Španielsko
Španielsko
EURO 2024
20.06.2024, Skupina B
1 - 0
0:0
Taliansko
Taliansko

Lahôdka v atraktívnej skupine. Španieli vo veľkom šlágri vyzvú Talianov

Španieli oslavujú gól
Španieli oslavujú gól (Autor: TASR/AP)
TASR|20. jún 2024 o 00:00

Španieli nastúpia proti Talianom v Gelsenkirchene.

GELSENKIRCHEN. Futbalisti Španielska chcú v šlágri B-skupiny EURO 2024 proti Taliansku nadviazať na vystúpenie z úvodného duelu proti Chorvátsku, v ktorom triumfovali 3:0.

Taliani v pozícii obhajcov titulu otočili duel s Albánskom (2:1), no uvedomujú si, že v Gelsenkirchene musia vo štvrtok od 21.00 h podať lepší výkon. Druhé víťazstvo na turnaji by pre jedného z gigantov znamenalo prakticky istý postup do osemfinále.

Španielsko - Taliansko

Štvrtok 20. júna, 21.00 h

skupina B, 2. kolo

Rozhodcovia: Slavko Vinčič - Tomaž Klančnik, Andraž Kovačič (všetci Slovin.)

AufSchalke aréna, Gelsenkirchen

Ústrednou postavou Španielov pri hladkom triumfe nad Chorvátmi bol stredopoliar Fabian Ruiz, ktorý si pripísal na konto gól aj asistenciu.

"Fabian proti Chorvátsku potvrdil, že je výnimočný hráč. V Paríži St. Germain i v španielskej reprezentácii dokazuje, že má fantastickú techniku a vie výborne čítať hru," zdôraznil tréner španielskeho národného tímu Luis de La Fuente, ktorý Ruiza dobre pozná už z pôsobenia pri korimdle 21-ky. V roku 2019 patril k najväčším oporám pri ceste Španielov za titulom.

Ruiz verí, že "La Furia Roja" to môže dotiahnuť ďaleko aj na kontinentálnom šampionáte v Nemecku.

"Proti Chorvátom sme ukázali našu silu. Vždy som tvrdil, že na veľkom turnaji môžeme uspieť iba vtedy, ak budeme hrať ako tím. Netrúfam si povedať, či patríme medzi najväčších favoritov šampionátu, urobíme však všetko pre to, aby sme postúpili až do finále.

Taliani nás poriadne preveria a ukážu, ako na tom sme, bude to veľký test. Ziskom troch bodov by sme si výrazne posilnili šance vyhrať náročnú základnú skupinu."

Taliani proti Albáncom inkasovali už po 22 sekundách, no ešte v prvom polčase otočili skóre a pripísali si do tabuľky "povinné" tri body. Podľa Davida Frattesiho sa musia proti španielom predviesť v oveľa lepšom svetle.

"Musíme počítať s tým, že budeme mať loptu na kopačkách oveľa menej ako v dueli s Albánskom. Španieli sú skvele individuálne vybavení, čo potvrdili aj proti Chorvátom. Lamine Yamal má iba 16 rokov, no na trávniku už dokáže vymyslieť veľké veci. Naša devíza môže byť tímový duch, spoliehame sa aj na podporu talianskych fanúšikov."

Španielsko a Taliansko odohrajú v Aufschalke aréne už 40. vzájomný zápas. Bilancia hovorí v prospech Španielov, ktorí vyhrali 14 z nich.

Ďalších 14 sa skončilo remízou a 11-krát triumfovali Taliani. Zaujímavosťou je, že oba tímy nastúpia proti sebe už na piatom európskom šampionáte za sebou. V semifinále EURO 2020 uspela "squadra azzurra" 4:2 po rozstrele z 11 m,

V osemfinále EURO 2016 zvíťazili Španieli 2:0 a vo finále ME 2012 4:0. Uspeli aj vo štvrťfinále ME 2008, kde po bezgólovej remíze padlo rozhodnutie v jedenástkovom rozstrele.

Predpokladané zostavy

Španielsko: Simon - Carvajal, Le Normand, Nacho, Cucurella - Pedri, Rodri, Ruiz - Yamal, Morata, Williams

Taliansko: Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco – Jorginho, Barella – Frattesi, Pellegrini, Chiesa – Scamacca

Tabuľka skupiny B na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Lahôdka v atraktívnej skupine. Španieli vo veľkom šlágri vyzvú Talianov