Museli sa sťahovať, budú farmou Popradu. Za Levice bude hrať aj majster sveta Stümpel

Tlačová konferencia pri predstavení nového klubu v SHL AquaCity Pikes.
Tlačová konferencia pri predstavení nového klubu v SHL AquaCity Pikes. (Autor: HK Poprad)
Matej Hank|27. júl 2023 o 18:10

V Leviciach vynovujú zimný štadión.

LEVICE, POPRAD. Keď postúpili do 1. Slovenskej hokejovej ligy z 2. hokejovej ligy v sezóne 2019/2020, zahrali si hneď play-off, v ktorom prehrali s Bratislava Capitals 0:4 na duely.

Podarilo sa im to aj o rok neskôr, vtedy ich zdolala Spišská Nová Ves rovnakým výsledkom. 

Pre HK Levice to boli jediné play-off duely, ktoré v SHL odohrali za štvorročné účinkovanie. V súčasnosti musí klub riešiť komplikácie so zázemím. 

Zimný štadión, kde hrá svoje duely, totiž rekonštruujú a menia na ňom chladenie za viac ako 800-tisíc eur.

Nie je však isté, či sa rekonštrukcia stihne do začiatku novej sezóny a tak klub musel zareagovať a presťahoval sa do iného kúta Slovenska. 

“Pred sezónou sme žiadali mesto, že keď sa bude na štadióne u nás meniť chladenie, aby sme doriešili, či budeme hrať na inom zimnom štadióne a aby nám prispelo na prenájom inej haly, na dopravu. Týkalo sa to aj mládeže.

Prišlo nám zamietavé stanovisko. Primátor následne napísal, že sa štadión začne rekonštruovať až po pridelení dotácie, čo bolo 11. júla. 

Nemohli sme na tento termín čakať, pretože máme letnú prípravu na novú sezónu. Toto bola len jedna z negatívnych okolností, ktoré nás ovplyvnili počas nášho rozhodovania,” povedala pre Sportnet Denisa Kleinová, konateľka klubu v Leviciach. 

Ďalším dôvodom presťahovať klub boli aj schválené pokuty v 1. Slovenskej hokejovej lige. “Keby sme odstúpili počas sezóny, pokuta je vo výške 50-tisíc eur, čo je pre nás likvidačné. Za odstúpenie pred súťažou musíme zaplatiť 25-tisíc eur,” dodala Kleinová. 

Trénovať aj hrať budú zatiaľ inde

Ohľadom dočasného riešenia rokovali Levice s ďalšími klubmi. Úplne prvý bola Nitra, kde chceli hrávať svoje zápasy a trénovať. Napokon sa rozhodli pre Poprad.

“Nitra nám nevedela poskytnúť ľadovú plochu, pretože ju potrebuje, majú veľa detí. Amatéri by tam vedeli trénovať, pretože potrebujú len dva tréningy vo večerných hodinách. 

V však SHL potrebujete päť tréningov, najlepšie v čase od 10:00 do 11:00 a potrebujete dva zápasové dni. Amatérska liga znamená jednu sobotu,” doplnila Kleinová. 

Klub tak bude vystupovať pod marketingovým názvom AquaCity Pikes, no len jednu sezónu.

“Toto je len dočasné riešenie. Berieme aj viacero našich hráčov, takmer polovica ide s nami na východ, ďalší nemohli z rodinných dôvodov či pre veľkú vzdialenosť,” vysvetlila. 

Ako uviedla Kleinová na tlačovej konferencii, Levice dostali ponuku zázemia od popradského primátora. "Nemohli sme to odmietnuť," dodala.

Jedným z hráčov, ktorý nevycestuje s ostatnými na východ Slovenska, je Matúš Rais. Ten z rodinných dôvodov nemohol prijať ponuku a dohodli sa na jeho hosťovaní do konca sezóny 2023/24 v Žiari nad Hronom.

Jurinyi: Podpísaných máme 18 hráčov

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Museli sa sťahovať, budú farmou Popradu. Za Levice bude hrať aj majster sveta Stümpel