Ďalšia zmena? UEFA má chystať novinky v európskych súťažiach

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: Reuters)
SITA|2. okt 2023 o 15:32

Obmedziť chcú počet účastníkov na 54.

BRATISLAVA. Európske klubové súťaže by v roku 2027 mohla čakať ďalšia zmena formátu.

Ako referuje web španielskeho denníka Marca, podľa známeho novinára Alfreda Relaňa, predstavitelia Európskej futbalovej únie (UEFA) a Európskej asociácie klubov (ECA) na nedávnych stretnutiach diskutovali o možnosti vytvoriť tri 18-členné súťaže - Superligu, Európsku ligu a Ligu uchádzačov.

Organizácie sa údajne zaoberali myšlienkou fungovania týchto súťaží od spomenutého roku 2027 s tým, že načrtli aj to, aby medzi hierarchicky prvou a druhou súťažou boli každoročne dvaja zostupujúci a postupujúci, kým medzi druhou a treťou by to boli štyri zostupy a postupy.

Problém, ktorý si však mnohí uvedomujú, by však predstavoval kalendár, keďže na kluby by čakalo 34 zápasov počas jednej sezóny európskych pohárov.

UEFA pritom iba predvlani oznámila nový formát Ligy majstrov na obdobie rokov 2024 až 2027.

Premiérovo sa bude v "novom šate" hrať od budúceho leta. Namiesto doterajšej skupinovej časti s 32 mužstvami v ôsmich štvorčlenných skupinách bude po 36 účastníkov.

Tie však už nebudú hrať v skupinách ako doposiaľ, ale všetky kluby v tejto fáze budú v jednej tabuľke. Po ôsmich kolách bude nasledovať tradičná jarná vyraďovacia časť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Ďalšia zmena? UEFA má chystať novinky v európskych súťažiach