Prešov vyrukoval na Záhorákov s novou posilou. Tréner vyzdvihol jeho silné stránky

Na snímke sa tešia hádzanári Tatrana Prešov.
Na snímke sa tešia hádzanári Tatrana Prešov. (Autor: TASR)
Ján Leško|16. sep 2024 o 11:45

Jorge Silva pôsobil trinásť rokov v Španielsku.

PREŠOV. Aktuálne vyčíňanie počasia v západnej časti republiky spôsobili zatekanie vody do športový hál v Stupave aj Malackách.

Pôvodne plánovaný zápas tretieho kola Niké handbal extraligy na Záhorí tak po bleskovej dohode klubov odohrali napokon v metropole Šariša. 

V zápise o stretnutí figuroval ako domáci tím HC Záhoráci, avšak na ihrisku domovskej Tatran handball areny podľa očakávaní dominovali úradujúci osemnásťnásobní majstri. Tatran Prešov zvíťazil presvedčivo 40:23 (18:11).

Prešovčania hrali bez zraneného kapitána Lukáša Urbana i dvoch ďalších spojok Jakuba Kravčáka a Daniela Polanského. Na strane druhej sa v drese Tatranu predstavila nová spojková akvizícia.

Silva pri premiére s troma gólmi

Tridsaťpäťročný ľavák Portugalčan Jorge Silva, trinásť rokov pôsobiaci v španielskych kluboch a po účinkovaní v Saudskej Arábii, sa v debute proti Záhorákom uviedol tromi gólmi i rovnakým počtom asistencií.

„Aktuálne nie je ešte fyzicky pripravený na sto percent. Myslím si, že do týždňa už bude plnohodnotným hráčom. Už pri debute naznačil, v čom by mohol byť prínosom. Má silnú ľavačku, nezakončuje však za každú cenu.

Vidí aj lepšie postavených spoluhráčov, vie im presne prihrať. Odohral v Tatran handball prvé minúty a ja osobne verím, že s nárastom ďalších a postupne lepším zladením so spoluhráčmi bude pre nás prínosom.

Aj v obrane, kde na prvý raz pracoval celkom solídne. Onedlho čakajú Tatran Prešov ťažšie zápasy ako ten dnešný proti Záhorákom.

Ak sa hlavne fyzicky nabudí Silva, uzdraví sa Urban a snáď aj Kravčák s Polanským, máme dozaista šancu aj v dueloch v Európskej lige,“ uviedol na margo portugalského novica čiernohorský tréner Tatranu Ratko Djurkovič.

Parádne zákroky aj zásah brankára

Diváci v THA boli zvedaví na novica Jorgeho Silvu, avšak videli i kvalitné výkony niektorých prešovských jednotlivcov. V bráne určite parádne zákroky i strelený gól Matúša Mitošinku.

Keďže aj reprezentačný brankár Slovenska Igor Čupryna nebol stopercentne zdravotne fit, jednotkou Tatranu medzi žrďami bol tentoraz a prvý raz od predsezónneho prestupu do Prešova Mitošinka. 

„Som vďačný za dôveru trénera, ktorý ma nechal v bráne celých 60 minút. Pravda, že na výnimky, kedy na sedmičky sa do nej podstavil akurát na sedmičky.

Stále platí, že dôležité v prípade brankárov uchytiť sa hneď na začiatku nejakými úspešným zákrokom. Mne sa to podarilo už pri prvom. Potom to už išlo, chytal som úplne v pohode. Zo zápasu som ozaj nadšený.

Darilo sa mne i mužstvu, diváci úspešnosť ocenili spontánnym potleskom, čo si o ozaj vážim,“ povedal nám po zápase úspešný gólman.

Hernandez hral na viacerých postoch 

Na ihrisku ho nebolo možné prehliadnuť na viacerých postoch. Taký bol v zápase proti Záhorákom hrajúci Kubánec Pavel Hernandez. Začal na pravej spojke, alternoval však aj na ľavej či ľavom krídle.

Tréner Djurkovič zapojil do hry postupne všetkých svojich hráčov. Akurát štvorgólový Hernandez si v poli odkrútil celý zápas bez striedania.

„Sezóna bude dlhá, okrem slovenskej extraligy prídu na rad zápasy so silnými súpermi v Európskej lige. Nuž a práve v domácej súťaži teraz dávam šancu v podstate každému z nominovaných zápas.

Nech viem, s ktorými sa dá rátať neskôr i tých náročnejších dueloch. A tiež, aby každý mal dostatočnú zápasovú prax.“ Prečo práve Hernandez odohral celých šesťdesiat minút odôvodnil tréner.

„Pavel je veľmi špecifický hádzanár. V žiadnom súboji v obrane neuhýba, s maximálnym nasadením ide do útoku a zakončenia. Skrátka, spoľahlivý v každej z herných činností, je príkladom pre viacerých spoluhráčov.

Takisto ich vie strhnúť k výkonom. Použiteľný je v podstatne s výnimkou v bráne, na každom poste. A takýto hráči si u mňa zaslúži aj viac priestoru na ihrisku a obdiv fanúšikov v hľadisku," dodal.    

Tabuľka: Niké Handball Extraliga

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Prešov vyrukoval na Záhorákov s novou posilou. Tréner vyzdvihol jeho silné stránky