Gáborík sa dohodol s LA na sedemročnej zmluve: Nešlo o peniaze

Hokejista Los Angeles Kings Marián Gáborík (uprostred).
Hokejista Los Angeles Kings Marián Gáborík (uprostred). (Autor: TASR/AP)
TASR|25. jún 2014 o 20:29

Ročne by mal zarobiť 4,875 milióna dolárov. Celková výška kontraktu tak dosiahne 34,1 milióna.

LOS ANGELES. Slovenský hokejista Marián Gáborík (32) podpísal s klubom zámorskej NHL Los Angeles Kings sedemročný kontrakt.

Finančná čiastka nebola oficiálne zverejnená, podľa Pierra LeBruna z ESPN by však mal zarobiť ročne 4,875 milióna dolárov. Celková výška kontraktu tak dosiahne 34,1 milióna.

Gáborík: Chcel som tu zostať

"Je to veľmi vzrušujúce byť súčasťou tohto skvelého tímu a celej organizácie Los Angeles Kings ďalších sedem rokov," uviedol Gáborík na Twitteri.

Ak by sa s kráľmi nedohodol na novej zmluve, od 1. júla by sa stal neobmedzeným voľným hráčom.

"Viem, že by som možno zarobil viac, ak by som vyskúšal trh s voľnými hráčmi. V tomto prípade však nešlo o peniaze, chcel som tu zostať," cituje slová čerstvého držiteľa Stanleyho pohára portál cbssports.com.

Všetci to vedeli

"Bolo to veľmi bláznivé, ale krásne a hektické obdobie. Užíval som si to a teraz sa teším," povedal v konferenčnom hovore pre nhl.com po podpise zmluvy Gáborík.

V metropole Kalifornie mal všetko, čo potreboval a po zisku Stanleyho pohára nemal žiadne dôvody na odchod z klubu. "Celú dobu som tu chcel zostať. Vedeli to spoluhráči a aj vedenie klubu, môj agent, jednoducho všetci to vedeli. Bola to moja priorita skúsiť sa dohodnúť na zmluve s Los Angeles," dodal.

Teší sa na ďalšie víťazstvá

V úspešnom finiši sezóny vytvoril slovenský krídelník elitnú formáciu spoločne s Anže Kopitarom a Dustinom Brownom. Na spoluprácu sa teší aj v ďalšej sezóne.

"Prvý deň, keď som sem prišiel, chlapci ma privítali veľmi srdečne. Cítil som sa pohodlne, a to je veľmi dôležité. Hrať po boku jedného z top centrov v lige bolo skvelé, vytvorili sme spoločne správnu cestu pre chod klubu. Som šťastný a teším sa na naše ďalšie víťazstvá," uviedol Gáborík.

Až štvrtá zastávka v zámorskej kariére mu priniesla najväčší úspech. Hoci podpísal s LA zmluvu na sedem rokov, dĺžky zmluvy nemusí naplniť.

"Môžete podpísať aj na 10 rokov a aj tak vás môžu vytrejdovať. Už som podpísal aj na päť a aj tak som menil klub. Na druhej strane dlhoročná zmluva vám ponúka viac pohody a väčšiu dávku komfortu a ochrany. Zároveň však nikdy neviete, čo sa môže stať. Dúfam, že zostanem zdravý a bude sa mi dariť," dodal Marián Gáborík.

Zarobí postupne menej

Podľa zámorského experta LeBruna bude Gáborík zarábať s pribúdajúcimi sezónami stále menej. Prvé tri roky z nového kontraktu mu LA vyplatí 6,075 milióna dolárov. V ročníku 2017/2018 sa mu pri plynutí štvrtého roku zo zmluvy zníži príjem o milión.

Následne zinkasuje 4,575 milióna a v posledných dvoch sezónach zarobí najmenej. V ročníku 2019/2020 mu LA vyplatí čiastku vo výške 3,175 milióna a v poslednej sezóne sa mu vo veku 39 rokov zníži plat ešte o 100 000 dolárov. Celkovo tak výška kontraktu presiahne hranicu 34 miliónov.

Pôvodne sa hovorilo o troch rokoch

Vedenie kráľov ponúklo prednedávnom Gáboríkovi trojročný kontrakt na 15 miliónov dolárov. Napokon je dlhší o štyri roky.

Dôvodom snahy o jeho udržanie v tíme bola najmä výrazná gólová produktivita 32-ročného Slováka, ktorý sa so 14 presnými zásahmi stal najlepším kanonierom play off. Po trinástich rokoch sa mu v drese LA podarilo získať najslávnejšiu klubovú trofej Stanleyho pohár.

V doterajšej kariére v NHL odohral v dresoch Minnesoty, New York Rangers, Columbusu a Los Angeles 810 zápasov s bilanciou 347 gólov a 357 asistencií.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáborík sa dohodol s LA na sedemročnej zmluve: Nešlo o peniaze