Kontaktný gól prišiel neskoro. Bronz si vybojovali domáci Taliani

Futbalisti Talianska.
Futbalisti Talianska. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|10. okt 2021 o 16:55 (aktualizované 10. okt 2021 o 19:01)

Rozhodujúci gól strelil z penalty Berardi.

Liga národov - o 3. miesto

Taliansko - Belgicko 2:1 (0:0)

Góly: 47. Barella, 65. Berardi (z 11 m) - 86. de Ketelaere

ŽK: Di Lorenzo, Emerson - Vertonghen, Witsel, Alderweireld.

Rozhodovali: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všetci Srb.), 16 724 divákov

Taliansko: Donnarumma - Di Lorenzo, Acerbi, Bastoni, Emerson - Barella (70. Cristante), Locatelli (70. Jorginho), Pellegrini - Berardi (90.+1 Insigne), Raspadori (65. Kean), Chiesa (90.+2 Bernardeschi)

Belgicko: Courtois - Alderweireld, Denayer, Vertonghen - Castagne, Witsel, Tielemans (59. De Bruyne), Saelemaekers (59. de Ketelaere) - Vanaken, Batshuayi, Carrasco (87. Trossard)

TURÍN. Futbalisti Talianska obsadili v Lige národov 2020/2021 tretie miesto. V nedeľnom súboji o bronzovú priečku zdolali na domácej pôde Belgicko 2:1.

Úradujúci majstri Európy mali väčšinu zápasu herne navrch. Na začiatku druhého dejstva otvoril skóre strelou z voleja Nicolo Barella a v 65. minúte zvýšil z pokutového kopu Domenico Berardi.

Belgičania, ktorí trikrát v zápase trafili žrď, skórovali v 86. minúte zásluhou striedajúceho Charlesa de Ketelaereho, no ich kontaktný gól prišiel neskoro. 

Vo finále druhého ročníka Ligy národov narazia o 20.45 SELČ v Miláne Španieli na úradujúcich majstrov sveta Francúzov.

Priebeh zápasu Taliansko - Belgicko 

I. polčas:

Taliani nastúpili bez vykartovaného Bonucciho, na miesto ktorého si navliekol kapitánsku pásku brankár Donnarumma. Iba na lavičke začali Jorginho, Verratti či Insigne, Belgičanom zase chýbali Lukaku a E. Hazard.

Domáci začali aktívnejšie, pohybom hýril najmä Chiesa, ktorý to v úvode dvakrát strelecky skúšal. V 20. minúte vysunul do brejku Raspadoriho, ktorého strelu v poslednej chvíli zblokoval na roh Saelemaekers.

Postupne sa osmelili aj Belgičania. V 25. minúte hlavičku Alderweirelda bez problémov skrotil Donnarumma, následne po akcii Batshuayia opečiatkoval Saelemaekers strelou z prvej brvno.

Viac z hry však mali domáci, ktorých mohol v závere prvého dejstva po pase Berradiho poslať do vedenia agilný Chiesa. Rútil sa sám na Courtoisa, no belgický brankár dokázal špičkou kopačky vytesniť jeho pokus mimo brány.

II. polčas: 

Čo nevyšlo Talianom v prvom polčase, dokázali zrealizovať hneď po zmene strán. V 47. minúte po rohovom kope Berardiho odhlavičkovala belgická obrana loptu iba na nohu Barellu, ktorý z prvej trafil nechytateľne k žrdi - 1:0.

"Ázúrovým" po góle ešte viac zachutilo a Belgičania sa ocitli pod silným tlakom. Tréner Martinez sa snažil zmeniť priebeh striedaniami.

Na trávnik poslal De Bruyneho a chvíľami to vyzeralo, že sa mu podarilo hru oživiť. Po hodine hry sa výborne uvoľnil Batshuayi a po jeho strele z uhla sa druhýkrát v zápase triasla horná žrď talianskej brány.

Zahrmelo však na opačnej strane, Chiesa si hodil loptu v šestnástke a Castagne ho zastavil len za cenu faulu. Penaltu potvrdil aj VAR. Courtois si síce na loptu siahol, ale Berardi pokutový kop aj so šťastím premenil - 2:0.

Súper odpovedal dvomi nebezpečnými strelami Alderweirelda, no Donnarumma podržal svoj tím vynikajúcimi zákrokmi. Belgičania v závere zvýšili herné úsilie, po prihrávke De Bruyneho namieril Carrasco opäť len do žrde.

Až v 86. minúte sa im podarilo znížiť, po rýchlej rozohrávke Courtoisa a pase De Bruyneho poslal loptu medzi Donnarummove nohy de Ketelaere. Na vyrovnanie už však Belgičanom nezostal čas.

Hlasy po zápase:

/zdroj: uefa.com, AFP/

Domenico Berardi, útočník Talianska: "Po prehre so Španielskom sme chceli v tomto zápase od úvodu dirigovať hru. Chceli sme zvíťaziť, bolo to dôležité aj z hľadiska vylepšenia nášho postavenia vo svetovom rebríčku.

Z triumfu sme šťastní. V útoku máme samých výborných hráčov. Som spokojný s mojím výkonom, no najdôležitejšie je víťazstvo, ktorým sme vyslali signál. Zvládli sme to."

Roberto Mancini, tréner Talianska: "Náš výkon bol skutočne dobrý. V strede poľa máme obrovskú kvalitu a viacero alternatív na jednotlivé posty. Všetci hráči predviedli úžasné výkony, napriek tomu, že sme oproti semifinále urobili niekoľko zmien v zostave.

Immobile a Belotti nám chýbajú, sú to hráči s veľkými skúsenosťami, no vyskúšali sme iných hráčov, ktorí sa ukázali v dobrom svetle. Raspadori hral dobre, má pred sebou jagavú budúcnosť."

Roberto Martinez, tréner Belgicka: "Myslím si, že po prvom inkasovanom góle sme dobre zareagovali. Prehra s Francúzskom nás nevykoľajila, ukázali sme, že náš tím má charakter a vydržali sme hrať až do konca. Nastrelili sme brvno, žrď... 

A ku všetkému rešpektu k penalte, podľa mňa nebola zaslúžená. Nemôžeme však dostať päť gólov v dvoch stretnutiach a dvakrát inkasovať z pokutového kopu, aj keď penaltové verdikty neboli správne."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Kontaktný gól prišiel neskoro. Bronz si vybojovali domáci Taliani