Eric Staal podpísal kontrakt s Carolinou. Kariéru ukončí, kde ju začal

Eric Staal v drese Caroliny Hurricanes.
Eric Staal v drese Caroliny Hurricanes. (Autor: X / Carolina Hurricanes)
Oh my Hockey, TASR|31. júl 2024 o 06:58

V klube mu vyradia číslo.

RALEIGH. Kanadský hokejista Eric Staal v utorok podpísal kontrakt na jeden deň s Carolinou Hurricanes, aby mohol po 18 rokoch v NHL ukončiť kariéru v tíme, v ktorom ju odštartoval. V nasledujúcej sezóne sa dočká aj vyradenia svojho čísla 12.

Carolina si ho vybrala z druhého miesta draftu v roku 2003 a o tri neskôr s ním získala svoj doteraz jediný Stanleyho pohár.

Sezóna 2005/06 bola prelomová aj pre mladého centra, ktorý v nej jedinýkrát v kariére pokoril hranicu sto bodov, keď v 82 dueloch strelil 45 gólov a nazbieral 55 asistencií. V úspešnom play-off pridal 28 bodov v 25 zápasoch.

"Odkedy som dorazil do Raleigh ako osemnásťročný i počas mojich dvanástich rokov v meste som cítil lásku a podporu od organizácie i fanúšikov. Nepochyboval som, že keď príde čas odložiť korčule, budem chcieť skončiť ako hráč Caroliny Hurricanes. Som poctený a nesmierne vďačný za to, že klub vyvesí pod strechu moje číslo 12," povedal.

Tridsaťdeväťročný Staal opustil Carolinu v roku 2016 a následne pôsobil v New Yorku Rangers, Minnesote, Buffale, Montreale a na Floride, za ktorú hral naposledy v NHL v sezóne 2022/23. V uplynulej bol bez klubu.

V základnej časti NHL odohral dokopy 1365 duelov, strelil 455 gólov a pridal 608 asistencií. V 104 zápasoch play off pridal 64 bodov (25+39).

Staal drží rekordy Caroliny za najviac gólov (322), asistencií (453), bodov (775), odohraných zápasov (909), presilovkových gólov (105), presilovkových bodov (252) a hetrikov (13).

„Eric je jedinečnou ústrednou postavou v histórii klubu. Počas svojho pôsobenia v Caroline mal nesmierny vplyv na svojich spoluhráčov, organizáciu a komunitu. Tešíme sa na to, že budeme môcť vyniesť číslo 12 do výšky a osláviť kariéru muža, ktorý pre hokejových fanúšikov v Severnej Karolíne znamenal tak veľa," vyjadril sa o ňom generálny manažér Hurricanes Eric Tulsky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Eric Staal podpísal kontrakt s Carolinou. Kariéru ukončí, kde ju začal