Gáborík, Chára i Jurčina skórovali

Brankár Buffala Jhonas Enroth v zákroku proti Mariánovi Gáboríkovi.
Brankár Buffala Jhonas Enroth v zákroku proti Mariánovi Gáboríkovi. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. dec 2011 o 07:33

Marián Gáborík dal 14. gól sezóny v zápase s Buffalom. Zdeno Chára skóroval proti Columbusu, ale zápas pre zranenie nedohral. V dueli s Pittsburghom sa presadil Milan Jurčina.

NEW YORK. V dvanástich zápasoch zámorskej NHL sa strelecky presadili traja slovenskí hokejisti. Marián Gáborík prispel gólom k víťazstvu NY Rangers na ľade Buffala 4:1, NY Islanders proti Pittsburghu (3:6) nestačil ani presný zásah Milana Jurčinu a strelecky sa presadil aj Zdeno Chára z Bostonu, no duel proti Columbusu (5:3) napokon pre zranenie nedohral.

Hokejisti NY Rangers zaskočili Buffalo (4:1) na jeho ľade a ako piaty tím v histórii NHL dosiahli 2500. víťazstvo v súťaži. "Jazdcom" sa vydarila najmä druhá tretina, keď pri nerozhodných stavoch 0:0 a 1:1 dokázali dať góly v oslabení. V jednej tretine sa im podarilo dať dva góly v početnej nevýhode naposledy v roku 1997.

Necelé tri minúty pred koncom pečatil skóre v presilovke strelou z prvej Marián Gáborík svojím 14. presným zásahom v sezóne. Slovenský útočník strávil na ľade 16 minút, počas ktorých vyslal na bránku Sabres tri projektily a zaznamenal i mínusový bod.

V domácom tíme obranca Andrej Sekera odohral viac ako 19 minút a okrem jednej strely si na svoje konto tiež pripísal mínusový bod.

Islanders neudržali vedenie

Hráči NY Islanders neuspeli proti Pittsburghu (3:6), napriek tomu, že viedli 2:0 i 3:2 a Penguins chýbalo kvarteto Sidney Crosby, Jordan Staal, Kris Letang a Zbyněk Michálek. "Boli sme na tom zle," cituje trénera Penguins Dana Bylsmu portál nhl.com. "Našťastie hráči dokázali zareagovať."

Milan Jurčina bol s 22,5 minútami na ľade druhý najvyťaženejší hráč Islanders a okrem dvoch striel zaznamenal i dve trestné minúty a mínusový bod. Slovenský obranca najprv v prvej tretine v presilovke svojím druhým gólom v sezóne zvýšil na 2:0, no počas jeho vylúčenia v druhej tretine dostal kontroverzný trest i Travis Hamonic a James Neal v presilovke vyrovnal na 3:3.

"Videl som to mnohokrát, no nebol to faul," hneval sa obranca Hamonic. "Sledoval som hru a so súperom som mal minimálny kontakt. Mal som lakte dolu a trafil som ho do žalúdka. Vlastnou hokejkou sa udrel od čela, spadol a krvácal. Potom som dostal päť minút a do konca zápasu. Je to frustrujúce, bol to tvrdý trest v kľúčovom momente zápasu."

Chára nedohral

Columbus viedol proti Bostonu 2:0, no Bruins na prelome tretín počas 2,5 minúty tromi gólmi otočili skóre. Zdeno Chára v presilovke šiestym gólom v sezóne strhol vedenie 3:2 na stranu hostí. Slovenský obranca však odohral iba 13,5 minúty a v tretej tretine sa na ľade už neobjavil.

"Neviem, aké vážne to je. Povedali mi, že má zranenie dolnej časti tela a nenastúpi do záverečnej tretiny," skonštatoval na margo Chárovho zdravotného stavu tréner Claude Julien. "Do poslednej tretiny sme išli bez Cháru za stavu 3:3, no vyhrali sme. Musím oceniť svoj tím."

Philadelphia zdolala Tampu Bay 5:2 a natiahla víťaznú sériu na päť zápasov. Flyers však v závere druhej tretiny prišli o Claude Girouxa. S 39 bodmi (16+23) najproduktívnejší hráč NHL v snahe zastaviť v strednom pásme unikajúceho hráča súpera skončil na kolenách, zozadu šprintujúci spoluhráč Wayne Simmonds sa ho snažil preskočiť, no kolenom zasiahol Girouxa do hlavy.

"Giroux nemá bolesti hlavy ani iné symptómy otrasu mozgu," povedal generálny manažér Flyers Paul Holmgren. Duel nedohral ani brankár "letcov" Iľja Bryzgalov, ktorý pre problémy v dolnej časti tela opustil svoju svätyňu v záverečnej tretine.

