Čakal, že ho pochvália, prišla kritika. Majster Európy spomína na Hildu Múdru

Jozef Beständig s Hildou Múdrou
Jozef Beständig s Hildou Múdrou (Autor: Stanislav Miticky)
Titanilla Bőd|22. nov 2021 o 17:20

Na zverencov nikdy nezvýšila hlas.

BRATISLAVA. Milá a priateľská osoba, ale prísna trénerka, ktorá mala úžasný cit pre detaily. Takto si Hildu Múdru pamätajú tí, čo ju poznali osobne.

Trénerka Ondreja Nepelu zomrela vo veku nedožitých 96 rokov.

Dbala na každý detail

Strieborný medailista zo zimných olympijských hier v roku 1960 Karol Divín videl Hildu Múdru aj s malým Ondríkom dennodenne na ľade.

„Mojím trénerom bol pán Mauer, ale tréningy sme mali v rovnakom čase. Hilda Múdra bola v určitom zmysle trénerka môjho súpera, ale ja som Ondreja tak nikdy nebral. Bol odo mňa o pätnásť rokov mladší,“ pospomínal si na minulosť Karol Divín.

V tomto roku dovŕšil 85. narodeniny, žije v Brne. Nepela považoval Divína za svoj vzor a podobne to vnímala aj Hilda Múdra.

„Často mu hovorila, aby si všímal, ako držím voľnú nohu a podobne. Niekedy si priala, aby som voľačo Ondrejovi ukázal, a ja som to vždy ochotne urobil,“ uviedol v rozhovore pre Sportnet Divín.

Podľa neho mala Múdra obrovský podiel na úspechoch Ondreja Nepelu. Bola dôsledná a starostlivá, svojim zverencom vysvetľovala všetko precízne do detailov.

Najmilšia pani trénerka

Hlas na nich však nikdy nezvyšovala. Taký dojem z Hildy Múdrej mal aj Jozef Beständig, súčasný prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu. So svojou sestrou Oľgou súťažil v kategórii športových dvojíc.

„Najmilšia pani trénerka, akú som kedy zažil. Trénovala ma iba vtedy, keď zaskakovala moju chýbajúcu trénerku. Bolo to ešte na ružinovskom štadióne.

Vtedy som si neuvedomoval, že to je trénerka olympijského šampióna, športovca 20. storočia, že je to pani trénerka s veľkým P a veľkým T, s veľkým H a veľkým M,“ povedal Jozef Beständig.

Tetu Hildu chodil pravidelne navštevovať aj do domova dôchodcov, kde strávila posledné roky života.

„Mrzí ma, že v tejto covidovej dobe som už za ňou nemohol prísť. Keď som počul správu o jej smrti, aj slza mi vyhŕkla,“ priznal sa.

„To, čo pani Múdra dokázala, bolo výnimočné. Žila príkladný život, ktorý obetovala športu a rodine. Navyše to dokázala bez toho, aby sa kdekoľvek sťažovala,“ vyzdvihol Jozef Beständig.

Namiesto pochvaly kritika

Hilda Múdra ešte aj pred piatimi-šiestimi rokmi sa pravidelne zúčastňovala na bratislavských pretekoch, ktoré sú pomenované po jej slávnom zverencovi.

Tradičným účastníkom Memoriálu Ondreja Nepelu bol aj Čech Tomáš Verner, majster Európy z roku 2008.

V roku 2005 sa umiestnil v Bratislave na treťom mieste, bolo to jeho prvé pódiové umiestnenie na týchto pretekoch.

„Moja trénerka, pani Kopřivová mi po pretekoch vravela, že ma chce niekomu predstaviť. Takto som sa spoznal s pani Múdrou,“ spomínal na prvé stretnutie s legendárnou trénerkou Verner.

Po zisku bronzovej medaily bol spokojný, a myslel si, že ho pochváli aj teta Hilda. „Čakal som, že mi povie niečo pekné, čo mi dodá energiu do žíl,“ prezradil.

Lenže stal sa presne opak.

„To, čo som si vypočul, bolo presne na hranici toho, z čoho sa môže mladý muž rozplakať, alebo sa môže nad sebou zamyslieť a snažiť sa byť lepší,“ uviedol Verner.

Mal vtedy 19 rokov a slová Hildy Múdrej si vzal k srdcu.

Tomáš Verner preberá trofej z rúk Hildy Múdrej na Memoriáli Ondreja Nepelu v roku 2013.
Tomáš Verner preberá trofej z rúk Hildy Múdrej na Memoriáli Ondreja Nepelu v roku 2013. (Zdroj: Youtube)

Pohľad trénerky šampióna

„Stretnúť sa s niekým formátu Hildy Múdrej, dostať od nej dobre mienenú ʻkefuʼ, to je vlastne poklona. Vážim si, že vôbec mala chuť mi povedať, čo si o mne myslí. Som vďačný za túto spomienku,“ zdôraznil Verner.

Neskôr si uvedomil, že ako mladý pretekár vnímal vtedy svoj výkon úplne inak, ako pani Múdra.

„Ona mala pohľad trénerky olympijského víťaza, a to je diametrálne iné, ako pohľad korčuliara. Nezohľadňovala to, že sú to preteky na začiatku sezóny a podarilo sa to a to.

Ona videla všetky tie veci, ktoré pretekárovi bránia v tom, aby bol najlepší, čo mu chýba a na čom by mal začať ihneď pracovať,“ vysvetľoval desaťnásobný majster Česka a trojnásobný medailista z kontinentálneho šampionátu.

Verner získal bronzovú medailu na Nepelovom memoriáli aj v roku 2012 a o rok neskôr na bratislavských pretekoch zvíťazil. Pohár pre víťaza kategórie mužov preberal práve z rúk Hildy Múdrej.

Posledná rozlúčka s Hildou Múdrou sa uskutoční v bratislavskom Krematóriu v stredu 1. decembra o 11.00 h. Počet prítomných na nej však bude vzhľadom na prísne protipandemické opatrenia veľmi striktne limitovaný na 10 osôb.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Čakal, že ho pochvália, prišla kritika. Majster Európy spomína na Hildu Múdru