Jednotka i dvojka draftu. Nováčikom roka v NHL sa môže stať aj brankár

Matty Beniers.
Matty Beniers. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|4. máj 2023 o 06:56

V nominácii sú útočník, obranca a brankár.

NEW YORK. Matty Beniers, Owen Power a Stuart Skinner boli nominovaní na Calder Trophy. Jeden z nich sa v sezóne 2022/23 stane držiteľom trofeje pre najlepšieho nováčika roka.

Ide o zaujímavý mix, keďže trojicu tvoria útočník, obranca a brankár.

Matty Beniers, dvojka draftu 2021, hráva za Seattle. Forvard viedol tabuľku nováčikov v góloch (24) aj bodoch (57). Už v debutovej sezóne sa zaradil medzi kľúčové postavy tímu, je centrom prvého útoku.

Owen Power, ktorý bol v roku 2021 jednotkou draftu, pôsobí v Buffale. Medzi nováčikmi bol suverénne najvyťažovanejší, v prepočte na zápas odohral 23 minút a 48 sekúnd. Spomedzi nováčikov-obrancov pozbieral najviac asistencií (31) i bodov (35).

Stuart Skinner sa dokázal v hierarchii brankárov Edmontonu dostať pred Jacka Campbella a v play-off nastupuje ako jednotka tímu. Dvadsaťštyriročný Kanaďan si v 50 zápasoch základnej časti udržal 91,4-percentnú úspešnosť zásahov a vyhral 29-krát.

Obrancov, ktorí dokázali vyhrať ocenenie, je v dejinách dostatok. Aj posledným výhercom bol bek, konkrétne Moritz Seider z Detroitu. Brankárovi sa to však naposledy podarilo ešte v roku 2009, konkrétne ním bol Steve Mason v drese Columbusu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Jednotka i dvojka draftu. Nováčikom roka v NHL sa môže stať aj brankár