Slovenský obranca Philadelphie Andrej Meszároš strávil na ľade 20,5 minúty a ďalšie štyri si odsedel na trestnej lavici, no zaznamenal i dva plusové body. Jeho spoluhráč Jaromír Jágr dosiahol svoj 656. gól v NHL a dotiahol sa na Brendana Shanahana na 11. priečke historických tabuliek.

Jediný gól z hokejky Kevina Shattenkirka sekundu pred vypršaním trestu Michala Handzuša rozhodol duel medzi St. Louis a San Jose (1:0). Slovenský útočník Sharks v zápase odohral takmer 15 minút.

Shattenkirk vo svojom 100. zápase v NHL strelou z kruhu využil presilovku o dvoch hráčov, keď okrem Meszároša sedel na trestnej lavici i Justin Braun. Brankár Blues Brian Elliott zaznamenal 24 úspešných zákrokov a dosiahol štvrtý shutout v sezóne. Jeho spoluhráči však v posledných 11 dueloch iba trikrát dali viac ako dva góly.

Price vychytal nájazd proti New Jersey

Hokejisti New Jersey podľahli Montrealu 1:2, hoci 49,4 sekundy pred koncom mal na hokejke vyrovnanie Zach Parise. Útočník Devils nepremenil trestné strieľanie, ktoré arbiter nariadil po tom, ako obranca Habs Josh Gorges v oslabení rukami prikryl puk vo vlastnom bránkovisku.

"Vedel som, že to musím chytiť. Bola to moja povinnosť," povedal brankár Canadiens Carey Price, ktorý má v pozápasových nájazdoch úspešnosť zákrokov pod 50 percent. "Vedel som, čo asi Parise urobí, pretože toto je jeho štýl pri trestných strieľaniach. Som rád, že po nájazde konečne puk neskončil v bránke."

Tomáš Kaberle sa pri svojom debute v drese Habs po piatkovej výmene z Caroliny prezentoval dvomi asistenciami.

Ottawa prehrala s Vancouverom 1:4, keď sa dvakrát presadil Ryan Kessler. "Snažím sa pomôcť tímu víťaziť," skonštatoval Kessler, ktorý po letnej operácii vynechal úvod sezóny. "Viem, že som po návrate nehral najlepšie. Snažil som sa však nestrácať optimizmus a napokon to predsa len prišlo."

Detroit otočil duel proti Winnipegu (7:1), v ktorom Red Wings prehrávali už po 35 sekundách. "Nemožno si želať lepší štart ako dať gól pri prvom striedaní. Potom to však išlo z kopca," povedal autor jediného gólu hostí Bryan Little po skončení štvorzápasovej víťaznej série Jets. "Detroit bol najťažším súperom, proti akému sme hrali."

Nashville zdolalo Anaheim 3:2, keď víťazný gól strelil Jordin Tootoo. Krídelník Predators sa vrátil do kolotoča NHL po odpykaní si dvojzápasového dištancu za narazenie brankára Buffala Ryana Millera.

Phoenix prestrieľal Minnesotu 36:20, no z víťazstva 4:1 sa napokon tešili Wild, ktorí tak natiahli svoju úspešnú sériu na sedem duelov. Minnesota z posledných 21 duelov vyhrala 17 a je na čele NHL.

Brankár Calgary Miikka Kiprusoff si v "bitke o Albertu" proti Edmontonu (3:0) po 21 zákrokoch pripísal na konto druhý shutout v sezóne. Flames tak zdolali Oilers po ôsmy raz za sebou a z posledných 16 vzájomných duelov prehrali iba raz.

Los Angeles podľahlo Dallasu 1:2 a brankár Stars Richard Bachman tak zaznamenal svoje prvé víťazstvo v NHL. Kings pokračujú v streleckej mizérii, keď dali dva či menej gólov už v ôsmom dueli za sebou.

ico

Výsledky:

Buffalo - NY Rangers 1:4 (za hostí Gáborík 1+0)

Ottawa - Vancouver 1:4

NY Islanders - Pittsburgh 3:6 (za domácich Jurčina 1+0)

Philadelphia - Tampa Bay 5:2

Detroit - Winnipeg 7:1

Columbus - Boston 3:5 (za hostí Chára 1+0)

St. Louis - San Jose 1:0

Nashville - Anaheim 3:2

Phoenix - Minnesota 1:4

Los Angeles Kings - Dallas

Calgary - Edmonton 3:0

New Jersey - Montreal 1:2

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáborík, Chára i Jurčina skórovali