Bývalý hráč Banskej Bystrice vydal knihu. Deťom radí, ako bojovať proti rasizmu

Akim Aliu v drese Banskej Bystrice.
Akim Aliu v drese Banskej Bystrice. (Autor: Branislav Račko - tasr)
SITA|5. máj 2022 o 17:35

Bývalý útočník Akim Aliu sa narodil v Nigérii.

TORONTO. Niekdajší kanadský hokejový útočník Akim Aliu sa prostredníctvom knižnej publikácie rozhodol deťom prezentovať svoj životný príbeh a radiť im, ako sa vyrovnať s rasizmom v ich okolí a najmä v hokejovom prostredí.

V Nigérii narodený hokejista, ktorý vyrastal na Ukrajine a v minulosti krátko pôsobil aj na Slovensku v Banskej Bystrici, ukončil kariéru počas sezóny 2019/2020 pôsobením v ostravských Vítkoviciach.

"Kniha má jednoduchú obálku, ale rozpráva dlhý a hlboký príbeh o veľkom smútku. O mnohých smutných dňoch, množstve sĺz či neistote. Tiež o tom, ako sa človek cíti iný a opustený. Je to silné a skutočne ma to zasiahlo.

Dúfam, že si ľudia nájdu čas, aby si knihu prečítali a dozvedeli sa niečo viac o mojom príbehu," povedal 33-ročný Akim Aliu, podľa ktorého je publikácia určená najmä deťom od osem do dvanásť rokov.

Na sklonku hráčskej kariéry bol Akim Aliu známy najmä ako hráč, ktorého kritika správania trénerov spustila v zámorskej NHL búrlivú diskusiu.

Dokonca vyústila do niekoľkých zmien na postoch kormidelníkov. Aliu kritizoval konanie kouča Billa Petersa, ten vzápätí prišiel o prácu v klube Calgary Flames.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Bývalý hráč Banskej Bystrice vydal knihu. Deťom radí, ako bojovať proti rasizmu