Halák chytá srdcom, môže byť jednotkou

Jaroslav Halák si vďaka spoľahlivým výkonom počas celej sezóny vyslúžil v Montreale uznanie. Careyho Pricea pomaly vytláča z postu jednotky.
Jaroslav Halák si vďaka spoľahlivým výkonom počas celej sezóny vyslúžil v Montreale uznanie. Careyho Pricea pomaly vytláča z postu jednotky. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|3. feb 2010 o 13:09

Jaroslav Halák potvrdzuje v Montreale výkonnostný vzostup. V úspešnosti zákrokov je medzi brankármi už na treťom mieste.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 18.54

BRATISLAVA. Jaroslav Halák pokračuje v presviedčaní vedenia Montrealu, že brankárskou jednotkou má byť on. V posledných dvoch zápasoch dostal prednosť pred Careym Priceom. V prvom proti Ottawe síce Canadiens prehrali, ale Halák chytil 34 z 37 striel

Svoje kvality potvrdil najmä v druhom stretnutí s Vancouvrom, v ktorom predviedol excelentný výkon. Zo 47 striel hokejistov Canucks pustil za svoj chrbát len dve. Montreal vyhral 3:2 a odchovanca bratislavského Ružinova vyhlásili za prvú hviezdu zápasu.

Pre Haláka bolo prekvapením, že dostal od trénera Jacqua Martina možnosť chytať dva zápasy po sebe, napriek prehre.

„Viem, že to bolo prvýkrát v sezóne, keď som chytal aj po prehranom zápase, ale na mojom vnímaní situácie to nič nezmenilo. Stále chcem podávať, čo najlepšie výkony a pomôcť tímu k víťazstvám," citovala rodáka z Bratislavy agentúra Reuters.

Pochvala od Demitru

Haláka pochválil aj spoluhráč z reprezentácie, stredný útočník Vancouvru Pavol Demitra, ktorý si v stretnutí pripísal asistenciu. „Dúfam, že bude rovnako chytať aj na olympiáde. Vyžaruje z neho sebavedomie a podáva spoľahlivé výkony," konštatoval Demitra pre Vancouver Sun.

Zámorské médiá stále rozoberajú otázku montrealských brankárov. Halák je už štatisticky výrazne lepší ako jeho kanadský súper. Chytal v 26 zápasoch, v ktorých si pripísal 15 výhier pri 92,9-percentnej úspešnosti zákrokov, Price vyhral z 33 stretnutí len 11 a úspešnosť má 91,3 %. V percentuálnej úspešnosti je Halák tretí spomedzi všetkých gólmanov v NHL.

V prospech Slováka zahrala aj nedávna situácia, keď kapitán Canadiens Andrej Markov tvrdo kritizoval Pricea za zlý prístup. Skúsený ruský obranca mladému Kanaďanovi vyčítal, že nedáva do hry dostatok zápalu a nehrá so srdcom.

price_carey.jpg.jpg

Carey Price

Novinári z denníka Montreal Gazette doslova hovoria o tom, že Price si už nezaslúži dostávať jednu šancu za druhou, keď chytá očividne horšie ako Halák. Zmierňujú tak svoje nadšenie z minulých sezón, keď porovnávali Pricea s montrealskou legendou a jedným z najlepších brankárov v histórii NHL Patrickom Royom.

Šanca na post jednotky

Halák pokračuje v kvalitných výkonoch z decembra a stáva sa kľúčovým hráčom na ceste Canadiens do play off.

Montrealskí žurnalisti prvý raz spomenuli, že by mohol vymeniť Pricea na poste jednotky. Tréner Martin síce Slováka chváli, ale na otázky o prvom brankárovi odpovedá diplomaticky.

„Máme v tíme dvoch rovnocenných brankárov, ktorí majú na to, aby boli jednotkou. Je to pozitívne pre oboch, lebo stále majú šancu napredovať," povedal Martin pre Montreal Gazette.

Utíchajú tak reči o Halákovej výmene do iného klubu, ktorá bola prednedávnom aktuálna. Do zostavy ho chcela získať Philadelphia, špekulovalo sa aj o Detroite a St. Louis.

Slovákov kredit stúpa aj tým, že chytá za slabšou obranou. Nie je ničím neobvyklým, že v zápase na neho súper vyšle 40 až 45 striel.

Filc s Halákom počíta

Na porovnanie za najlepšieho brankára v NHL je v posledných rokoch považovaný Martin Brodeur z New Jersey. Obrancovia pred ním povolia súperom v priemere len 20 až 25 striel.

Výkony dvadsaťpäťročného brankára sú pozitívom aj pre slovenskú reprezentáciu. Halák má reálnu šancu byť našou jednotkou na blížiacej sa olympiáde vo Vancouvri.

„Keď sme hrali vo Washingtone, stretol som sa s trénerom Jánom Filcom a generálnym manažérom Petrom Bondrom a povedali mi, že na olympiáde so mnou počítajú, čo ma samozrejme potešilo. Budú to pre mňa prvé hry a nechcem fanúšikov sklamať," povedal Halák pre nhl.com.

Štatistiky brankárov v NHL

Štatistiky brankárov v NHL

1. Miller (Buffalo) 47 93,2% 2,10

2. Vokoun (Florida) 46 93,1 2,33

3. Halák (Montreal) 26 92,9 2,43

4. Howard (Detroit) 38 92,8 2,25

5. Nabokov (San Jose) 49 92,7 2,24

--------------------------

19. Price (Montreal) 33 91,3 2,73

Budaj (Colorado) 11 92,5 2,21

(pozn. brankári zoradení podľa úspešnosti zásahov, za menom hráča je klub, počet zápasov, úspešnosť zákrokov v % a gólový priemer) Peter Budaj nie je v rebríčku, pretože odchytal málo zápasov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Halák chytá srdcom, môže byť jednotkou