Boston podpísal hráča, ktorý rasisticky šikanoval spolužiaka s poruchami učenia

Mitchell Miller.
Mitchell Miller. (Autor: Tri-City Storm)
Oh my Hockey|5. nov 2022 o 08:40

Mitchella Millera draftovala Arizona, ktorá sa neskôr vzdala jeho práv.

BOSTON. Boston Bruins podpísali vstupný kontrakt s obrancom Mitchellom Millerom. Američana si v roku 2020 vybrala vo štvrtom kole draftu z 111. miesta Arizona.

Tí sa ale o 22 dní vzdali práv na hráča. Toto rozhodnutie prišlo po tom, ako na povrch vyšli obvinenia, že Miller rasisticky šikanoval študenta školy.

Kázal mu zjesť sladkosť, ktorú namočil v záchode

Tieto veci sa udiali, keď mal Miller štrnásť rokov meste Sylvania v štáte Ohio. Obeťou bol spolužiak Isaiah Meyer-Crothers.

Černoch a študent s poruchami učenia. Millera obvinil súd pre mladistvých. On aj ďalší študent sa priznali k šikane.

Miller tohto žiaka napríklad oklamal, aby zjedol sladkosť predtým namočenú v záchode.

Meyer-Crothers povedal, že Miller ho šikanoval počas rokov, keď vyrastal, nazýval ho "brownie" alebo ho pomenovával rasistickým slovom na N, popri tom ho mal aj udierať.

Po dvoch rokoch podpísal obrancu klub Boston Bruins. Hrávať bude v AHL za tím Providence Bruins.

V minulej sezóne pôsobil v klube Tri-City Storms v juniorskej USHL. V 60 zápasoch nazbieral 83 bodov.

Klub ho udrží pri štandardoch

"Nechcem znižovať veľkosť toho, aký to bol osobný a aj profesionálny zápas, v tom, ako cez to ideme a pokúšame sa oddeliť hokejistu a človeka," komentoval podpis manažér Bruins Don Sweeney.

Povedal, že s Millerom strávil čas, hlavne počas posledných desiatich dní a diskutoval o tom aj s jeho rodinou.

"Mitchell zaplatil trest a bude sa to s ním niesť počas celého jeho života. Aj my ho budeme viesť ku štandardu, aby pochopil, že každý z nás sa potrebuje pozrieť do zrkadla a musí rešpektovať druhých."

Na podpis reagoval aj samotný hráč.

"Myslím, že je to veľká príležitosť pre mňa aj pre Bruins," povedal dvadsaťročný hokejista. "Osobne, som tu, aby som sa posunul aj mimo ľadu, v rámci komunity. Bruins mi ponúkli veľmi veľa, aby som pokračoval v mojej ceste. Myslím, že im budem môcť pomôcť na ľade aj mimo neho."

Sweeney si myslí, že ako organizácia sú silní na to, aby ho dokázali držať zodpovedného voči klubovým štandardom.

Bergeron: Bol som na hrane

Podpis sa stretol s kritikou fanúšikov aj vedúcich postáv organizácie "medveďov".

Manažér ale obhajuje svoje rozhodnutie tým, že hráčovu minulosť preskúmali a absolvovali viacero rozhovorov. S obeťou a jeho rodinou sa ale nerozprávali.

"Bol to pre mňa osobný boj zistiť, či to je správne alebo nie," povedal Sweeney.

"Nemôžem o tomto rozhodnutí kategoricky hovoriť ako o absolútne správnom. Je to príležitosť, ktorú teraz dávame mladému hráčovi, ktorý bude pracovať na tom, aby si získal späť dôveru a rešpekt tak, ako to každý z nás robí každý deň. Moje osobné posúdenie tu nemalo posledné slovo."

K rozhodnutiu sa pre Sportsnet vyjadril aj kapitán tímu Patrice Bergeron.

"Bol som na hrane. Ako človek, ale aj ako tím sme za integritu, začlenenie iných a rôznorodosť, takže to bola prvá vec, ktorá mi prišla na myseľ.

Toto rozhodnutie ide proti tomu, kým sme ako tím, kým som ja ako človek a akú tu máme kultúru. Bolo mi povedané, že tvrdo pracuje na zmenách, myslím, že práca je teraz na ňom."

Miller: To, čo som urobil je zlé a neprijateľné

Samotný hráč tvrdí, že svoje rozhodnutie ľutuje.

"Keď som bol vo ôsmej triede, spravil som veľmi zlé rozhodnutie a správal som sa nevyspelo. Šikanoval som jedného zo spolužiakov.

Skutočne ľutujem tento incident a dotknutému som sa ospravedlnil. Odvtedy som lepšie pochopil veľký rozsah následkov mojich skutkov. Snažím sa byť lepšou osobou a pozitívne prispievať spoločnosti."

V organizácii Bruins sa Miller bude zapájať do komunitných programov, aby sa aj v tejto oblasti vzdelával.

"Aby to bolo jasné, to, čo som urobil ako 14-ročný bolo zlé a neprijateľné. Na tomto svete nie je miesto pre nerešpektovanie iných a ja sľubujem, že túto príležitosť využijem na to, aby som mohol hovoriť proti zlému správaniu sa voči ostatným."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Boston podpísal hráča, ktorý rasisticky šikanoval spolužiaka s poruchami učenia