Rasizmus v ukrajinskej lige. Ospravedlnenie nepomohlo, dostal ročný trest

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. feb 2022 o 13:22

Liga útočníka suspendovala na 13 zápasov.

BERN. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) udelila v utorok ukrajinskému hokejistovi Andrejovi Deniskinovi ročný dištanc za rasistické gesto voči hráčovi tmavej pleti Jalenovi Smereckovi.

K incidentu prišlo ešte v septembri počas zápasu ukrajinskej ligy medzi HC Kremenčuk a HC Donbass.

"Rasistické gestá, komentáre a činy nemajú čo robiť v hokeji a ani nikde inde," cituje AP oficiálne vyhlásenie prezidenta IIHF Luca Tardifa.

Dvadsaťtriročný hráč Kremenčuku urobil rasistické gesto na adresu súpera po tom, čo boli obaja vylúčení a vyslúžil si trest do konca zápasu: "Deniskinove činy sú neakceptovateľné a nebudeme ich tolerovať."

Samotný útočník uznal, že jeho správanie bolo nevhodné a Smereckovi sa ospravedlnil krátko po stretnutí a aj počas disciplinárneho konania.

"Chcel by som sa Jalenovi Smereckovi verejne ospravedlniť. Rešpektujem všetkých, bez ohľadu na ich rasu či národnosť. Bohužiaľ, emócie v hokeji sú iné," napísal na sociálnej sieti jeden z najlepších ukrajinských hokejistov.

Tamojšia hokejová liga útočníka suspendovala na 13 zápasov, čo bol najvyšší možný trest. Sankcia od medzinárodného orgánu mu zabraňuje hrať rok vo všetkých medzinárodných stretnutiach.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Rasizmus v ukrajinskej lige. Ospravedlnenie nepomohlo, dostal ročný trest