Prečo v Saudskej Arábii? Šéf zväzu po kritike obhajuje dejisko Superpohára

Prezident Španielskej futbalovej federácie Luis Rubiales a Prince Abdulaziz bin Turki Al-Faisal pri Španielskom Superpohári.
Prezident Španielskej futbalovej federácie Luis Rubiales a Prince Abdulaziz bin Turki Al-Faisal pri Španielskom Superpohári. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. jan 2022 o 19:40

Do situácie sa zapojil aj Amnesty International.

MADRID, BARCELONA. Španielska futbalová federácia (RFEF) naďalej čelí kritike za to, že súboje o národný Superpohár presunula do Saudskej Arábie. Prezident RFEF Luis Rubiales sa však v piatok postavil na obhajobu takého kroku.

Podľa Rubialesa také rozhodnutie ročne prináša do federačnej kasy približne 30 miliónov eur, no aktivity Španielov na Arabskom poloostrove prospievajú aj zlepšovaniu ľudský práv, najmä u žien.

"Ako prví sme podpísali zmluvu pod podmienkou, že ak tu chcú náš Superpohár, musia pustiť do hľadísk štadiónov aj ženy. A tie sú tam. Pomohli sme tiež so zriadením ženskej futbalovej súťaže v Saudskej Arábii," povedal Rubiales.

O španielsky Superpohár sa počas aktuálneho týždňa bojuje na miniturnaji v Rijáde. Do nedeľňajšieho finále sa prebojovali Real Madrid a Athletic Bilbao.

Ľudskoprávne organizácie ešte pred akciou vyzvali účastníkov, aby počas pobytu v krajine nosili špeciálne náramky poukazujúce na porušovanie ľudských práv v Saudskej Arábii, najmä smerom k ženám a členom komunity LGBTQ.

Nestalo sa, jednotlivé kluby na túto výzvu nereagovali. Agentúra AP poukázala, že aj keď na semifinálových zápasoch v Rijáde boli v hľadisku aj ženy, drvivú väčšinu obecenstva tvorili muži.

Podľa organizácie Amnesty International progres v oblasti ľudských práv v krajine je zanedbateľný výmenou za to, že miestny režim má šancu prezentovať spojenie s futbalovými klubmi najzvučnejšieho mena.

"Slová prezidenta Rubialesa o tom, že konanie španielskeho Superpohára pomôže zmodernizovať Saudskú Arábiu, majú ďaleko od reality. Je pravdou, že v ostatnom období v krajine nastal posun v niektorých oblastiach, napríklad ženy už nemajú zakázané šoférovať autá a smú športovať, stále je to však veľmi málo," myslí si Esteban Beltrán ako prezident španielskej pobočky Amnesty International.

Prvýkrát sa miniturnaj o španielsky Superpohár konal v Saudskej Arábii v januári 2020, vlani tento úmysel zmarila pandémia koronavírus a hralo sa v Španielsku. Podujatie už je však opäť v Saudskej Arábii a konať by sa tam malo aj o rok.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Prečo v Saudskej Arábii? Šéf zväzu po kritike obhajuje dejisko Superpohára