Futbalistky stále bojujú so stereotypmi. Ich futbalové umenie ukázala virálna reklama

Momentka z prípravného zápasu Írsko - Francúzsko.
Momentka z prípravného zápasu Írsko - Francúzsko. (Autor: Reuters)
Titanilla Bőd|20. júl 2023 o 10:34

Brazílsku ikonu čaká šiesty šampionát.

BRATISLAVA. Akrobatický volej, nechytateľný priamy kop, drzé kľučky či rýchla akcia na jeden dotyk. Takto privádzajú fanúšikov do vytrženia v najnovšej futbalovej reklame Antoine Griezmann, Kylian Mbappé a iní hráči francúzskej reprezentácie.

„Iba modrí nám môžu priniesť takéto emócie,“ znie slogan reklamy. Modrí je známa prezývka francúzskej reprezentácie.

No je to naozaj tak?

Druhá časť videa prináša prekvapenie. Zostrih krásnych futbalových momentov bol digitálne upravený. V skutočnosti za gólmi a akciami nie sú modrí, ale modré. Teda členky francúzskej ženskej reprezentácie.

Video sa rýchlo stalo virálnym.

O ženskom futbale existuje stále veľa stereotypov. Mnohí tvrdia, že to, čo hráčky predvádzajú na ihrisku, nemôže byť porovnateľné s futbalovým umením mužov.

V skutočnosti to už dávno neplatí. Za riešenia Selmy Bachovej a Sakiny Karchaouiovej by sa nehanbili ani hviezdy mužského futbalu.

V tieni mužov

Ženský futbal je však stále v tieni toho mužského. Svedčí o tom aj jazyk: ak sa povie futbal, automaticky si vždy všetci predstavia hru mužov.

Pri iných tímových športoch, napríklad pri hádzanej, basketbale či volejbale to nie je až také jednoznačné.

Magazín Time upozornil, že keď Cristiano Ronaldo strelil svoj 110. a 111. gól za Portugalsko, celý svet mu vzdal hold, keďže sa stal najlepším strelcom na reprezentačnej úrovni. Avšak existuje sedem futbalistiek, ktoré dali viac gólov v národnom družstve, napríklad Christine Sinclairová z Kanady, ktorá má na konte už 190 presných zásahov.

Podobný prístup platí aj v prípade iných rekordov. Po vlaňajšom svetovom šampionáte bol na stránke FIFA uverejnený článok, že Messi je jediný hráč, ktorý skóroval na majstrovstvách sveta ako tínedžer, po dvadsiatke i po tridsiatke. Lenže aj túto métu už skôr pokorili dve ženy, brazílska reprezentantka Marta a americká hviezda Mia Hammová.

Šiesty šampionát

Brazílska hviezda Marta nebude chýbať ani na tohtoročných majstrovstvách sveta v Austrálii a Novom Zélande.

Pre 37-ročnú futbalistku to už bude šiesty šampionát v kariére. Na svetovej úrovni sa predstavila ako 17-ročná a po dvadsiatich rokoch patrí stále k najlepším.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Futbalistky stále bojujú so stereotypmi. Ich futbalové umenie ukázala virálna reklama