Gruzínsko
Gruzínsko
EURO 2024
22.06.2024, Skupina F
1 - 1
0:0
Česko
Česko

Oba tímy ukázali kvalitu, no nezískali ani bod. Česko čaká kľúčový zápas na šampionáte

Smutní českí futbalisti po prehre proti Portugalsku.
Smutní českí futbalisti po prehre proti Portugalsku. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. jún 2024 o 00:00

HAMBURG. Českí futbalisti pôjdu do druhého zápasu EURO 2024 (ME vo futbale) s cieľom získať tri body a zvýšiť si šance na postup do vyraďovacej fázy.

V sobotňajšom stretnutí F-skupiny na Volksparkstadione v Hamburgu (15.00 h) ich čaká outsider "efka" Gruzínsko, ktoré však už proti Turecku (1:3) ukázalo, že má svoju kvalitu a dokáže sa vyrovnať súperovi.

Mužstvo trénera Ivana Hašeka bolo blízko k prekvapujúcemu bodu už v úvodnom zápase proti Portugalsku.

Favorit rozhodol o víťazstve až v nadstavenom čase, keď Francisco Conceicao zblízka prekonal Jindřicha Staněka a upravil na konečných 2:1.

Gruzínsko - Česko

Sobota 22. júna, 15.00 h

F-skupina, 2. kolo

Rozhodca: Daniel Siebert (Nem.)

Volksparkstadion, Hamburg

"Musím priznať, že to bola veľká škoda, že sme našu prácu nedokončili. Portugalsku, ktoré je jedným z najlepších tímov na svete, sme to však veľmi sťažili," uviedol Hašek podľa uefa.com.

Lukáša Provoda, strelca jediného presného zásahu Česka, mrzel výsledok, pretože podľa neho to boli dva nešťastné inkasované góly.

Obranca Tomáš Holeš verí, že mužstvo v dôležitom stretnutí s Gruzínskom ukáže kvalitu a získa potrebné tri body.

"Samozrejme, že zápas s Portugalskom nám mohol pomôcť, boli sme na dobrej ceste. Duel proti Gruzínsku však bude kľúčový. Ak ho zvládneme, budeme oveľa bližšie k postupu," uviedol pre oficiálne webstránku zväzu.

Tridsaťjedenročný hráč Slavie Praha vie, že aj súper má vo svojom kádri kvalitu. Hlavnou gruzínskou hviezdou je ofenzívny univerzál Chviča Kvaracchelija:

"Je to ďalší špičkový hráč. Vieme o jeho kvalitách. Vieme, ako hrá a čo dokáže. Budeme sa na neho ešte pripravovať. S Gruzínskom sme ešte nehrali," dodal Holeš.

"Zápas s Gruzínskom je pre naše šance na postup zo skupiny kľúčový. Musíme podať lepší výkon ako proti Portugalsku," zdôraznil Staněk.

Stredopoliar David Douděra uviedol tri veci, ktoré musí tím zlepšiť v ďalších dvoch stretnutiach: "Odhodlanie, energia a túžba po víťazstve."

Pre Gruzíncov je už postup na ME veľký úspech, no aj oni nevzdávajú boj o postup do vyraďovacej fázy.

S Tureckom síce prehrali, ale dlho držali nerozhodný stav a v nadstavenom čase bol blízko k vyrovnaniu Giorgi Kočorašvili, minul však bránu.

"Každý si uvedomuje dôležitosť nasledujúceho zápasu a už sa ho nevieme dočkať. Chceme tento zápas vyhrať a urobiť veľký krok k postupu zo skupinovej fázy," zdôraznil obranca Otar Kakabadze.

"Čaká nás druhý zápas proti Česku a budeme musieť vydať zo seba maximum, aby sme tento zápas vyhrali a udržali si nádej na postup," povedal útočník Georges Mikautadze.

Podľa trénera Willyho Sagnola sa mužstvo musí poučiť z duelu proti Turecku: "Je to určitý druh procesu. Hráči musia zregenerovať a čaká ich zápas s Českom. Myslím si, že sa musíme pozerať na celkový obraz.

Sme na ME a je to určitá odmena za prácu federácie. Som veľmi rád, že som súčasťou toho všetkého.

Cieľom by malo byť dostať sa zo skupiny, ale teraz je najdôležitejšie predviesť dobrý výkon.

Stále sme vo fáze vývoja a tento turnaj nám pomôže, aby sme sa v budúcnosti stali ešte silnejšími," dodal Sagnol, ktorý v roku 2021 prevzal kormidlo gruzínskej reprezentácie po slovenskom trénerovi Vladimírovi Weissovi.

Predpokladané zostavy

Gruzínsko: Mamardašvili - Kakabadze, Kvirkvelija, Kašia, Dvali, Citaišvili - Kochorašvili, Mekvabišvili, Čakvetadze - Mikautadze, Kvaracchelija

Česko: Staněk - Holeš, Hranáč, Krejčí - Coufal, Barák, Souček, Provod, Douděra - Chytil, Schick

Tabuľka skupiny F na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Oba tímy ukázali kvalitu, no nezískali ani bod. Česko čaká kľúčový zápas na šampionáte