Al-Sadd uvoľnil Xaviho z postu trénera. Odstupné vraj zaplatí sám kouč

Xavi Hernández v drese FC Barcelona.
Xavi Hernández v drese FC Barcelona. (Autor: TASR/AP)
SITA|5. nov 2021 o 12:30 (aktualizované 5. nov 2021 o 16:31)

Dohodne s FC BArcelona už zrejme nič nestojí v ceste.

BARCELONA. Katarský futbalový klub Al-Sadd súhlasí s uvoľnením svojho trénera Xaviho Hernándeza pre potreby španielskeho tímu FC Barcelona. Stane sa tak po vyplatení výstupnej klauzuly v zmluve niekdajšieho hráča Kataláncov.

"Xavi je dôležitou súčasťou histórie nášho klubu a prajeme mu veľa úspechov," uvádza sa v správe lídra katarskej ligy na sociálnych sieťach.

Výšku spomenutého odstupného vedenie FC Barcelona odmietlo špecifikovať, no španielske média svorne uvádzajú sumu 5 miliónov eur.

S Barcelonou získal 25 trofejí

Podľa katarského biznismena Mohammeda Saeeda Alkaabiho, ktorý sa pohybuje vo futbalovom prostredí, dokonca uvedenú sumu nevyplatia Katalánci, no uhradí ju z vlastného vrecka Xavi Hernández.

"Xavi nás pred pár dňami informoval, že by veľmi rád odišiel do Barcelony, pretože vie, že jeho materský klub prechádza mimoriadne náročným obdobím. Chápeme jeho postoj a rozhodli sme sa nestáť mu v ceste.

Súčasťou dohody o uvoľnení trénera Xaviho je aj dohoda o budúcej spolupráci s FC Barcelona. Xavi je totiž veľmi dôležitá súčasť histórie nášho klubu a my mu prajeme veľa úspechov," informoval tiež katarský Al-Sadd.

Niekdajší stredopoliar španielskej reprezentácie 41-ročný Xavi strávil v FC Barcelona 17 rokov a odišiel odtiaľ v lete 2015.

S klubom získal 25 trofejí, hráčsku kariéru ukončil v spomenutom Al-Sadde. A tam vzápätí naskočil na trénerskú dráhu. S reprezentáciou Španielska získal Xavi tituly na MS vo futbale 2010 aj EURO 2008 a 2012.

Barjuán: Xavimu s radosťou pomôžem

Xavi Hernández po ukončení spolupráce v katarskom tíme nahradí Ronalda Koemana, ktorého vedenie FC Barcelona odvolalo počas minulého týždňa po sérii nepresvedčivých výkonov a nelichotivých výsledkov.

Prvý tím FC Barcelona dočasne vedie kouč rezervy Sergi Barjuán, ktorý bude na lavičke Kataláncov aj v sobotu v ligovom súboji na pôde Celty Vigo.

Dočasný kormidelník Barjuán v piatok na tlačovej konferencii pred spomenutým sobotňajším zápasom v La Lige upozornil, že FC Barcelona zatiaľ neoznámil angažovanie nového trénera. O víkendovom súboji vo Vigu však otvorene hovoril ako o jeho poslednom pri A-tíme.

"Ešte nie je nič oficiálne, no všetci veríme, že všetko klapne. Ak príde Xavi, s radosťou mu pomôžem v akejkoľvek sfére to bude potrebovať," poznamenal Barjuán.

O trénerské služby Xaviho už raz FC Barcelona prejavil záujem, v januári 2020 však po odchode Ernesta Velverdeho ponuku odmietol.

"Ponúkli mi miesto len tri mesiace od okamihu, ako som sa stal trénerom. Teraz je to iné. Mám v tomto smere viac skúseností, v Al-Sadde som sa toho veľa naučil," povedal nedávno Xavi Hernández.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Al-Sadd uvoľnil Xaviho z postu trénera. Odstupné vraj zaplatí sám kouč