NHL udelí cenu za oddanosť hokeju. Finalistami sú Letang, Keller a Stalock

Kris Letang.
Kris Letang. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey, TASR|10. máj 2023 o 06:35

Predvádzali výborné výkony, hoci ich trápili ťažké zdravotné problémy.

NEW YORK. Na zisk trofeje Billa Mastertona boli nominovaní Kris Letang, Clayton Keller a Alex Stalock. Ocenenie sa každoročne udeľuje za oddanosť hokeju.

Každý z troch nominovaných má svoj vlastný zaujímavý príbeh. Letang, najvyťažovanejší hráč Pittsburghu, utrpel v novembri mozgovú príhodu, už druhú v kariére. O dva týždne sa vrátil do zostavy a rozhodol v predĺžení. Okrem toho sa vyrovnával so smrťou otca.

"Samozrejme, sú tu ťažké časy a silné emocionálne chvíle. Ale na konci dňa som si vždy myslel, že sa cez to prenesiem a pôjdem ďalej. Tak som bol vychovaný - nikdy neustúpiť pred výzvou a neprestať, keď si na dne," povedal Letang pre The Athletic.

Tridsaťšesťročný zadák patrí dlhodobo medzi elitných obrancov NHL. Celú doterajšiu kariéru strávil v Pittsburghu, kde vyhral tri Stanley Cupy. V minulosti nezískal nijakú individuálnu trofej.

Jedným z kandidátov je Clayton Keller. Útočník Arizony odohral celú sezónu potom, čo sa vlani znova učil chodiť.

Ako informuje Elliotte Friedman, generálny manažér Arizony Bill Armstrong sa na stretnutí generálnych manažérov NHL vyjadril, že jeden z lídrov tímu sa po ťažkom zranení z minulej sezóny vracal k hokeju v rovnakom tempe ako k bežnému životu. Korčule si obul ešte skôr než mu ťažké zranenie dovolilo normálne chodiť.

VIDEO: Zranenie Claytona Kellera

Ešte pôsobivejší je fakt, že hoci tri a pol mesiaca nezvládal normálne chodiť, dal sa pred sezónou 2022/23 dokopy a s 86 bodmi vyrovnal klubový rekord v produktivite v rámci jednej základnej časti, ktorý drží spolu s Keithom Tkachukom.

Tretím finalistom je brankár Alex Stalock z Chicaga. Zápal srdcového svalu mu v posledných dvoch rokoch dovolil nastúpiť len do jedného zápasu. V sezóne 2022/23 sa vrátil v nečakanej forme.

Tridsaťpäťročný Američan odchytal 27 zápasov s 90,8-percentnou úspešnosťou zásahov v jednom z najslabších tímov v lige. Počas uplynulej sezóny sa musel popasovať s otrasom mozgu a následkami v podobe problémov s videním.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL udelí cenu za oddanosť hokeju. Finalistami sú Letang, Keller a Stalock