Presun z Ukrajiny? Vo vozni pre 80 ľudí ich cestovalo vyše tristo

Igor Čupryna bude opäť brankárom Tatrana Prešov.
Igor Čupryna bude opäť brankárom Tatrana Prešov. (Autor: TASR)
Ján Leško|19. apr 2022 o 13:30

V Rusku si užil svoje, Portugalsko ani Španielsko ho nezlákalo.

PREŠOV. Po sedemmesačnom pôsobení v ruskom klube Donskí kozáci v meste Taganrog a krátkom čase strávenom v ukrajinskom tíme Motor Záporožie sa do Tatrana Prešov vrátil brankár Igor Čupryna. 

V tíme najúspešnejšieho slovenského hádzanárskeho klubu odohral rodák z ukrajinskej Odesy a niekdajší reprezentant krajiny, ktorú v súčasnosti zmieta vojnový konflikt, šesť sezón.

V roku 2019 získal Igor Čupryna štátne občianstvo Slovenskej republiky.

Výkonmi vo farbách Tatrana Prešov na medzinárodnej i domácej scéne si vydobyl aj miesto v národnom tíme Slovenska.

V lete roku 2021 sa rozhodol pre zmenu dresu a prijal údajne lukratívnu ponuku ruských Donských kozákov. Lenže dlho sa v Taganrogu nezdržal.

Po siedmich mesiacoch zareagoval na možnosť angažmánu v klube pravidelného účastníka Ligy majstrov HC Motor Záporožie.

Veľa sľubovali, ale neplatili

„Za odchodom z ruského klubu boli jednoznačne financie,“ podčiarkol Čupryna po návrate do Prešova, kde sa s rodinou usadil.

„Hoci som tam bol pomerne krátko, okúsil som si svoje. Výplata mi buď meškala, alebo som ju vôbec nedostal. Postupne sa to tam vyhrotilo do takej miery, že nemalo zmysel za takých podmienok pokračovať. Odchytal som šesť zápasov. Napokon, po viacerých stretnutiach s prezidentom klubu, mi bolo umožnené z Ruska odísť,“ priblížil Čupryna.

Igor Čupryna pri rozlúčke s Tatranom Prešov v máji 2021. Vpravo majiteľ klubu Miloslav Chmeliar.
Igor Čupryna pri rozlúčke s Tatranom Prešov v máji 2021. Vpravo majiteľ klubu Miloslav Chmeliar. (Autor: TASR)

Prechod do ukrajinského Záporožia nebol pre neho vôbec jednoduchý.

„Motor ma chcel už v decembri minulého roku. Prezident Donských kozákov ale stále omieľal, že vraj všetko čo sa týka financií klubu, teda nielen mojich, bude v poriadku. Lenže nebolo, a tak som sa definitívne rozhodol odísť,“ zdôraznil.

Zrušenie profesionálnej zmluvy s ruským klubom mu odobrili orgány Európskej hádzanárskej federácie. Po presune na Ukrajinu však za Motor Záporožie neodohral ani jeden zápas.

Pomohlo mu, že je slovenský občan

V čase, kedy hral Motor zápas Ligy majstrov s poľským šampiónom Vive Kielce, Igor Čupryna už druhý týždeň trénoval v Záporoží. Zároveň čakal na dotiahnutie prestupových formalít. Nádeje ale zahatala vojna.

Výprava Motora sa presúvala z Poľska letecky, no v Záporoží pristáť nemohla. Ukrajinský vzdušný priestor uzavreli a let presmerovali do Kyjeva.

Noví Čuprynoví spoluhráči sa teda nevrátili do Záporožia a on sa na istý čas stal rukojemníkom vojnového konfliktu.

„Po jeho vzniknutí panovala aj v klube pochopiteľná neistota, čo s nami bude ďalej. Keďže situácia sa takto vyhrotila, mojim prvoradým úsilím bolo dostať sa domov na Slovensko za mojou rodinou. Mojim šťastím za daných okolností bolo, že som slovenským občanom. Narýchlo som si zbalil veci, z mesta odišli aj ostatní legionári v tíme,“ vracia sa k hektickým okamihom.

Vo vozni bolo vyše tristo ľudí 

Cesta zo Záporožia cez Ľvov bola poriadne strastiplná.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Presun z Ukrajiny? Vo vozni pre 80 ľudí ich cestovalo vyše tristo