval čistým kontom.

V najvyššom veku sa to podarilo Jacquesovi Planteovi, ktorý mal v deň prvého čistého konta vo farbách Bostonu 44 rokov a 46 dní.

Tabuľka Západnej konferencie NHL

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»VIDEO: Útočník Calgary strelil svoj prvý gól v NHL, od draftu naň čakal desať rokov