Ružičku čaká debut v drese Slovenska. Sľubuje stopercentné výkony so srdiečkom

Adam Ružička na MS hráčov do 20 rokov 2018.
Adam Ružička na MS hráčov do 20 rokov 2018. (Autor: TASR)
SITA|26. aug 2021 o 12:45

Verí v postup na ZOH 2022 v Pekingu.

BRATISLAVA. Pred vyše 100 dňami debutoval v NHL v drese tímu Calgary Flames. O tri a polmesiaca neskôr bude horúčku z veľkej premiéry zažívať znova.

Tentoraz v drese slovenskej hokejovej reprezentácie v zápase bratislavského finálového turnaja olympijskej kvalifikácie proti Rakúsku.

Dvadsaťdvaročný útočník Adam Ružička verí, že svojou odhodlanosťou a húževnatosťou pomôže mužstvu zdolať vo štvrtok Rakúšanov, v piatok Poliakov a v nedeľu Bielorusov.

A to by znamenalo postup na zimné olympijské hry v Pekingu 2022.

Zámorie ho dobre pripravilo

"Prvýkrát budeme takto bojovať o olympiádu a pre mňa to bude debut v reprezentácii. Uvidíme, čo to prinesie," uviedol Adam Ružička v rozhovore na webe Slovenského zväzu ľadového hokeja a ďalej pokračoval:

"Pred každým zápasom mám takú istú nervozitu, ale vždy veľmi rýchlo opadne. Hoci som mladý, už mám nejaké skúsenosti za sebou, takže to zvládnem. Pomohlo mi aj zámorie, kde hokejista odohrá desiatky špecifických zápasoch v sezóne. Potom sa viem lepšie pripraviť na zápasy."

Prvým súperom Slovákov na ceste do Pekingu budú vo štvrtok od 19.15 h Rakúšania.

Z dvoch prípravných zápasov pred majstrovstvami sveta v Rige vyšli Slováci začiatkom mája v Piešťanoch ako víťazi (3:1 a 2:0), ale silový fyzický hokej účastníka nižšej kategórie MS im príliš nevoňal.

Tréner Craig Ramsay dokonca vyhlásil, že Rakúšania hrali na hranici zákernosti.

"Trochu som sa pozeral na centrov, ako hrajú na buly. Treba sa však koncentrovať na seba. Ak budeme hrať svoju hru, dotiahneme to do úspešného konca.

Každý tím na tomto turnaji bude hrať tvrdo, musíme sa prispôsobiť a hrať tiež nekompromisne do tela. Osobné ambície nemám, stačí mi ak uspeje celý tím. Na takýchto turnajoch osobné veci idú bokom," skonštatoval Ružička pre hockeyslovakia.sk.

Vie, čo sa od neho očakáva

Ružička by mal proti Rakúšanom nastúpiť na poste stredného útočníka v druhej formácii na krídlach s Róbertom Lantošim a Kristiánom Pospíšilom.

"Mali sme len pár tréningov, bolo to fajn. Myslím si, že to bude v poriadku. Chémia tam určite bude. Tréneri odo mňa budú chcieť, aby som vyhrával vhadzovania, bol silný na puku v rohoch klziska a bol dobrý v oboch smeroch, v defenzíve aj ofenzíve," zhrnul svoje úlohy na ľade Ružička.

Hráč s trojzápasovou skúsenosťou z NHL sa teší aj na to, že po dlhom čase si konečne zahrá pred divákmi. Bratislavský zimný štadión budú môcť fanúšikovia zaplniť do 75 percent jeho kapacity.

"Pre mňa to budú po roku zápasy s divákmi a navyše v Bratislave, odkiaľ pochádzam. Príde teda rodina a veľa známych ľudí. Dúfam, že takéto možnosti zahrať si doma na Slovensku ešte budú aj v budúcnosti," podotkol druhý slovenský center.

Na tradičnú otázku, čo treba urobiť pre víťazstvo a postup, Ružička dlho neváhal s odpoveďou: "Najmä hrať na sto percent a dať do toho srdiečko."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ružičku čaká debut v drese Slovenska. Sľubuje stopercentné výkony so srdiečkom