Španielsko
Španielsko
EURO 2024
05.07.2024, Vyraďovacia fáza | Štvrťfinále
2 - 1pp
1:1, 1:0
Po predĺžení
Nemecko
Nemecko

Nemci sa doma opäť úspechu nedočkali, na kolená ich zrazil sviatočný strelec

Mikel Merino strieľa rozhodujúci gól v zápase Španielsko - Nemecko na EURO 2024.
Fotogaléria (25)
Mikel Merino strieľa rozhodujúci gól v zápase Španielsko - Nemecko na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|5. júl 2024 o 20:40 (aktualizované 5. júl 2024 o 22:20)

Futbalisti Španielska dnes zdolali Nemecko vo štvrťfinále na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - štvrťfinále

Španielsko - Nemecko 2:1 pp (0:0, 1:1)

Góly: 51. Olmo, 119. Merino - 89. Wirtz

Rozhodcovia: Taylor - Beswick, Nunn (všetci Angl.)

ŽK: Le Normand, Torres, Simon, Rodri, Morata, Ruiz (mimo ihr.) - Rüdiger, Raum, Andrich, Kroos, Mittelstädt, Schlotterbeck (mimo ihr.), Wirtz, Undav

ČK: Carvajal (Šp.) po 2. ŽK, 54.000 divákov.

Španielsko: Simon - Carvajal, Le Normand (46. Nacho), Laporte, Cucurella - Rodri, Ruiz (102. Joselu) - Yamal (63. Torres), Pedri (8. Olmo), Williams (80. Merino) - Morata (80. Oyarzabal)

Nemecko: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah (80. Müller), Raum (57. Mittelstädt) - Can (46. Andrich), Kroos - Musiala, Gündogan (57. Füllkrug), Sane (46. Wirtz) - Havertz (91. Anton)

STUTTGART. Futbalisti Španielska sa stali prvými semifinalistami EURO 2024 po tom, čo domáce Nemecko zdolali v Stuttgarte 2:1 po predĺžení.

Štvrtým rozhodcom zápasu bol Slovák Ivan Kružliak.

Hrdinom sa stal striedajúci Mikel Merino, ktorý v 119. minúte presne hlavičkoval po centri Daniho Olma a prekonal bezmocného Manuela Neuera. Bol to pre neho len druhý reprezentačný gól. 

Španieli sa medzi najlepšiu štvorku ME dostali druhýkrát za sebou a celkovo šiestykrát v histórii. Na predošlom šampionáte obsadili tretie miesto.

Priebeh zápasu Španielsko - Nemecko na EURO 2024

I. polčas

Zápas odštartoval obojstranne vysokým nasadením s dôrazom na defenzívu. Z brankárov musel ako prvý zasiahnuť Nemec Neuer, už v prvej minúte si poradil so strelou Rodriho, ktorej chýbala väčšia razancia.

V 8. minúte sa duel skončil pre Pedriho, ktorého fauloval Kroos, no obišiel bez kartového trestu. Zraneného stredopoliara vystriedal Olmo. Po štvrťhodine hry Yamal pohrozil Španielom z priameho kopu, ale tesne minul ľavú žrď.

Fotogaléria zo zápasu Španielsko - Nemecko vo štvrťfinále EURO 2024

Do priestoru brány krátko na to nesmerovala ani strela Ruiza spred šestnástky Nemecov. V 35. minúte si streleckú pozíciu vytvoril Havertz, no brankár Simon si poradil s jeho pokusom pravačkou.

II. polčas:

Španieli mohli ísť do vedenia krátko po zmene strán, keď Morata vystrelil z otočky, ale Neuer stihol zasiahnuť.

Dôležitý moment priniesla 52. minúta, v nej Španieli rozvinuli rýchlu ofenzívnu akciu s finálnou prihrávkou Yamala do šestnástky, v ktorej Olmo strelou bez prípravy prekonal Neuera - 1:0.

Nemci sa snažili o ofenzívu, ale "La Furia Roja" ich nepúšťala do výhodných streleckých pozícií. V 83. minúte si ešte Španieli vydýchli po chybe v rozohrávke brankára Simona, ktorú nepresným lobom nepotrestal Havertz.

V závere riadneho hracieho času však Mittelstädt našiel centrom pri vzdialenejšej žrdi Kimmicha, ten hlavou vrátil loptu za seba na Wirtza, ktorý pohotovo prestrelil Simona - 1:1.

Predĺženie:

Prvá polovica predĺženia priniesla po jednej šanci na oboch stranách, no bez zmeny skóre. Najskôr Španiel Oyarzabal strelou zo strednej vzdialenosti minul bránu, medzi tri žrde nenamieril ani Wirtz.

V úvode druhej časti predĺženia vystrelil Musiala do ruky Cucurellu, ktorá nebola pri tele, no hlavný rozhodca po informácii od VAR neodpískal penaltu, keďže situácii predchádzal tesný ofsajd.

Rozhodujúci moment prišiel v 119. minúte, keď Olmo odcentroval do šestnástky a nepokrytý Merino hlavičkou prekonal Simona.

Španielsky futbalista Mikel Merino rozhodol štvrťfinále EURO 2024 proti Nemecku.
Španielsky futbalista Mikel Merino rozhodol štvrťfinále EURO 2024 proti Nemecku. (Autor: TASR/AP)

Nemci sa vrhli do útoku, sľubnú šancu vyrovnať mal Füllkrug, ale hlavou minul.

V závere dostal červenú kartu Carvajal po faule na prenikajúceho Musialu a nenastúpi v semifinále. Duel ukončil zákrok brankára Simona, ten chytil priamy kop Kroosa, pre ktorého to bol zrejme rozlúčkový reprezentačný zápas.

Pre Nemcov sa domáci turnaj skončil sklamaním, podobne ako MS 2006. Vtedy hrali na pohľad mimoriadne atraktívny futbal, ale v semifinále prehrali s Talianskom 0:2 po predĺžení. Následne získali "aspoň" bronz.

Hlasy po zápase:

/zdroj: uefa.com/:

Luis de la Fuente, tréner Španielska: "Užívame si, že sme dosiahli to, čo sme si pred zápasom vytýčili. Uvidíme, ako sa môžeme zlepšiť po fyzickej stránke v najbližších dňoch. Som si istý, že všetci moji hráči sú pripravení na semifinále, hrajú na veľmi vysokej úrovni."

Julian Nagelsmann, tréner Nemecka: "Hráčom som povedal, že si nezaslúžili prehrať. Síce nám chýbajú naše rodiny, no nikto z nás nechcel teraz skončiť. Od začiatku bola v tíme výborná atmosféra. Dali sme všetko do toho, aby sme zvíťazili v tomto zápase.

Gratulujem Španielsku k postupu do semifinále. V prvom polčase bolo dianie na ihrisku otvorené, v druhom sme boli lepší my. Náš vyrovnávajúci gól bol zaslúžený."

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Nemci sa doma opäť úspechu nedočkali, na kolená ich zrazil sviatočný strelec