Konkurencie na krídle sa Fech neobáva, môže zaskočiť i na spojke

Tomáš Fech uprednostnil prešovský Tatran pred zahraničnými klubmi.
Tomáš Fech uprednostnil prešovský Tatran pred zahraničnými klubmi. (Autor: Viktor Zamborský)
Ján Leško|10. aug 2023 o 09:40

Kariéru mu pribrzdilo zranenie kolena.

PREŠOV. Sľubnú kariéru mladého hádzanára pribrzdilo vážne zranenie pravého kolena. Odchovanec Tatranu Prešov, bývalý mládežnícky reprezentant a už aj debutant v seniorskom výbere Slovenska sa po zdravotných peripetiách postupne vracia do tréningového procesu.

Tomáša Fecha, pravého krídelníka Tatranu Prešov a vtedy člena slovenskej juniorskej reprezentácie vyhlásil Slovenský zväz hádzanej za Najlepšieho hráča roku 2018 roku hráčov do 20 rokov.

Úspechy žal na mládežníckom poli, no postupne sa presadil aj v prvom tíme slovenského hádzanárskeho šampióna, ktorý s ním podpísal štvorročný profesionálny kontrakt.

V marci roku 2020 si T. Fech (nar. 8. 10. 2021, 192/95) vyslúžil pozvánku do seniorskej reprezentácie Slovenska.

Operáciu má za sebou, už myslí na návrat

K športu patria i zranenia a žiaľ, vážnemu sa nevyhol ani talentovaný prešovský hádzanár. „V polovici februára po zápase v Bratislave sa objavili prvé problémy s mojim pravým kolenom.

Vtedy neboli ešte zvlášť vážneho charakteru,“ zaspomínal T. Fech na nepríjemnú udalosť. „Operácia nebola nutná, no i tak som nejaký čas nedobrovoľne pauzoval. Pred finálovou sériou o majstra republiky som sa cítil už úplne v poriadku.

Lenže hneď na jej začiatku som sa v zápase v Považskej Bystrici pošmykol a odnieslo si to zase pravé koleno. Nasledovali ďalšie vyšetrenia u lekárov a napokon som predsa len musel pod skalpel.

Operáciu predného krížneho väzu vám už za sebou. Momentálne ešte rehabilitujem, ale pomaly začínam cvičiť s väčšou záťažou.

Budúci mesiac by som mal začať behať a ak všetko pôjde ako si v podstate želám, tak začiatkom novembra by som mal byť stopercentne pripravený do plnej zápasovej záťaže.“

Tomáš Fech síce nateraz zďaleka naplno netrénuje, no dianie v klube mu nie je vzdialené. V Tatran handball arene sa pripravuje na návrat i sleduje spoluhráčov na tréningoch i domácich prípravných zápasoch.

„Fanúšikov prešovskej hádzanej iste teší, že šancu dostávajú ďalší mladí hráči z klubovej liahne. Sú tu i noví hráči, ktorí prišli do Prešova len prednedávnom. Dúfam, že do tímu herne zapadnú. Viac ale ukážu až ďalšie zápasy, ktoré Tatran ešte len čakajú.“

Trojica ľavákov na pravej strane

Na post pravého krídla sa do Tatranu vrátil po účinkovaní v Považskej Bystrici Josef Hozman. Druhým ľavákom na pravom krídle je slovenský reprezentant Erik Fenár. Tým tretím ľavorukým krídelníkom je momentálne rehabilitujúci Tomáš Fech.

Hráč, ktorý v minulosti suploval i na poste prevej spojky. „S oboma spoluhráčmi na pravom krídle máme veľmi dobré vzťahy. Konkurencia býva ale na osoh, mal by hráčov posúvať k čo najlepším výkonom.

Čo sa týka možnosti alternovať v prípade potreby na pravej spojke, určite sa tomu brániť nebudem. Hral som občas i na tomto poste. Pravdou však je, že podstatne lepšie sa cítim na poste, na ktorom so vyrastal od žiackych rokov.

Podstatné ale je dať sa zdravotne stopercentne do poriadku. Až potom rešpektovať rozhodnutie trénera, na ktorý post ma zaradí. Potom sa vynasnažím hrať tak, aby som bol čo najviac užitočný pre tím.“

Najbližší prípravný zápas odohrajú hádzanári Tatranu Prešov v Tatran handball arene v piatok jedenásteho augusta od 17, 30 hodiny proti maďarskému Gyongyosu.

V dňoch 18.-19. augusta budú štartovať na turnaji v českej Karvinej. V dňoch 23. - 26 . augusta zase na kvalitne obsadenom medzinárodnom turnaji v Ohride v Severnom Macedónsku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Konkurencie na krídle sa Fech neobáva, môže zaskočiť i na spojke