Rusi by nemali mať prístup k medzinárodným súťažiam, tvrdí Ševčenko

Andrij Ševčenko.
Andrij Ševčenko. (Autor: TASR/AP)
SITA|23. máj 2022 o 15:27

Vojnu vo svojej domovskej krajine nazval genocídou.

BRATISLAVA. Ukrajinská futbalová legenda Andrij Ševčenko tvrdí, že žiadny športovec z Ruska by nemal mať prístup k medzinárodným súťažiam, kým bude trvať vojna v jeho domovine.

"Kvôli Rusku nemajú naši športovci akýkoľvek šport. A kedykoľvek môžu prísť o život,“ povedal v rozhovore pre spravodajský web BBC.

Štyridsaťpäťročný Ševčenko sa pred niekoľkými dňami stal ambasádorom charitatívnej organizácie, ktorú založil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na podporu krajiny vo vojne.

Niekdajší útočník FC Chelsea, AC Miláno a Dynama Kyjev sa zo svojej pozície snaží apelovať na svetovú verejnosť, aby Ukrajine pomohla akýmikoľvek darmi.

"Táto vojna je krutá. Je to otrasné, je to genocída. Bolo pre mňa dôležité nájsť spôsob, ako pomôcť mojej krajine. Ukrajina je paralyzovaná, nie je možné riadiť ekonomiku, každý deň nás ostreľujú a ľudia umierajú," dodal tréner ukrajinskej reprezentácie v rokoch 2016 až 2021.

Ševčenko poznamenal, že všetky peniaze, ktoré vyzbiera charitatívna organizácia United 24, pôjdu priamo do Národnej banky Ukrajiny a potom ich spravodlivo rozdelia tam, kde to bude potrebné.

Na Ukrajine bol pozastavený všetok šport, pretože všetky masové zhromaždenia sú v súčasnosti zakázané podľa stanného práva.

Bude to tak platiť minimálne do 23. augusta, keďže ukrajinský parlament v nedeľu predĺžil stanné právo do spomenutého termínu.

Ukrajinská futbalová reprezentácia sa však 1. júna predstaví v semifinále play-off o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta v Katare, keď v Glasgowe nastúpi proti domácim Škótom.

Úspešnejší z tejto dvojice zabojuje o štyri dni neskôr v Cardiffe proti Walesanom o poslednú európsku miestenku na šampionáte.

"Mnohí z nich nemali vôbec možnosť trénovať. Verím však, že zázrak je možný, pretože viem, akú majú motiváciu,“ zakončil najlepší svetový futbalista v roku 2004.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Rusi by nemali mať prístup k medzinárodným súťažiam, tvrdí Ševčenko