Bojnice siahali v Prešove po senzácii. Hotová katastrofa, zhodnotil Urban

Hádzanári Tatrana Prešov.
Hádzanári Tatrana Prešov. (Autor: TASR)
Ján Leško|26. okt 2024 o 15:00

Hádzanársky majster Tatran Prešov v tomto ročníku extraligy zakopol už druhý raz.

PREŠOV. Úradujúci osemnásťnásobný slovenský hádzanársky majster Tatran Prešov v tomto ročníku Niké handball extraligy zakopol už druhý raz.

O konečnom výsledku rozhodla strela sekundu pred koncom.

Po prehre o gól v piatom kole NHE v Považskej Bystrici, v domovskej Tatran handball arene zachránili Prešovčania aspoň bod v stretnutí s HK Bojnice doslova v hodine dvanástej.

Päť minút pred koncom pritom po troch góloch svojho kapitána a najlepšieho hráča mužstva v rade Lukáša Urbana viedli 29:26.

Lenže tím trénera Ratka Djurkoviča v ostatných zápasoch už po tradičných hrubých chybách ponúkol šancu mimoriadne snaživému súperovi.

Ten osemnásť sekúnd pred koncom viedol 31:30. Tatran ale stihol založiť posledný útok a zakončiť poslednou strelou sekundu pred koncom ľavačkou portugalskej spojky Jorge Silvu.

Tak sa zrodila síce po napínavom a vyrovnanom priebehu azda spravodlivá remíza. Pre jasného prešovského favorita stretnutia zahanbujúce konštatovanie.

Siahali na výhru, oslavovali remízu

Na druhej strane mužstvo trénera HK Bojnice a bývalého prešovského hráča Tomáša Mažára v THA príjemne prekvapilo.

Príkladným nasadením v obrane, snahou ťažiť predovšetkým z dobre pripravených pozícii i sympatickým úsilím vyrážať po zisku lopty do rýchlych kontier.

K tomu obdivuhodná súdržnosť na ihrisku i neskrývaná emotívnosť i na lavičke.

Aj preto po tom ako v ôsmom kole Bojnice uhrali doma bod po výsledku 33:33 v stretnutí s vicemajstrom MŠK Považská Bystrica.

V deviatom zase siahali na obrovské prekvapenie v Prešove. Napokon aj z historicky prvého bodu v súbojoch s prešovským Tatranom mali obrovskú radosť.

Gólman chválil chémiu tímu

Pod túto sa výrazne podpísal aj nestarnúci gólman Bojníc Luděk Fabián. Hoci gól Silvu sekundu pred klaksónom mrzel.

„Tak tento gól nás zamrzel všetkých. Do Prešova sme ale neprišli hrať o nejaký historicky zápis v zápasoch proti Tatranu. Bolo jasné, že my v THA nemáme čo stratiť.

Emócie sme síce zvlášť nepreháňali, chlapci ale hrali naplno, žiadna lopta nebola pre nich stratená a svoje úlohy na ihrisku plnili ako sa patrí.

Hlavne preto sme sa zrodil pre nás úspešný výsledok. Naša hra i výsledky i s dvomi momentálne najlepšími extraligovými klubmi dokazujú, že „Džery“ Mažár poskladal i na túto sezónu kvalitný a ambiciózny tím,“ zdôraznil skúsený brankár Bojníc.

„Chémia, previazanosť starších hráčov so strednou generáciou i mladíkmi v ňom funguje ozaj dobre. A vidieť to i na výkonoch, ktoré majú stúpajúci trend.“

V podobnom duchu na druhej strane nemohol hovoriť kapitán Tatranu Prešov Lukáš Urban. Hráč spojkového radu po operácii kolena nehral takmer dva mesiace.

V pondelok sa zapojil znovu do tréningového procesu, na ďalší deň už sedel na lavičke v stretnutí Európskej ligy proti Benfice Lisabon.

Nuž a v piatok nastúpil v základnej zostave Prešova proti Bojniciam. Autor siedmich gólov Tatranu patril k najlepším na ihrisku.

Tridsaťjeden inkasovaných gólov je hanbou

„Bolo jasné, že po dlhšej tréningovej i zápasovej odmlke to na ihrisku nebudem mať ľahké. Hlavne po kondičnej stránke.

Určite som ale nečakal, že ako mužstvo budeme proti Bojniciam hrať tak katastrofálne zle,“ netajil L. Urban.

„Pre mňa remíza je výsledok, ktorý sa ničím ospravedlniť nedá. Ani trebárs faktom, že na ľavom krídle chýbal nemocný Damián Mitaľ.

Hlavne v obrane sme hrali mizerne. Bojnice naozaj nemajú zlé mužstvo. Avšak inkasovať od neho doma tridsaťjeden gólov, to by sa mužstvu ako Tatran v extralige stávať rozhodne nemalo.

Skrátka, čo sa stalo, hotová katastrofa. Bod, ktorý sme stratili, či šťastne ratovali v poslednej sekunde, nás ešte môže veľmi mrzieť.“

Takto to fungovať nemôže

Stráviť taký výkon a z neho vyplývajúci výsledok nebude pre nikoho z tímu jednoduché.

Hlavne bude dôležité urobiť tak čo najskôr, pretože už v utorok 29. októbra nastúpi slovenský majster na zápas Európskej ligy EHF v Portugalsku proti Benfice Lisabon.

„Tak ako v Prešove aj na domácej pôde bude Benfica obrovským favoritom duelu.

Nám neostáva iné, než sa nejako vzchopiť a vypnúť sa k výkonu, ktorým by sme mali šancu uhrať prijateľný výsledok. Pod tlakom by sme už byť nemali. Rozhodne ale nesmieme pôsobiť na ihrisku odovzdaným dojmom.

O tom sa musíme všetci porozprávať, dať sa dokopy a povedať si, že takto ako naostatok to ďalej nemôže fungovať. Sezóna sa ešte len rozbieha. Pred nami je množstvo zápasov, takže stále bude o čo hrať.“

Tabuľka: Niké Handball Extraliga

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Bojnice siahali v Prešove po senzácii. Hotová katastrofa, zhodnotil Urban