Prvý zahraničný tréner Anglicka Sven-Göran Eriksson podľahol rakovine

Sven-Göran Eriksson.
Sven-Göran Eriksson. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, REUTERS|26. aug 2024 o 13:31 (aktualizované 26. aug 2024 o 14:10)

Charizmatický tréner zomrel vo veku 76 rokov.

BRATISLAVA. Švédsky futbalový manažér Sven-Goran Eriksson, ktorý ako prvý cudzinec viedol anglický národný tím, zomrel v pondelok vo veku 76 rokov, uviedol jeho agent.

Charizmatický tréner, ktorý v 80. a 90. rokoch minulého storočia viedol švédske, portugalské a talianske kluby k významným trofejam, kým v roku 2001 prevzal prácu v Anglicku, začiatkom tohto roka oznámil, že je nevyliečiteľne chorý na rakovinu pankreasu.

Erikssonov dlhoročný agent Bo Gustavsson uviedol, že Eriksson prehral svoj boj s rakovinou v pondelok skoro ráno, obklopený svojou rodinou.

„Vedeli sme, že sa to skončí zle, v posledných týždňoch to išlo všetko veľmi rýchlo,“ povedal Gustavsson.

„Fascinoval ma už dlho, vždy bol taký pozitívny, mal čas pre ostatných a nikdy nemyslel na seba, a taký bol až do samého konca,“ dodal agent.

Eriksson doviedol Anglicko do štvrťfinále majstrovstiev sveta 2002 a 2006 a na majstrovstvách Európy 2004, pričom viedol zlatú generáciu hráčov vrátane Davida Beckhama, Paula Scholesa, Franka Lamparda, Wayna Rooneyho a Stevena Gerrarda.

V rodnom Švédsku, kde je známy jednoducho ako „Svennis“, bol Eriksson chválený ako veľký športový líder.

„Svennis bol futbalový inovátor a veľmi obľúbený človek, ktorý si napriek všetkým svojim medzinárodným úspechom zachoval svoje základné hodnoty,“ uviedol švédsky minister sociálnych vecí Jakob Forssmed v príspevku na sociálnej sieti X.

Po odchode z Anglicka v roku 2006 trénoval Eriksson Manchester City a Leicester City, ako aj národné tímy Mexika a Pobrežia Slonoviny a kluby v Číne a na Filipínach.

Svoju kariérnu ambíciu viesť liverpoolsky tím si splnil na Anfielde, keď v marci trénoval legendy Reds v charitatívnom zápase.

„Odpočívaj v pokoji, Sven-Goran Eriksson. Myšlienky všetkých v klube sú v tomto mimoriadne smutnom čase so Svenovou rodinou a priateľmi,“ uviedol Liverpool na X.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Prvý zahraničný tréner Anglicka Sven-Göran Eriksson podľahol rakovine