Šampionát v hádzanej v ohrození? Nič sa nedá vylúčiť, priznáva šéf zväzu

Jaroslav Holeša, prezident Slovenského zväzu hádzanej
Jaroslav Holeša, prezident Slovenského zväzu hádzanej (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|24. nov 2021 o 12:55

Maďari by dokázali zorganizovať ME aj sami.

BRATISLAVA. O päťdesiat dní sa má začať európsky šampionát v hádzanej mužov, ktorý sa koná v Maďarsku a Slovensku.

Pandemická situácia však značne skomplikuje organizáciu podujatia.

Čakajú na pravidlá

Slovenský zväz v hádzanej (SZH) už vopred avizoval, že majstrovstvá Európy budú iba pre zaočkovaných divákov. Možno sa však do hál nedostanú ani oni.

Vláda dnes zverejní nové pandemické opatrenia, očakáva sa tvrdý lockdown.

„To, že príde lockdown, je jedna vec, ale musí vzniknúť aj nejaký nový Covid automat pre šport. Čakáme na pravidlá ohľadom počtu divákov a kapacity hál,“ vyhlásil na tlačovej konferencii prezident SZH Jaroslav Holeša.

„Európska hádzanárska federácia nás bombarduje každý deň, aby sme im dali jasné pravidlá, no my ich zatiaľ dať nevieme,“ dodal.

Stopercentná zaočkovanosť

V období pandémie to nie je nič neobvyklé. Decembrové majstrovstvá sveta žien, ktoré sa budú konať vo Španielsku, sa pôvodne mali odohrať v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní covidu), no napokon bude iba pre zaočkované hráčky.

„Táto radikálna zmena prišla iba pred dvoma týždňami. Niektoré tímy na to aj doplatili, prišli o niektoré hráčky. U nás je stopercentná zaočkovanosť v ženskom i mužskom tíme,“ uviedol Holeša.

Problémy so Sputnikom

Mužský turnaj je naplánovaný od 13. do 30. januára 2022. Na Slovensku sa majú hrať tri základné a jedna štvrťfinálová skupina. Dve základné skupiny hostí Bratislava, jednu Košice.

Okrem domácej reprezentácie budú hrať na Slovensku aj národné tímy Ruska, Nórska, Litvy, Česka, Španielska, Švédska, Nemecka, Bosny a Hercegoviny, Bieloruska, Rakúska a Poľska.

„Problém predstavuje aj to, že hráči niektorých tímov sú zaočkovaní vakcínou Sputnik, ktorú zatiaľ v Európskej únii oficiálne neschválili. Ide o krajiny, kde sa bežne očkovalo Sputnikom, teda Rusko, Bielorusko, Litvu a Bosnu,“ informoval Holeša.

Na mnohých iných športových podujatiach však očkovanie Sputnikom akceptujú. Organizátori veria, že sa im to podarí presadiť aj na hádzanárskom šampionáte.

Súčasťou života v „bubline“ bude aj pravidelné testovanie hráčov i všetkých osôb, ktorí s nimi prichádzajú do kontaktu.

Príliš veľa otáznikov

„Veríme, že naša päťročná práca nevyjde nazmar,“ zdôraznil Holeša, vzápätí na novinársku otázku dodal, že v súčasnosti sú ohrozené všetky podujatia a „nedá sa vylúčiť absolútne nič“.

Vlani mali hostiť majstrovstvá Európy žien Nórsko a Dánsko, napokon sa však Nórsko ako organizátor dva týždne pred šampionátom odstúpilo a celé podujatie sa uskutočnilo v Dánsku.

Ak by sa situácia na Slovensku zhoršila, maďarská strana by nemala problém organizovať turnaj aj sama.

„Vlaňajšie ME žien boli už vypredané, no potom nórska vláda zakázala všetky hromadné podujatia. Treba však dodať, že nórska vláda vtedy zaplatila organizátorom všetky náklady, vrátane ušlého zisku,“ uviedol Holeša.

Medaily na ME v hádzanej mužov 2022.
Medaily na ME v hádzanej mužov 2022. (Autor: TASR)

Predaj zo vstupného je jediným príjmom organizačného výboru. „Nemáme finálnu dohodu zo strany štátu. Ak bude šampionát bez divákov, bez kompenzácie neprežijeme,“ podčiarkol šéf zväzu. V súvislosti s organizáciou šampionátu slovenský zväz preinvestoval 1,5 milióna eur.

Predali 17 tisíc lístkov

Majstrovstvá Európy mužov sú tradične najsledovanejším hádzanárskym podujatím. Na prechádzajúcich šampionátoch bola vždy naplnená aspoň 90 % kapacity hál.

Na Slovensku sa zatiaľ v predpredaji vypredalo približne 15% celkovej kapacity, to znamená 17 tisíc lístkov. Na zápasy v Bratislave je predaných 15 tisíc, na zápasy v Košíc (kde hrá aj slovenská reprezentácia) dvetisíc vstupeniek.

Najviac si ich kupovali fanúšikovia z Nemecka, Česka, Rakúska, Slovenska, Švédska i Nórska.

Medaily aj pre štvrtý tím

Zaujímavosťou majstrovstiev Európy je, že medaily dostáva aj štvrtý tím. Okrem zlatej, striebornej a bronzovej sa tak vyrába aj medená sada.

Dizajn medailí navrhla spoločnosť Packy Advertising a vyrábali sa v Štátnej mincovni Kremnica.

„Hlavným motívom je hádzanárska lopta, okolo nej sú rôzne výseky. Medaila má priemer deväť centimetrov, je väčšia, širšia a ťažšia ako štandardné medaily,“ uviedol Peter Packáň, šéf spoločnosti a autor vizuálu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»HádzanỊampionát v hádzanej v ohrození? Nič sa nedá vylúčiť, priznáva šéf zväzu