Posledný krok k Stanley Cupu? Giroux môže zamieriť do Colorada

Claude Giroux.
Claude Giroux. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|16. mar 2022 o 15:00

Bude Giroux posledným dielikom skladačky Colorada?

Tento článok je súčasťou špekulatívno-analytického seriálu redakcie Oh my Hockey o možných výmenách počas uzávierky prestupov v NHL.

Ponúka pohľad, za akých podmienok sa budú sťahovať adepti na výmenu a rozoberá potenciálny trejd, pričom sa snaží čo najvernejšie kopírovať realitu.

PHILADELPHIA, DENVER. Jedným z najzvučnejších mien, ktoré sa spájajú v posledných týždňoch s výmenou, je Claude Giroux. Kapitánovi Philadelphie Flyers beží posledná sezóna osemročnej zmluvy. Zarobil si síce viac ako 60 miliónov, ale na Stanley Cup stále čaká.

Je veľmi pravdepodobné, že v noci zo štvrtku na piatok odohrá proti Nashvillu svoj 1000. zápas v NHL a v drese Flyers a o pár dní nato sa môže sťahovať.

Jeho klub nenapĺňa očakávania a nachádza sa na spodku Metropolitnej divízie.

„Je to zrejme najhorší rok, odkedy som tu. Nie je to pozícia, na ktorej chcem byť,“ povedal Giroux po jednom zo zápasov a tvrdil, že si musí pohovoriť s manažmentom o budúcnosti klubu a jeho role v ňom.

Je srdcom „letec“, ale špekulácie o jeho výmene sa hromadia. V 34 rokoch sa každým rokom zmenšuje jeho šanca na víťazstvo Stanley Cupu.

Minulú sobotu insider Jeff Marek pre Sportsnet povedal, že okolo Girouxa je momentálne ticho.

Jeho kolega a známy insider Eliotte Friedman ale neskôr prehovoril o možnosti, ktorá sa otvára v Colorade: „Myslím si, že Colorado spraví niečo veľké, myslím si, že tento rok vidia ako rok, keď do toho dajú všetko.“

Povedal, aby fanúšikovia sledovali tento klub, pretože sa im zranili Landeskog a Girard. „Myslím si, že im to môže otvoriť možnosti,“ dodal.

Títo hráči dohromady zaberajú 12 miliónov v platovom strope, ich neprítomnosť by umožnila množstvo flexibility.

Na výmenu je potrebný súhlas samotného hráča. Giroux má v zmluve klauzulu o nevymeniteľnosti bez jeho povolenia. Lákadlom pre neho bude fakt, že Avalanche patria k najväčším favoritom na víťazstvo pohára.

Novinár a insider Adrian Dater vo februári prišiel s informáciou, že Giroux by akceptoval výmenu do Colorada a potenciálne aj do St. Louis či Minnesoty.

Pri špekuláciách o samotnom trejde vyslovil Pierre LeBrun z TSN možnosť, že výmena by mohol zahŕňať aj tri kluby. Tomu by sa ale Philadelphia rada vyhla.

Flyers budú za svojho kapitána chcieť voľbu v prvom kole draftu, mladého hráča a mladého prospekta, alebo ďalšiu voľbu v drafte.

Ako by mohla vyzerať?

COLORADO AVALANCHE ZÍSKAVAJÚ: Claude Giroux

PHILADELPHIA FLYERS ZÍSKAVAJÚ: 1. kolo draftu 2023, Martin Kaut, Jean-Luc Foudy

Táto možnosť ráta s tým, že Colorado umiestni na listinu zranených hráčov Landeskoga alebo/a Girarda. Či sa to stane, alebo nie, tak či tak je pravdepodobné, že si Philadelphia ponechá časť platu Girouxa.

Namiesto jedného z hráčov môže do Philadelphie putovať aj voľba v stredných kolách draftu.                        

Prečo je Claude Giroux žiadaný?

Tohto útočníka by do svojho tímu zobral snáď každý účastník NHL. Giroux je všestranný hráč, ktorý vie hrať centra aj krídelníka. Je talentovaný a stále produktívny.

V NHL odohral 999 zápasov a pripísal si okrúhlych 900 bodov. Viac bodov ako on má v histórii Flyers len Bobby Clarke, ktorý ho draftoval v roku 2006 z 22. miesta a pri vyhlásení výberu zabudol jeho meno.

