Získa Slafkovský fínsky titul? TPS Turku ťahajú drzí superboys

Elitný útok TPS: Markus Nurmi, Juuso Pärssinen, Mikael Pyyhtiä.
Elitný útok TPS: Markus Nurmi, Juuso Pärssinen, Mikael Pyyhtiä. (Autor: TPS Turku/twitter)
Boris Vanya|20. apr 2022 o 11:49

Pamätajte si tie mená. Tvoria najnebezpečnejší fínsky útok.

TURKU, BRATISLAVA. Nikto nepúta väčšiu pozornosť než oni. Pre súperov predstavujú permanentnú hrozbu, dávajú góly, prihrávajú na ne, rozhodujú zápasy.

Fínsky hokejový klub TPS Turku ťahá v tejto sezóne trojica mladíkov. Nie, nie je medzi nimi slovenský talent Juraj Slafkovský, hoci aj on prežíva výnimočný ročník.

Markus Nurmi, Juuso Pärssinen a Mikael Pyyhtiä. Pamätajte si tieto mená. V súčasnosti tvoria najnebezpečnejší fínsky útok. Dovedna majú pritom iba 64 rokov. TPS Turku hrá vo finále najvyššej súťaže proti Tappara Tampere, prvý zápas je v stredu večer.

"Dokonale sa dopĺňajú. Center Pärssinen je veľmi šikovný s pukom, Nurmi ťaží zo svojich fyzických predností, má dlhú hokejku a je perfektný v osobných súbojoch, no a Pyyhtiäje rýchly ako blesk a má veľmi tvrdú strelu," charakterizuje trojicu hokejový expert denníka Turun Sanomat z Turku Jussi Leppäsyrjä.

Dvadsaťtriročný Nurmi (vysoký 195 cm) dal o sebe v play off vedieť aj v minulej sezóne (2+4). V aktuálnej sa už v individuálnom hodnotení predral medzi špičku.

V základnej časti nazbieral 39 bodov za 20 gólov a 19 prihrávok a v play off je lídrom kanadského bodovania s bilanciou 4+13. Pärsinen (21 rokov) a Pyyhtiäje (20 rokov) už hrali spolu v minulej sezóne, no na krídle mali Lauriho Pajuniemiho, ktorý v aktuálnej sezóne už boduje v drese Hartford Wolf Pack v AHL.

"Najväčší dôvod, prečo sú tak dobrí, je, že všetci pochádzajú z Turku a milujú TPS. Poznali sa odmalička, hrali sa spolu, zažili aj mizerné roky TPS a snívali o časoch, keď z Turku spravia opäť najlepší tím vo Fínsku. Sú hladní po úspechu," zdôrazňuje pre Sportnet Leppäsyrjä.

Otec hral na štyroch MS

Juuso Pärssinen je synom bývalého útočníka Tima Pärssinena, ktorý robí synovi hráčskeho agenta. Aj Pärssinen senior bol členom vychýreného útočného tria.

Formácia Timo Pärssinen, Niko Kapanen a Jukka Hentunen sa dala dokopy v sezóne 1999/2000 v Hämeenlinne. Trojica hrala spolu na štyroch majstrovstvách sveta - v rokoch 2001, 2004, 2005 a 2007, z ktorých majú dve striebra.

Vo Fínsku vymysleli ich útoku prezývku Teletubbies (Teletapp) podľa známeho britského seriálu pre malé deti. Mladý útok TPS zatiaľ žiadnu prezývku nemá. V médiách dostávajú rôzne prívlastky, ako napríklad drzí superboys.

V budúcej sezóne sa elitný útok TPS rozpadne. Juuso Pärssinen odíde do Nashville Predators. Už na začiatku tejto sezóny si bol obzrieť nové pôsobisko počas kempu Predators.

"Bol to dobrý ťah. Videl, čo ho čaká. V budúcej sezóne by mal začať bojovať o miesto v NHL," komentoval pre fínsku televíziu MTV otec Timo, ktorý si vyskúšal NHL v drese Anaheimu.

Cieľ je na vrchole hory

Turku hralo o titul aj minulý rok, no vo finále nestačilo na Lukko Rauma. Teraz je súperom TPS tím Tappara Tampere.

V dejisku tohtoročných MS sa už tešili, že vo finále uvidia mestské derby medzi Ilves a Tappara, ale mladíci z Turku boli proti, hoci do semifinále nastupovali v pozícii outsidera.

"To finále mnohých z nás bolelo, ale je to pre nás cenná skúsenosť, z ktorej tím teraz čerpá. Z minulej sezóny sme sa poučili. Obhajoba striebra nie je náš cieľ, ten je na vrchole hory," citoval denník Iltalehti Markusa Nurmiho.

"Väčšina ľudí pred finále stále favorizuje Tappara. Majú veľmi skúsený káder, ktorý prakticky nemá slabiny, je to svetová trieda. Možno som zaujatý, ale myslím si, že sviežosť TPS môže byť rozdielovým faktorom.

TPS má na súpiske 11 mladých hráčov z Turku. Záleží im na našej komunite, na našom meste, našom tíme. Prvý útok už dal o sebe vedieť, ale sú tu aj ďalší hráči ako Eetu Liukas, Aarne Intonen, Eemil Viro, Ruben Rafkin, Aleksi Anttalainen, Valtteri Pulli...

Všetko sú mladíci z liahne TPS. A každý z nich sa môže dostať do NHL. Takže, ak by som si mal tipnúť, myslím si, že TPS bude tento rok fínskym šampiónom," dodáva Jussi Leppäsyrjä.  

Slafkovský? Dúfam, že v júni bude jednotka

"Juraj Slafkovský je výnimočný talent a určite bude z neho skvelý hráč NHL. Pripomína mi bývalých juniorov TPS Kaapa Kakka a Mikku Rantanena. Jurajov talent a fyzický fond z neho už teraz robia veľmi dobrého hráča, no v budúcnosti sa ešte výrazne zlepší. Musíme si uvedomiť, že má stále len 18 rokov. Fanúšikovia TPS majú v tejto sezóne v hľadisku slovenskú vlajku, aj to veľa napovedá, ako veľmi ho v Turku majú radi. Patrí medzi miláčikov publika. Verím, že v júni bude Juraj vôbec prvým slovenským hráčom, ktorého v drafte NHL vyberú ako číslo 1," hovorí Jussi Leppäsyrjä z denníka Turun Sanomat.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Fínsko»Získa Slafkovský fínsky titul? TPS Turku ťahajú drzí superboys