Rakúsko
Rakúsko
EURO 2024
02.07.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
1 - 2
0:1
Turecko
Turecko

Oslavoval som, že som Turek. Extrémistické gesto Demirala začala vyšetrovať UEFA

Merih Demiral oslavoval gól proti Rakúsku fašistickým gestom
Fotogaléria (18)
Merih Demiral oslavoval gól proti Rakúsku fašistickým gestom (Autor: TASR/AP)
REUTERS|3. júl 2024 o 11:54 (aktualizované 3. júl 2024 o 14:05)

K prípradu sa vyjadrila nemecká ministerka vnútra.

BERLÍN. Riadiaci orgán európskeho futbalu UEFA začal v stredu vyšetrovať gólovú oslavu tureckého stredopoliara Meriha Demirala, ktorú Nemecko odsúdilo ako rasistickú kvôli jej krajne pravicovým asociáciám.

Dvadsaťšesťročný obranca po svojom druhom góle pri senzačnom víťazstve Turecka nad Rakúskom 2:1 v osemfinále EURO 2024 napodobnil prstami tvar vlčej hlavy.

Toto gesto sa spája so "Sivými vlkmi", ultranacionalistickou mládežníckou odnožou tureckej Strany nacionalistického hnutia, ktorá je spojencom vládnucej strany AK prezidenta Tayyipa Erdogana.

"Symboly tureckých pravicových extrémistov nemajú na našich štadiónoch miesto," uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v príspevku na X. "Využívanie majstrovstiev Európy vo futbale ako platformy pre rasizmus je úplne neprijateľné."

"Siví vlci", ktorí vznikli v 60. rokoch minulého storočia, sa podieľali na politických násilnostiach medzi ľavičiarmi a nacionalistami, pri ktorých v čase prevratu v roku 1980 zahynulo približne 5 000 ľudí.

Skupina je vo Francúzsku zakázaná a podľa médií je jej symbol zakázaný aj v Rakúsku. Šedí vlci sú sledovaní aj v Nemecku, doplnila Faeserová.

UEFA uviedla, že sa bude zaoberať "údajným nevhodným správaním" Demirala.

Počas turnaja zakročila proti nevhodnému správaniu, zakázala hrať albánskemu hráčovi Mirlindovi Dakuovi dva zápasy po tom, ako viedol fanúšikov k urážlivému skandovaniu, a vyšetrovala anglického hráča Judea Bellinghama za gesto s chytaním za rozkrok.

Fotogaléria zo zápasu Rakúsko - Turecko v osemfinále EURO 2024

Demiral gesto plánoval

Demiral, nadšený svojím výkonom muža zápasu, povedal novinárom, že toto gesto plánoval.

"Mal som na mysli oslavu toho, že som Turek. Urobil som to (gesto). Som veľmi hrdý na to, že som Turek, po strelení gólu som to cítil do špiku kostí, preto som chcel urobiť niečo také," povedal po zápase.

"Som veľmi šťastný, že som to urobil, všetci fanúšikovia sú na nás hrdí. Videl som ľudí v hľadisku, ako to robia. Keď som ich videl, chcel som to urobiť aj ja."

Nemecká izraelská spoločnosť, ktorá označila "Sivých vlkov" za hrozbu pre Židov, ako aj Arménov, Grékov a Kurdov, vyzvala nemecké orgány, aby skupinu zakázali.

"Ideologická nadradenosť týchto fašistických nacionalistov ohrozuje verejnú bezpečnosť," uviedol jej predseda Volker Beck vo vyhlásení.

Nacionalisti sa ho zastali

V Turecku minister mládeže a športu Osman Askin Bak povedal, že rozruch je prehnaný.

"Nie je potrebné (o tom) dlho písať..." Bak napísal na X nad fotografiu, na ktorej Demiral robí toto gesto.

Líder Strany nacionalistického hnutia Devlet Bahceli však zašiel ešte ďalej a pranieroval vyšetrovanie UEFA.

"Znak Sivý vlk, ktorý urobil náš syn Merih po zásahu do siete, je posolstvom tureckého národa svetu a začatie vyšetrovania zo strany UEFA v tejto súvislosti je zlý úmysel a zároveň súčasť reťazca provokácií, ktoré v posledných dňoch nabrali nebezpečný rozmer," uviedol.

Incident sa časovo zhodoval so začiatkom súdneho procesu v Turecku s 22 osobami v súvislosti s vraždou bývalého vodcu "Sivých vlkov" Sinana Atesa, ktorého zastrelili v Ankare koncom roka 2022.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Oslavoval som, že som Turek. Extrémistické gesto Demirala začala vyšetrovať UEFA