V roku 2013 sa stal kapitánom klubu z Pennsylvánie. Pred tým, ako odohrá svoj tisíci zápas, mu klub venoval vlastnú časť na ich webstránke. Nachádza sa tam jeho spomínanie či 28 pamätných momentov.

Má za sebou mnoho skvelých sezón. V sezóne 2017/18 skončil druhý v bodovaní za Connorom McDavidom so 102 bodmi. Dlhodobo patril k najmenej doceňovaným hráčom.

Medzi sezónami 2010 až 2018 odohral 612 zápasov a zaknihoval 603 bodov. Viac mal dohromady len jeden hráč – Sidney Crosby (610). V súčte bodovania od roku 2010 až po súčasnosť ho okrem Crosbyho predbehli len Patrick Kane a Alexander Ovečkin.

Úspešný bol aj v play off. Stanley Cup síce nevyhral, ale v roku 2010 sa dostal až do finále proti Chicagu. Individuálne si pripísal 73 bodov v 85 zápasoch.

V roku 2012 stanovil rekord Philadelphie v počte bodov v jednom play off zápase. V prvom kole proti Pittsburghu strelil tri góly a pridal tri asistencie.

Giroux má za sebou elitnú kariéru, ale dosť bolo minulosti. Akým hráčom je Kanaďan teraz?

Stále hrá na vysokom leveli. Získava 0,75 bodu na zápas a patrí medzi zopár hráčov Philadelphie, ktorí aj v tejto katastrofálnej sezóne predvádzajú dobré výkony.

Claude Giroux (vľavo) s Jaromírom Jágrom vytvorili vo Philadelphii úderné útočné duo.
Claude Giroux (vľavo) s Jaromírom Jágrom vytvorili vo Philadelphii úderné útočné duo. (Autor: SITA/AP)

Má veľkú hodnotu a má pozitívny vplyv na ofenzívnu aj defenzívnu hru.

Ofenzívne dáva v hre 5 proti 5 0,92 gólov na 60 odohraných minút. To je tretí najlepší počin počas jeho kariéry.

Keď je na ľade, tím s ním vystrelí na bránu 35-krát za 60 odohraných minút pri vyrovnanom počte hráčov. Bez neho je to o viac ako päť striel menej.

Giroux patrí vo Philadephii k najlepším producentom očakávaných gólov, streleckých pokusov (Corsi), či gólov z nebezpečných šancí.

Napriek tomu, že hrá v jednom z najslabších tímov v tejto sezóne, drží si pozitívne čísla v pokročilých štatistikách. S ním na ľade majú Flyers viac striel, streleckých pokusov, gólov, očakávaných gólov, šancí či nebezpečných šancí ako súper.

Pomáha k tomu jeho defenzívna hra. Súperov eliminuje a nepúšťa ich do šancí. S ním na ľade má súper 53,85 streleckých pokusov (Corsi) na 60 minút, vyniká v porovnaní s celkovými štatistikami tímu, ktorý súperovi dovolí 60,54 pokusov.

To všetko zvláda ako hráč prvého útoku, ktorý hráva proti tým najlepším.

Jeho vplyv zobrazuje aj tento graf:

(Autor: Micah Blake McCurdy)

Žiadnemu hráčovi Philadelphie sa nedarí lepšie bez ich kapitána. Horizontálna os x zobrazuje počet vytvorených očakávaných gólov na 60 odohraných minút a vertikálna os y prevrátene ukazuje na počet inkasovaných očakávaných gólov na 60 minút.

Giroux zlepšuje spoluhráčov a ťahá ich k lepším výkonom. Bez neho sa im hrá ťažšie.

Kapitán Philadelphie je hokejista, ktorý vie hrať na viacerých pozíciách, vie vytvoriť šance pre spoluhráčov aj pre seba, hrá efektívne vo vlastnom pásme a často oklame brankára pri úniku. Využívaný býva v presilovkách, ale priestor dostáva aj na oslabeniach.

Giroux nie je špecifický talentovaný v jednej oblasti, ale jeho všestrannosť tvorí skvelého hráča.

Ako pomôže Coloradu Avalanche?

Colorado Avalanche pôjdu do play off s cieľom vyhrať Stanley Cup. Giroux by bol posilou, ktorá tieto plány pomôže naplniť.

Vek akoby pri ňom nehral rolu. S väčším talentom, ktorý majú „lavíny“, môže prudko stúpnuť jeho produkcia a môže získavať aj bod na zápas.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Posledný krok k Stanley Cupu? Giroux môže zamieriť do Colorada