Slovákov chvália svetoví tréneri. Conte velebí Lobotku: Je workoholik, robí nadčasy

Stanislav Lobotka v drese SSC Neapol v zápase proti Cagliari.
Stanislav Lobotka v drese SSC Neapol v zápase proti Cagliari. (Autor: REUTERS)
Martin Kozinka|16. sep 2024 o 14:40

Ako sa darilo Slovákom v zahraničí?

BRATISLAVA. Neapol je po štyroch kolách talianskej Serie A na čele tabuľky. Zásluhu má na tom aj slovenský stredopoliar Stanislav Lobotka.

Pri výhre (4:0) proti Cagliari mal 85-percentnú úspešnosť prihrávok (44/52). Zaznamenal štyri presné dlhé prihrávky, vyhral šesť súbojov z ôsmich a mal jeden úspešný dribling. No o loptu prišiel až dvanásťkrát.

Na predzápasovej tlačovej konferencii ho však pochválil kouč Antonio Conte spoločne so stredopoliarom Frankom Anguissom: „Robia nadčasy,” vravel tréner.

„Na tréningu a v zápasoch veľa odmakajú. Sú workoholici,” pokračoval Conte. „Považoval som ich za skvelých futbalistov, už predtým, než som prišiel do Neapola.”

Enrique vyzdvihol Škriniara

Lobotka v zápase s Cagliari striedal v 74. minúte. Bol tak stiahnutý z hry v súťažnom dueli po prvýkrát od februára 2024. 

Na snímke uprostred slovenský futbalista Stanislav Lobotka z Neapola počas dočasného pozostavenia zápasu 4. kola talianskej Serie A  Cagliari Calcio - SSC Neapol v Cagliari.
Na snímke uprostred slovenský futbalista Stanislav Lobotka z Neapola počas dočasného pozostavenia zápasu 4. kola talianskej Serie A Cagliari Calcio - SSC Neapol v Cagliari. (Autor: TASR/ANSA)

Celkovo vynechal v tomto kalendárnom roku len tridsať minúť v drese Neapola. Odohral celkovo 29 zápasov, čo je v prepočte 2610 minút.

Čo sa týka minutáže, prvé minúty v drese Paríža si v tejto sezóne odkrútil Milan Škriniar. Prispel k výhre nad Stade Brest 3:1. Výkon Slováka potešil kouč Luisa Enriqueho.

„Potešil ma. Je vo forme. Je kapitánom svojho národného tímu. Má bohaté skúsenosti na najvyššej úrovni a pre mňa odohral zápas presne tak, ako som si želal. Dávam mu 10 z 10,” povedal Španiel.

Slovenskí stopéri podržali mužstvá

Branislav Niňaj je piatou sezónou pilierom v základnej jedenástke rumunského Sepsi. Tridsaťročný obranca sa počas víkendu výrazným spôsobom podpísal k výhre 3:0 nad Botosani.

Odchovanec Petržalky mal 90-percentnú úspešnosť prihrávok (47/50), vyhral štyri súboje o loptu z piatich a odkopol do bezpečia šesť lôpt. 

(Autor: SofaScore)

Z duelu si odniesol hodnotenie (7,4), dopodiaľ najlepšie v tomto ročníku. Najlepšie tohtosezónne hodnotenie mal aj obranca Ivan Mesík (7,3).

Dvadsaťtriročný odchovanec Trnavy pôsobí v tejto sezóne v holandskej Eredivisie, kde oblieka dres Heraclesu.

Mesík zaznamenal v dueli proti Almere City až šesť presný dlhých prihrávok zo šiestich. Vyhral tri súboje o loptu zo štyroch.

Hráč víkendu: Marek Kristián Bartoš

Marek Kristián Bartoš odohral v tejto sezóne dva 90-minútové zápasy v poľskej Ekstraklase. V oboch prípadoch si nováčik súťaže Motor Lublin udržal čisté konto.

Najskôr pri výhre 2:0 nad Lechiou Gdaňsk v druhom ligovom kole a naposledy počas tohto víkendu, v ôsmom kole pri víťazstve 1:0 nad Gornik Zabrze. 

Na snímke slovenský futbalový reprezentant Marek Kristián Bartoš.
Na snímke slovenský futbalový reprezentant Marek Kristián Bartoš. (Autor: TASR)

Išlo o prvý triumf Motoru Lublin v najvyššej poľskej súťaži po 32 dlhých rokoch. Bartoš dostal od špecializovaného portálu SofaScore najlepšie hodnotenie spomedzi všetkých hráčov v dueli (7,9). 

Bývalý obranca Podbrezovej mal 93-percentnú úspešnosť prihrávok (70/75). Vyhral dva súboje z troch, zblokoval tri strely súpera a trikrát odvrátil loptu do bezpečia.

Veľké šťastie nemal v zápase slovenský útočník Samuel Mráz. Spoluhráč Bartoša opečiatkoval dvakrát žrď. Raz hlavou a neskôr prudkou strelou spoza šestnástky.

Smoliar víkendu: Dominik Javorček

Je už tradíciou, že najúspešnejší klub nemeckej histórie si v každej sezóne zgustne na jednom z tímov v Bundeslige. Tentokrát to schytal nováčik Holstein Kiel.

Bayern Mníchov skóroval už v pätnástej sekunde duelu. Vyslal signál, že súpera čaká gólová kanonáda.

Do konca prvého polčasu pridal ešte tri presné zásahy. Bol pri tom aj debutujúci Slovák v drese Kielu Dominik Javorček.

Ten zavinil jeden z gólov, konkrétne tretí, keď poslal slabú prihrávku vlastnému brankárovi. Tento pas zachytil Jamal Musiala, ktorý následne loptu naservíroval pred bránu Kielu, ktorý si dal nakoniec vlastný gól.

Javorček, ktorý je v Kieli na hosťovaní, mal podiel aj na prvom presnom zásahu Bayernu, keď sa zamotal v súboji so spoluhráčom.

Na trávniku mu stačil jeden polčas. Počas polčasovej prestávky ho kouč Dirk Bremser stiahol z hry.

Hráčov Kielu zápas frustroval: „Bolo to zlé a nevysvetliteľné. Posr*** sme sa do gatí," vravel po stretnutí Javorčekov kolega z obrany Timo Becker.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Slovákov chvália svetoví tréneri. Conte velebí Lobotku: Je workoholik, robí nadčasy