Pred smrťou sa bol rozlúčiť. Zomrel legendárny Börje Salming

Börje Salming bojoval so smrteľnou chorobou. Na obrázku s Darrylom Sittlerom (vľavo) a Matson Sundinom.
Börje Salming bojoval so smrteľnou chorobou. Na obrázku s Darrylom Sittlerom (vľavo) a Matson Sundinom. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|24. nov 2022 o 19:12

Bývalý švédsky obranca zomrel vo veku 71 rokov.

TORONTO. Svet si ho bude pamätať ako veľkého bojovníka, ktorý neraz čelil nepriazni osudu. Zdolala ho nevyliečiteľná choroba.

Vo veku 71 rokov zomrel Börje Salming. Bývalý švédsky hokejista je považovaný za priekopníka, ktorý zmenil pohľad NHL na európskych hráčov.

V poslednom roku sa uňho prejavila amyotroficka laterálna skleróza (ALS), ktorá postihuje svalstvo a postupne ho paralyzuje. Salming už pre chorobu nevedel ani rozprávať.

Pred dvanástimi dňami sa bol symbolicky rozlúčiť s fanúšikmi v Toronte. Dlhý potlesk priaznivcov ho rozplakal.

VIDEO: Aplauz fanúšikov Toronta pre ťažko chorého Salminga.

Práve v Toronte nastupoval Salming najviac. Ta tento klub odohral v rokoch 1973 - 1989 prevažnú časť svojej športovej kariéry. V NHL má na konte 1148 duelov, 150 gólov a 637 asistencií.

"Klub Toronto Maple Leafs s ľútosťou oznamuje stratu Börjeho Salminga. Bol priekopníkom našej hry a ikonou s nezlomným duchom a nespochybniteľnou tvrdosťou. Pomohol otvoriť dvere Európanom do NHL a definoval sám seba skrz svoj prínos na ľade aj v komunite," píše sa v oficiálnom stanovisku organizácie.

"Börje prišiel hrať za Maple Leafs pred 50 rokmi a navždy bude súčasťou našej hokejovej rodiny. Vyjadrujeme najhlbšiu sústrasť jeho manželke Pii, deťom Therese, Andersovi, Rasmusovi, Biance, Lise a Sare a bratovi Stiegovi."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pred smrťou sa bol rozlúčiť. Zomrel legendárny Börje Salming