Bol pri zrode mnohých hokejových hviezd. Zomrel tréner Jozef Nemec

Tréner Jozef Nemec a Miroslav Šatan na archívnej fotografii.
Tréner Jozef Nemec a Miroslav Šatan na archívnej fotografii. (Autor: archív Jozefa Nemca)
Sportnet|21. apr 2023 o 11:55 (aktualizované 21. apr 2023 o 14:45)

Viedol Šatana či Višňovského.

TOPOĽČANY. Vo veku 80 rokov zomrel hokejový tréner Jozef Nemec. Informoval o tom klub HC Topoľčany na sociálnej sieti.

Rukami odborníka prešlo mnoho slovenských hokejistov, viacerí to dotiahli až do slávnej zámorskej NHL, napríklad Miroslav Šatan, Ľubomír Višňovský či Radoslav Hecl.

„HC Topoľčany vyjadruje rodine, priateľom a známym úprimnú sústrasť. Česť jeho pamiatke!“ píše sa na facebooku hokejového klubu.

„Ďakujeme mu za odvedenú dlhoročnú prácu a prínos pre klub HC Topoľčany. Pán tréner, navždy spomíname!“

Tréner Jozef Nemec a malý kapitán Miroslav Šatan.
Tréner Jozef Nemec a malý kapitán Miroslav Šatan. (Autor: archív Jozefa Nemca)

Topoľčany v minulosti neboli hokejové mesto. Až kým obetaví rodičia nevybavili pre mesto Športové hokejové triedy a energický telocvikár Jozef Nemec pobláznil decká pre najrýchlejšiu kolektívnu hru. 

Najskôr museli Topoľčanci odstrániť tréningové manko.

"Oproti Popradu, Slovanu, Trenčínu či Banskej Bystrici chýbal našim deťom čas na ľade. V Topoľčanoch sa roztápal už v marci. Na letnom sústredení v Súlovciach sme preto deti učili tri týždne hokejovej abecedy: miešať puky, strieľať. Päťdesiat pukov do zásoby, dve hodiny streľby.

Keď raz v lete pukmi polámali kukuricu z JRD, museli do nej rodičia osadiť siete. Korčuľovať sa ale malý hokejista naučí len na ľade," spomínal s úsmevom Jozef Nemec. 

V ročníku 1974/75 sa v drese Topoľčian stretlo nebývalé množstvo talentov. V útoku Miroslav Šatan, starší brat Ľubomíra Višňovského Tibor, neskorší dlhoročný hráč Topoľčian Andrej Drahovský, v obrane ďalší majster sveta z Göteborgu Radoslav Hecl a obranca, naposledy hrajúci za extraligovú Nitru Juraj Pauček.

Nemec priviedol túto partiu k titulu majstrov Slovenska v kategórii starších žiakov. 

"Trénovali sme hravou formou. Ale tvrdou. Každý si viedol denníček, rodičia podpisovali, ako si splnil úlohy. Kto tréning oklamal, hneď bol usvedčený. Ak niekto urobil tri zhyby a vypúlil od námahy oči, hneď dostal otázku: Prečo klameš?" vravel Nemec.

Je ďalšou láskou okrem hokeja bolo pivo. V pivovare Topvar pracoval od roku 1963, keď tam prišiel z vojny, ktorú absolvoval ako hokejista v Českých Budějoviciach.

Najskôr začal robiť v technológii, potom zásobovača v doprave a v 90. rokoch sa vypracoval na šikovného obchodníka. V Topvare zastával roky post marketingového riaditeľa.

Posledná rozlúčka s trénerom Nemcom sa uskutoční v pondelok 24. apríla 2023 v Ludaniciach (obec v okrese Topoľčany).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Bol pri zrode mnohých hokejových hviezd. Zomrel tréner Jozef Nemec