Slovensko na MS v hokeji 2024
Slovensko
MS v hokeji 2024
19.05.2024, Skupina B
2 - 3
0:1, 0:0, 2:1, 0:0, 0:1
Sam. nájazdy, 1:2
Lotyšsko na MS v hokeji 2024
Lotyšsko

Gudlevskis schudol cez zápas sedem kíl, poľský hrdina odpadol. Brankári dostávajú zabrať

Lotyšský brankár Kristers Gudlevskis v samostatných nájazdoch v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v ľadovom hokeji 2024.
Lotyšský brankár Kristers Gudlevskis v samostatných nájazdoch v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v ľadovom hokeji 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|20. máj 2024 o 18:01

Brankár Gudlevskis skončil na infúzii.

OSTRAVA. Lotyšským hrdinom v zápase proti Slovensku na majstrovstvách sveta v hokeji bol brankár Kristers Gudļevskis.

Na konci súboja, ktorý dospel do predĺženia a samostatných nájazdov, už mal toho dosť. S pribúdajúcim časom sa po zákrokoch čoraz ťažšie dvíhal na nohy.

Hlavný tréner lotyšskej reprezentácie Harijs Vitolinš v pondelok prezradil, že Gudļevskis počas zápas schudol sedem kilogramov. „Prvýkrát som zažil, že brankár počas jedného zápasu schudol sedem kilogramov. To je veľmi, veľmi veľa," vravel Vitolinš.

Portál Sportacentrs oslovil k téme Signe Rinkuleiovú, špecialistku na výživu Lotyšského olympijského výboru.

„Je to veľký úbytok hmotnosti za tak krátky čas. Treba si uvedomiť, že sa hralo vo vysokom tempe, je tam aj faktor stresu a stráca sa veľké množstvo tekutín.

Organizmus profesionálneho športovca však reaguje na záťaž inak ako bežný človek, takže je odolnejší a skôr sa zregeneruje," vysvetlila.

Teplo v Ostravar aréne sa spomínalo v rozhovoroch s hráčmi v sobotu aj v nedeľu. Brankár Samuel Hlavaj ho po zápase proti Francúzsku charakterizoval slovom nelegálne.

Fakt je, že cez víkend bolo v aréne teplejšie ako predtým. Možno aj tým, že sa v nej hralo za dva dni dovedna päť zápasov a na každom bolo takmer plné hľadisko. Brankárov viackrát v zápase chytali kŕče. 

"Podmienky sú hrozné. Nech sa na to už niekto pozrie, nie sme roboti, ale ľudia. Takto to ďalej nepôjde. Je tu tak veľké teplo, že v piatej minúte máme také mokré rukavice, že nevieme vystreliť a nemáme puk pod kontrolou.

Na rozcvičke na suchu je veľké teplo, aj v šatni je veľké teplo. Neviem, čím to je, ale zažívam to prvýkrát. Ľad však nie je až tak zlý, organizátori sa snažia. Ale hrá sa ťažko, keď vám je teplo v korčuliach aj rukaviciach," reagoval Šimon Nemec.

O náročných podmienkach hovoril aj asistent trénera Ján Pardavý po pondelňajšom tréningu.

"Aj nám trénerom je teplo, na striedačke, aj v našej miestnosti vedľa kabíny, ale hráči to majú samozrejme ťažšie, vypotia litre vody. Je to nepríjemné. Gudlevskis skončil na infúzii a poľský brankár, ktorý dostal počas zápasu kŕče, na tímovej večeri odpadol," vravel Pardavý.

Poľský brankár Tomáš Fučík počas zápasu Slovensko - Poľsko v skupine B na MS v hokeji 2024.
Poľský brankár Tomáš Fučík počas zápasu Slovensko - Poľsko v skupine B na MS v hokeji 2024. (Autor: Paľo Gašpar / Sportnet)

Poľský brankár Tomáš Fučík podal v zápase proti Slovákom takmer heroický výkon. V 51. minúte sa však už po ďalšom úspešnom zákroku nedokázal zdvihnúť z ľadu a museli k nemu privolať lekára. Po zápase poľské médiá informovali, že dostal silné kŕče. V ďalšom priebehu šampionátu už do hry nezasiahol.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Gudlevskis schudol cez zápas sedem kíl, poľský hrdina odpadol. Brankári dostávajú zabrať