Vzrastie platový strop v NHL? Je to možné v ďalšej sezóne, vraví Bettman

Komisár NHL Gary Bettman.
Komisár NHL Gary Bettman. (Autor: SITA/AP)
SITA|19. okt 2022 o 18:25

Gary Bettman povedal, že profilige sa finančne darí a kluby môžu minúť na platy hráčov viac peňazí.

NEW YORK. Komisár zámorskej hokejovej NHL Gary Bettman očakáva, že maximálne možné výdavky na platy hráčov pre každý klub profiligy vzrastú už pred sezónou 2023/2024 o 4 milióny USD.

V aktuálnom ročníku je tzv. platový strop vo výške 82,5 milióna dolárov, v predošlých troch bol na úrovni 81,5 milióna USD pre stratu príjmov spôsobenú pandémiou ochorenia COVID-19.

NHL pôvodne plánovala zvýšiť strop pre budúcu sezónu o milión dolárov, v ročníku 2024/2025 mal mať hodnotu 88 miliónov a v tom ďalšom až 92 miliónov USD.

Podľa Bettmana sa kanadsko-americkej súťaži momentálne darí, preto môže platový strop vzrásť skôr a o vyššiu sumu. "Výnosy sú celkom vysoké. Finančne sa nám darí, takže je možné, že sa strop zvýši už od budúcej sezóny.

Ak sa nám to nepodarí, stane sa tak až v ďalšom ročníku," uviedol vedúci predstaviteľ NHL po utorkovom zasadnutí Rady guvernérov v americkom New Yorku.

Vyjadril sa aj k plánovanému Svetovému poháru, ktorý by sa mal konať vo februári 2024. Rokovania o usporiadaní ďalšej edície prestížneho podujatia stále prebiehajú. "Blížime sa k dátumu, dokedy sa musíme dohodnúť.

V najbližšej budúcnosti musíme vyriešiť všetky problémy, inak sa turnaj uskutoční neskôr. Zatiaľ sme o ničom nerozhodli. Čaká na nás ešte veľa práce," povedal Bettman.

Podľa jeho zástupcu Billa Dalyho je stále otázna účasť Rusov na podujatí, na ktorom by sa malo predstaviť desať národných výberov, potenciálne aj Slovensko:

"Pre konflikt na Ukrajine je to náročná záležitosť. Z niektorých krajín zazneli námietky ohľadom účasti Rusov. Sú relevantné a berieme ich do úvahy pri rozhodovaní."

NHL pozorne sleduje aj situáciu v Kanadskej hokejovej asociácii (Hockey Canada) po prevalení sexuálnych škandálov, podľa Bettmana čoskoro zverejní výsledky vlastného vyšetrovania.

Komisár profiligy tiež vyjadril spokojnosť so závermi vyšetrovania obrancu Iana Cola z Tampy Bay Lightning, ktorého klub suspendoval pre obvinenie zo sexuálneho násilia voči neplnoletej žene. Tá ho zverejnila anonymne na sociálnej sieti. Liga však dištanc zrušila, lebo nenašla žiadne dôkazy.

"Vyskúšali sme všetko, čo sa dalo, ale obvinenie sa nepotvrdilo. Neexistuje pravidlo pre takéto prípady, vždy k tomu pristúpime s citom," dodal Bettman.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Vzrastie platový strop v NHL? Je to možné v ďalšej sezóne, vraví Bettman