Hamšík predvádzal to, čo Messi. Čo ukázali zápasy Slovákov?

Marek Hamšík patrí zatiaľ medzi najlepších hráčov šampionátu.
Marek Hamšík patrí zatiaľ medzi najlepších hráčov šampionátu. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
Pavol Spál, Juraj Berzedi|16. jún 2016 o 17:51

Slováci odohrali v skupine dva zápasy. Vybrali sme šesť momentov, čo ukázali.

1. Hamšík je rozdielový hráč

V Neapole to vedia už deväť rokov. V slovenskej reprezentácii si túto výsadu vydobyl až v poslednej kvalifikácii na Euro 2016.

Dovtedajší tréneri mu nevedeli nájsť na ihrisku ideálnu pozíciu. Možno mu nedali ani potrebnú dôveru, ktorú by si hráč jeho kvalít zaslúžil.

Všetko zmenil až Ján Kozák. „Dozrel ľudsky i futbalovo. Mužstvo je poskladané tak, že sa ako hráč môže realizovať,“ prezradil 62-ročný kouč.

Hamšík bol na majstrovstvách sveta 2010 kapitánom slovenského výberu. Medzi spoluhráčmi však nemal taký rešpekt ako v súčasnosti.

Teraz o jeho futbalových kvalitách nepochybuje žiadny člen kozákovej družiny. Táto dôvera mu psychicky pomohla.

Marek Hamšík na európskom šampionáte potvrdzuje svoje kvality.
Marek Hamšík na európskom šampionáte potvrdzuje svoje kvality. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)

„Mám voľnú ruku na ihrisku. Robím to, čo uznám za vhodné a to mi sedí,“ vyhlásil futbalový virtuóz.

Vôbec to neznamená, že hrá len na seba. Bojuje pre mužstvo. V súbojoch s Garethom Balom mal stopercentnú úspešnosť. Vyhral päť z piatich.

S Rusmi neúnavne šprintoval, bojoval a bránil. Aj namiesto spoluhráčov.

Keď mal loptu v moci, volil vždy správne rozhodnutia. Každá jeho prihrávka či akcia lahodila. V dvoch dueloch ukázal trikrát futbalovú genialitu, ktorú predvádza Lionel Messi.

Podľa barometra UEFA je zatiaľ tretím najlepším futbalistom na turnaji. Už teraz si viaceré veľkokluby mädlia ruky. Ak doterajšie výkony potvrdí aj s Anglickom, môžu sa mu otvoriť dvere aj do Realu Madrid či FC Barcelona.

2. Slováci sú na turnaji oprávnene

Už víťazstvo v príprave na pôde úradujúcich majstrov sveta z Nemecka naznačilo, že slovenský výber nebude na majstrovstvá Európy len do počtu.

Prvýkrát v histórii sa Euro hrá s dvadsiatimi štyrmi účastníkmi. Je to možnosť, aby sa na turnaji ukázali aj mužstvá zo stredných výkonnostných košov. Slovensko k nim zaraďovať nemožno. 

V úvodných dvoch dueloch ukázali, že sú tu zaslúžene. S Walesom boli drvivú väčšinu lepším tímom. V druhom polčase si vytvorili enormný tlak. Navyše ukázali, že sú výborne pripravení aj po fyzickej stránke. V prvých zápasoch základných skupín patrili k najbehavejším tímom.

S Ruskom zahrali ako veľké mužstvo. Boli výborne organizovaní, futbaloví a najmä efektívni. V prvom polčase vystrelili trikrát na bránu. Boli z toho dva góly. Vždy si počkali na svoju šancu či zaváhanie súpera. A udreli. Po dvoch zápasoch majú slušné tri body.

„Priznám sa, že

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Hamšík predvádzal to, čo Messi. Čo ukázali zápasy Slovákov?