VIDEO: Argentína potvrdila dominanciu aj bez Messiho, Čile na turnaji končí

Lautaro Marti­nez oslavuje gól
Lautaro Marti­nez oslavuje gól (Autor: TASR/AP)
TASR|30. jún 2024 o 07:52

Triumf Argentíny zariadil dvojgólový Martinez.

MIAMI. Futbalisti Argentíny aj bez zraneného Lionela Messiho potvrdili stopercentnú bilanciu v základnej A-skupine kontinentálneho šampionátu Copa América 2024 v USA.

V Miami Gardens zdolali Peru 2:0 dvoma gólmi Lautara Martineza a do štvrťfinále sa dostali z prvého miesta.

Z druhej priečky postúpila Kanada, ktorej na vyradenie dvojnásobného šampióna Čile stačila remíza 0:0.

Argentínčania mali už po dvoch dueloch v skupine istotu postupu a tak nechali odpočívať Messiho, ktorý má problémy so svalom na pravej nohe. V základnej zostave bolo až deväť zmien.

Obhajcovia titulu sa museli zaobísť aj bez hlavného kouča Lionela Scaloniho, ktorý si odpykával jednozápasový trest za to, že jeho zverenci neprišli v predchádzajúcich dueloch v skupine na ihrisko z kabíny včas pred začiatkom druhého polčasu.

Na lavičke ho tak zastúpil asistent Walter Samuel a jeho tím vyťažil zo zreteľnej prevahy dva góly po prestávke. O oba sa postaral Lautaro Martinez, v 72. minúte ešte penaltu nepremenil Leandro Paredes.

VIDEO: Zostrih zápasu Argentína - Peru

"V prvom polčase sme to mali ťažké, pretože súper hlboko bránil, ale prvý gól hru otvoril. Užívam si to," povedal podľa agentúry AFP dvojgólový hrdina Martinez, ktorý v národnom drese skóroval v štyroch dueloch za sebou.

Argentína vyhrala skupinu s deviatimi bodmi a skóre 5:0 a vo štvrťfinále sa stretne s druhým tímom z B-skupiny. Pravdepodobne to bude Ekvádor alebo Mexiko.

Už po zápasoch v skupine sa s turnajom lúči Čile. Víťaz Copa America z rokov 2015 a 2016 potreboval na prienik do vyraďovačky zdolať Kanadu, ale po remíze 0:0 ide ďalej tím "javorových listov".

Čilské nádeje dostali výraznú trhlinu už v 27. minúte, keď bol po druhej žltej karte vylúčený Gabriel Suazo a jeho tím napokon nedokázal prekonať kanadského brankára Maximeho Crepeaua ani raz.

"Na turnaji je veľa dobrých tímov a veľa dobrých hráčov. Držali sme sa však svojho plánu a hrali sme dobre. Bojovali sme a tešíme sa, že sme to zvládli," vyhlásil kanadský kapitán Alphonso Davies. Kanada sa vo štvrťfinále stretne s víťazom B-skupiny.

Čilský útočník Alexis Sanchez po zápase kritizoval výkon arbitrov: "Nie je to výhovorka, ale takéto verdikty ma nahnevali. Červená karta zničila celý zápas. Ospravedlňujem sa ľuďom za toto vypadnutie." Čile nedalo v troch dueloch základnej skupiny ani jeden gól.

Copa America - skupina A:


Argentína - Peru 2:0 (0:0)

Góly: 47. a 86. Lautaro Martinez

Kanada - Čile 0:0

ČK: 27. Suazo (Čile) po druhej ŽK

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»VIDEO: Argentína potvrdila dominanciu aj bez Messiho, Čile na turnaji končí