Ružička dostane šancu, sľubuje tréner. Musí však podávať vyrovnané výkony

Slovenský hokejista Adam Ružička v drese Calgary Flames.
Slovenský hokejista Adam Ružička v drese Calgary Flames. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey, SITA|26. sep 2023 o 15:00

Adam Ružička má s tímom Calgary Flames zmluvu aj na ďalšiu sezónu.

CALGARY. Slovenský hokejový útočník Adam Ružička z klubu Calgary Flames v zámorskej NHL dostane aj v sezóne 2023/2024 šancu presadiť sa v prvom tíme. Podľa hlavného trénera Ryana Husku záleží iba na 24-ročnom Bratislavčanovi, či ju využije a naplno sa presadí v profilige. Kormidelník v ňom vidí potenciál, ktorý doposiaľ nenaplnil.

Ružička nedostával v ostatnom ročníku veľa priestoru v prvom tíme Flames od predošlého kouča Darryla Suttera. Keď hrával pravidelne, tak bol produktívny.

V základnej časti odohral 44 z 82 zápasov a nazbieral v nich 20 bodov (6+14), všetky však prišli v prvých 25 dueloch. V ďalších 19 nebodoval a potom bol zdravý náhradník. To musí teraz podľa kormidelníka "plameňov" zmeniť.

"Toto je pre neho dôležité obdobie. Musí sa chopiť svojej šance a nepustiť ju. Príležitosť dostane, ale musí ju skutočne využiť. Musí si vyjasniť svoje ciele. Má schopnosti na NHL, ale musí podávať stabilne dobré výkony. Je robustný a je ťažké mu zobrať puk.

Jeho niekdajší kouč v záložnom tíme mi povedal, že je príliš dobrý na AHL. Má len problém s nevyrovnanosťou výkonov. V minulej sezóne raz zažiaril a potom sa vyparil, čo sa nemôže stávať," povedal o Huska o Ružičkovi, citoval ho klubový web.

Mladý Slovák si je vedomý svojich nedostatkov a chce zabojovať o trvalé miesto na súpiske Flames.

"Mal som dobré leto a som pripravený urobiť ďalší krok. Mám veľkú šancu ukázať, že som schopný hrať v prvých dvoch útokoch. V ostatnom ročníku som si to vyskúšal v niekoľkých zápasoch a myslím si, že mi to išlo. Musím však pravidelne bodovať a ukázať, že si zaslúžim to miesto. Chcem si ho udržať počas celej sezóny," vyhlásil Ružička.

Nové vedenie klubu už dávnejšie prisľúbilo, že mladíci dostanú viac príležitostí ako za bývalého trénera Darryla Suttera. Okrem Ružičku sú súčasťou prebiehajúceho predsezónneho kempu aj Martin Pospíšil a Samuel Honzek.

Prvý menovaný mal v posledných rokoch smolu na zranenia a v NHL zatiaľ nedebutoval. Honzeka si Flames vybrali na 16. mieste v poslednom drafte.

"Keď sme sa po prvý raz stretli s Ryanom (Huskom, trénerom Calgary, pozn. red.), rozprávali sme sa o tom, že chceme dať mladíkom šancu dostať sa do tímu. Chceme zistiť, či na to majú schopnosti, a to je aj dôvod, prečo sme zatiaľ nikoho nepriviedli na skúšku," povedal generálny manažér Craig Conroy pre Sportsnet.

"Je to pre mňa veľká vec. Povedali nám, že sa už veľakrát stalo, že hráči zaujali v nováčikovských kempoch a potom odohrali celý ročník v NHL. V podstate nám potvrdili, že si to vedia predstaviť aj tentoraz," reagoval Honzek.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Ružička dostane šancu, sľubuje tréner. Musí však podávať vyrovnané výkony