Ramsay vyzdvihol kvality Nemca a Slafkovského. Poďakoval sa Šatanovi

Tréner Craig Ramsay a vpravo prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan.
Tréner Craig Ramsay a vpravo prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan. (Autor: TASR - Pavel Neubauer)
TASR|8. júl 2022 o 17:48

Šatan a Ramsay netaja po tohtoročnom drafte nadšenie.

BRATISLAVA. Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan i reprezentačný tréner Craig Ramsay netajili nadšenie po úvodnom dni draftu v zámorskej NHL.

Najúspešnejší slovenský draft

Prvé a druhé miesto Juraja Slafkovského a Šimona Nemca i rekordný "trojbodový zápis" vďaka Filipovi Mešárovi v 1. kole znamenali historicky najúspešnejší slovenský draft.

Montreal urobil v domácom Bell Centre jednotku zo Slafkovského na úkor kanadského útočníka Shanea Wrighta.

Toho nakoniec prekonali aj Nemec, po ktorom siahlo New Jersey, a Logan Cooley (Arizona Coyotes).

Canadiens potešili slovenských fanúšikov o to viac, že pri svojom druhom výbere v 1. kole, z 26. miesta, ukázali na Mešára.

Po februárovom zisku bronzových medailí na zimných olympijských hrách v Pekingu a solídnom májovom vystúpení na svetovom šampionáte vo Fínsku to je ďalší významný úspech pre slovenský hokej, ktorý si šéf zväzu nenechal ujsť.

"Už skôr bolo jasné, že slovenský hokej čaká zrejme najúspešnejší draftový výsledok za posledné dekády. Post jednotky pre Juraja Slafkovského, dvojky pre Šimona Nemca a ďalší výber Filipa Mešára v prvom kole to len potvrdil.

Nesmierne sa tešíme. Som rád, že Montreal sa napokon rozhodol pre Juraja. Od zápasu k zápasu v slovenskej reprezentácii sa zlepšoval, až to dotiahol na post draftovej jednotky, čo je historicky úspech pre slovenský hokej.

Našou snahou v SZĽH bude naďalej zveľaďovať mládežnícke hokejové prostredie na báze našej dlhodobej stratégie, aby sme podobnú radosť v rámci draftov do NHL zažívali častejšie.

Všetkým trom slovenským hokejistom gratulujem a verím, že v ďalších kolách sa k nim ešte pridá niekoľko ďalších," uviedol Šatan pre hockeyslovakia.sk.

V piatkovom pokračovaní zostávali v hre o ďalšie miesta v drafte viacerí slovenskí hokejisti vrátane Adama Sýkoru či Serváca Petrovského.

Ramsay ďakuje Šatanovi

Podiel na úspešnom drafte má aj tréner Ramsay. Slafkovskému s Nemcom dal prvýkrát šancu v apríli 2021 počas prípravy na MS v Rige.

Následne ich vzal na finálový turnaj olympijskej kvalifikácie v Bratislave, na bronzové ZOH 2022 v Pekingu a napokon aj na MS 2022 vo Fínsku.

Na každom podujatí si mladé talenty miesto zastali. Mešára pred svetovým šampionátom zastavilo zranenie ramena.

"Na chlapcov som veľmi hrdý. Pracovali naozaj tvrdo. Počúvali naše pokyny a hrali vynikajúco. Boli lídri v kabíne aj na ľade. Mať Slafkovského s Nemcom na prvých dvoch miestach v drafte je niečo neuveriteľné. K tomu Mešára, ktorého si z 26. miesta vybral Montreal.

Zo všetkých troch som nadšený. Som rád aj za mojich trénerských kolegov, s ktorými sme našim mladíkom dali priestor.

Ďakujem tiež Mirovi Šatanovi, ktorý za nami vždy stál a nikdy nikomu nedovolil, aby sa nám plietol do roboty a podnecoval nás k tomu, aby sme to robili inak," povedal pre hockeyslovakia.sk Ramsay.

"Keď k vám prídu 17-roční chlapci, poviete im iba toľko, aby vám dôverovali. A bude to fungovať. Ale musíte urobiť, o čom vás požiadam.

Ak nie, jednoducho nebudete hrať. Ale keď to zvládnete, budete vynikajúci. A títo chlapci to zvládli. Nikdy neprotirečili ani nepovedali niečo nesprávne. Konali tak, ako mali. Správali sa ako skutoční mladí profesionáli.

Dokonca aj vo chvíli, keď sa úspech nedostavil ihneď. My sme ich videli rásť, budovať si sebavedomie na olympiáde a potom aj na majstrovstvách sveta.

Obaja, či Juraj, či Šimon boli v týchto momentoch vynikajúci a boli dôležitou súčasťou nášho tímu. Z toho, ako dopadlo prvé kolo pre slovenský hokej, som nadšený. Teraz očakávam mladého pána Sýkoru, ideálne už na začiatku druhého," dodal kanadský tréner.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov