Veľkorysý čin hviezdy. Huberdeau daruje svoj mozog na lekársky výskum

Jonathan Huberdeau v drese Floridy Panthers.
Jonathan Huberdeau v drese Floridy Panthers. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. aug 2022 o 10:51

Hokej je z dôvodu častých otrasov mozgu nebezpečným športom.

CALGARY. Kanadský hokejista Jonathan Huberdeau sa zaviazal poskytnúť po smrti svoj mozog na vedecké účely organizácii Project Enlist Canada. Táto organizácia sa zaoberá výskumom poranení mozgu.

K rovnakému kroku sa odhodlali aj bývalý astronaut Marc Garneau, bývalá hokejistka Kalley Armstrongová a generálmajor v dôchodku Denis Thompson. Všetci sa pripojili k 170 kanadským príslušníkom ozbrojených síl a veteránom.

Program skúma traumatické poranenie mozgu (TBI), chronickú traumatickú encefalopatiu (CTE) a posttraumatickú stresovú poruchu (PTSD) u vojenských veteránov, s cieľom lepšie liečiť a diagnostikovať tieto zranenia.

"Ako hráč NHL som si veľmi vedomý dopadu traumatických poranení mozgu, otrasov mozgu a prepojenia s ďalšími problémami duševného zdravia.

Som hrdý na to, že môžem podporiť kanadských vojenských veteránov tým, že som sa zaviazal poskytnúť svoj mozog Projektu Enlist a podporovať výskum na zlepšenie kvality života všetkých vojakov, ktorí tak statočne a odvážne slúžili našej krajine," uviedol Huberdeau vo vyhlásení.

Armstrongová, bývalá kapitánka hokejového tímu Harvardskej univerzity, uviedla, že pre Kanaďanov je kľúčové, aby pochopili problémy, ktoré môžu vyplynúť z takýchto zranení. "Otrasy mozgu ukončili moju hokejovú kariéru, ale dokázala som sa zotaviť. Iní také šťastie nemajú," uviedla.

Prvým aktívnym hráčom NHL, ktorý sa zaviazal darovať svoj mozog, bol v roku 2017 Ben Lovejoy. Potom sa k nemu pripojili aj Daniel Carcillo, Jeff Parker, J.T. Brown, Craig Adams, či bývalá kanadská hokejová velikánka Hayley Wickenheiserová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Veľkorysý čin hviezdy. Huberdeau daruje svoj mozog na lekársky výskum