Slovensko má elitného hráča, Sabbatini nás bude reprezentovať na olympiáde

	
Profesionálny golfista Rory Sabbatini počas tlačovej konferencie.
Profesionálny golfista Rory Sabbatini počas tlačovej konferencie. (Autor: Diana Černáková SITA)
TASR|5. okt 2018 o 11:18

V Tokiu bude štartovať 60 hráčov svetového rebríčka.

BRATISLAVA. Slovensko bude mať golfistu svetového formátu.

Slovenské občianstvo v najbližších dňoch získa juhoafrický rodák žijúci v USA Rory Sabbatini, ktorý počas kariéry vyhral šesť turnajov PGA Tour a v roku 2007 bol druhý na Masters.

Bývalý účastník elitnej desiatky svetového rebríčka (aktuálne na 163. mieste) má veľkú možnosť reprezentovať Slovensko aj na OH 2020 v Tokiu.

Kritériá do Tokia by nemali byť prekážkou

Štyridsaťdvaročný Sabbatini je profesionálny golfista, ktorý sa pred štyrmi rokmi oženil so Slovenkou Martinou Štofaníkovou. Úrady obdržali jeho žiadosť o získanie občianstva, ktorú by mali v najbližšom čase schváliť, takže sa z neho stane naturalizovaný Slovák.

Rodák z Durbanu by mal reprezentovať Slovensko na významných medzinárodných podujatiach a nemal by byť pre neho problém splniť nominačné kritériá pre štart na OH 2020.

V Tokiu by sa malo predstaviť 60 hráčov zo svetového renkingu, jednu krajinu však môžu reprezentovať maximálne štyria golfisti, čo znamená, že z úvah vypadne viacero Američanov, Britov, Novozélanďanov či Juhoafričanov. Na základe redukovaného poradia by sa tak Sabbatini mal dostať na olympiádu.

Zľava: Profesionálny golfista Rory Sabbatini a viceprezident SKGA Rastislav Antala počas tlačovej konferencie Slovenskej golfovej asociácie (SKGA) a Slovenského olympijského výboru (SOV).
Zľava: Profesionálny golfista Rory Sabbatini a viceprezident SKGA Rastislav Antala počas tlačovej konferencie Slovenskej golfovej asociácie (SKGA) a Slovenského olympijského výboru (SOV). (Autor: Diana Černáková SITA)

Svetová osmička

"Je pre mňa česť, že budem môcť reprezentovať Slovensko. Účasť na olympiáde by bol pre mňa obrovský zážitok. Takisto chcem pomôcť k rozvoju slovenského golfu, aby viac detí začalo hrávať tento šport," povedal Sabbatini, ktorého Slovenská golfová asociácia (SKGA) predstavila na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Je to obrovská príležitosť posunúť slovenský golf na úplne inú úroveň a to nehovoríme len o olympijských hrách, ale aj o potenciálnej účasti slovenského golfistu napríklad na Ryder Cup-e alebo iných významných svetových podujatiach," uviedol viceprezident SKGA Rastislav Antala, ktorý je jeden z hlavných iniciátorov Sabbatiniho prestupu do slovenských farieb.

Sabbatini šesťkrát ovládol podujatia prestížneho seriálu PGA Tour. V roku 2007 sa prebojoval do Top 10 svetového rebríčka, jeho maximom bola ôsma priečka. V zozname najlepšie zarábajúcich golfistov sveta mu patrí 27. miesto.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Slovensko má elitného hráča, Sabbatini nás bude reprezentovať na olympiáde