Sú outsiderom, ale kožu lacno nepredajú. Straňovský: Aj motyka môže vystreliť

Martin Straňovský patrí k oporám HK Košice.
Martin Straňovský patrí k oporám HK Košice. (Autor: TASR)
Ján Leško|14. máj 2022 o 15:50

Košičania už raz v tejto sezóne Prešov zdolali.

KOŠICE. Niké handball extraliga vstupuje do rozhodujúcej fázy. V sobotu odštartuje finálová séria, hraná na tri víťazstvá. Jej aktérmi budú Tatran Prešov a HK Košice.

Jasným favoritom sú Prešovčania, ale ich východoslovenský rival neskladá vopred zbrane.

Postup do finále ich stál veľa síl

K najskúsenejším hráčom HK Košice patrí Martin Straňovský. Odchovanec novozámockej hádzanej hral v Španielsku za Ademar León aj slávnu Barcelonu, v Nemecku za bundesligový HC Erlangen, v Maďarssku za Pick Szeged.

Na Slovensku si obliekal aj dres Tatrana Prešov.

„Prešov má hráčsky káder úplne niekde inde ako momentálne my v HK Košice. Je širší a s bohatými skúsenosťami aj z európskych súťaží. Na rozdiel od nás, ktorí to v zápasoch ťaháme zväčša s ôsmimi hráčmi,“ podotkol Straňovský.

Mladíci v košickom kádri síce sú, ale veľa príležitosti najmä v zápasoch vonku nedostávali. Keďže ciele klubu sú vysoké, potiahnuť to museli predovšetkým starší hráči.

„V tomto duchu sme odohrali aj päťzápasové semifinále s Považskou Bystricou, ktoré nás stálo veľa síl. Aj s ohľadom na túto skutočnosť, jasným favoritom na zisk majstrovského titulu je Tatran,“ tvrdí Straňovský.

Prešovu nehodlajú nič darovať

Košice však dozaista nebudú favorizovanému Prešovu odovzdaným súperom. „To určite nie,“ zdôraznil košický krídelník použiteľný aj na postoch v spojkovom rade.

„Sme síce trochu po semifinále unavení, no odhodlaní vo finále súperovi nič nedarovať. Chceme zo seba vydať maximum, bojovať naplno a uhrať čo najlepšie výsledky. Každý chce zvíťaziť, aj my máme v pláne favoritovi voľačo uchmatnúť. Niekedy aj motyka môže vystreliť,“ vyhlásil dlhoročný slovenský reprezentant.

Program finále Niké handball extraligy

1. zápas, sobota, 14. máj: Tatran Prešov – HK Košice (Tatran handball aréna, 18.00 hod.)

2. zápas, streda, 18. máj: Košice – Prešov (Trebišov, 19.00 hod.) 

3. zápas, nedeľa, 22. máj: Prešov – Košice (10.30 hod. )

prípadný 4. zápas, streda, 25. máj: Košice – Prešov (18.00 hod.)

prípadný 5. zápas, piatok, 27. máj: Prešov – Košice (18.00 hod.)

Raz už v prebiehajúcej sezóne vystrelila, a to v pohárovom stretnutí. Košice v ňom doma Prešov zdolali, suverén slovenskej hádzanárskej scény sa nedostal ani do finále.

„Brali by sme, ak by sa to zopakovalo v našom domácom a mimoriadne prajnom prostredí v Trebišove. Cieľom v tomto ročníku extraligy bolo postúpiť do finále. To sa nám podarilo a teraz si to ideme rozdať s Prešovom,“ dodal Straňovský.

Cieľ ostáva, rozhodnúť v troch zápasoch

Prešovčania netaja, že vypadnutie v semifinále Slovenského pohára majú stále v živej pamäti.

„Pri mužstve sme s Radom Antlom boli vtedy pomerne krátko. Tým ale nehľadáme výhovorky ani po dlhšom čase. Zápas v Košiciach sme prehrali kvôli množstvu vlastných technických chýb. V porovnaní s košickými brankármi mali tí naši výrazne slabší deň,“ spomína Antlov asistent Marek Gernát.  

„Odvtedy pretieklo Torysou i Hornádom veľa vody. S mužstvom pracujeme na mnohých nových veciach. Pokroky sú viditeľné, no k spokojnosti nám stále čosi chýba. Aj preto sme pred finále ubrali trochu z kondičných záležitostí a viac pilovali herné činnosti," priblížil Gernát.

Prešovčania sú odhodlaní ukončiť finálovú sériu už po treťom zápase.

Súpera, samozrejme, rešpektujeme. Veríme, že s Košicami to budú kvalitné a príťažlivé duely, ktoré do hľadísk prilákajú početnú divácku kulisu,“ zaželal si prešovský asistent trénera.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Sú outsiderom, ale kožu lacno nepredajú. Straňovský: Aj motyka môže vystreliť