Španielsko
Španielsko
EURO 2024
15.06.2024, Skupina B
3 - 0
2:0
Chorvátsko
Chorvátsko

Španieli opäť zarmútili Chorvátov, tí premárnili aj šancu na čestný gól

Španielsky útočník Álvaro Morata strieľa gól v zápase proti Chorvátsku na EURO 2024.
Fotogaléria (23)
Španielsky útočník Álvaro Morata strieľa gól v zápase proti Chorvátsku na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|15. jún 2024 o 19:55 (aktualizované 15. jún 2024 o 20:45)

Futbalisti Španielska dnes zdolali Chorvátsko v zápase skupiny B na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - skupina B

Španielsko - Chorvátsko 3:0 (3:0)

Góly: 29. Morata, 32. Ruiz, 45.+2 Carvajal

ŽK: Rodri (Španielsko)

Rozhodovali: Oliver - Burt, Cook (všetci Angl.), 68 844 divákov.

Španielsko: Simon - Carvajal, Le Normand, Nacho, Cucurella - Pedri (60. Olmo), Rodri (87. Zubimendi), Ruiz - Yamal (86. Torres), Morata (67. Oyarzabal), Williams (68. Merino)

Chorvátsko: Livakovič - Stanišič, Šutalo, Pongračič, Gvardiol - Modrič (65. Pašalič), Brozovič, Kovačič (65. Sučič) - Majer, Budimir (56. Perišič), Kramarič (72. Petkovič)

BERLÍN. Reprezentanti Španielska zdolali Chorvátov jednoznačne 3:0 a úspešne tak začali svoju púť za rekordným štvrtým titulom z ME vo futbale.

Šláger druhého hracieho dňa na EURO 2024 bol rozhodnutý už po prvom polčase, v ktorom dali Španieli všetky góly. Postupne sa do streleckej listiny zapísali Álvaro Morata, Fabián Ruiz a Dani Carvajal.

V druhom polčase mohli vicemajstri sveta z roku 2018 streliť aspoň čestný gól, no striedajúci útočník Bruno Petkovič nepremenil pokutový kop.

Španieli tak opäť zarmútili Chorvátov. Na EURO 2020 ich vyradili v osemfinále po výsledku 5:3 po predĺžení a takmer presne pred rokom uspeli po penaltovom rozstrele aj vo finálovom dueli Ligy národov.

Lamine Yamal sa stal vo veku 16 rokov a 338 dní historicky najmladším hráčom, ktorý si pripísal štart na európskom šampionáte

V druhom kole sa v stredu 19. júna stretnú Chorváti s Albáncami (15.00 h), vo štvrtok 20. júna o 21.00 h je na programe šláger Španielsko - Taliansko.

Tabuľka skupiny B na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Španielsko - Chorvátsko na EURO 2024

I. polčas

V 7. minúte Morata vypálil z 20 metrov Morata a prinútil Livakoviča k zákroku. Španieli sa snažili udávať tón zápasu, držali loptu v moci, ale Chorváti sa dobre presúvali a vykrývali priestory, z ktorých hrozilo nebezpečenstvo.

Fotogaléria zo zápasu Španielsko - Chorvátsko na EURO 2024 (skupina B)

Aj oni dokázali vystrčiť rožky, ale prvý polčas sa vo všeobecnosti dlho niesol v znamení taktickej bitky. Až prišla v 29. minúte kolmá prihrávka z polovice ihriska v podaní Ruiza na nabiehajúceho Moratu, ktorý ľavačkou prekonal bezmocného Livakoviča - 1:0.

Chorváti už o tri minúty neskôr znova "prepadli" pri bránení. Ruiza nechali trestuhodne manévrovať, ten si vylepšil streleckú pozíciu a zvnútra šestnástky zvýšil náskok Španielov na priebežných 2:0.

Na opačnej strane vyrazil Simon pokus Brozoviča pred Majera, ale ten už bol vo veľkom uhle a z dorážky napálil loptu len do bočnej siete. V 41. minúte Majerova krížna prihrávka našla Gvardiola, ktorého strieľaný center takmer dopravil do siete Budimir.

Španieli ešte do polčasu strelili aj tretí gól. Yamal po rohu nacentroval do pokutového územia, kde sa Carvajal dostal pred Pongračiča a rozvlnil sieť.

II. polčas

Krátko po zmene strán Livakovič podržal Chorvátov po strele Yamala, ktorý sa mohol stať historicky najmladším autorom gólu na ME.

Chorváti nezložili zbrane a mohli znížiť v 55. minúte. Simon zneškodnil strelu Stanišiča a vzápätí ho neprekonal ani Budimir. Inak však Španieli kontrolovali dianie na trávniku a držali súpera na dištanc.

Až v 80. minúte sa dopustili chyby, ktorá vyplynula z ľahkovážnosti. Rodri zatiahol ručnú brzdu pred Petkovičom a Chorváti dostali možnosť kopať jedenástku. Sám faulovaný chorvátsky útočník ju však nepremenil.

A aj keď v pokračujúcej akcii dopravil loptu do siete, gól neplatil. Rozhodca ho po konzultácii s VAR neuznal, pretože počas Petkovičovho rozbehu vnikli jeho spoluhráči do šestnástky skôr.

Hlasy po zápase

/zdroj: sportske.jutarnji.hr, uefa.com/:

Fabian Ruiz, stredopoliar Španielska: "Najdôležitejšie je, že sme vyhrali. Som rád, že som k tomu prispel gólom a asistenciou. Myslím si, že sa nám darilo plniť taktické pokyny. Robili sme, čo sme chceli a tvrdo sme na tom pracovali. Dosiahli sme, čo sme si predsavzali, máme tri body."

Lovro Majer, útočník Chorvátska: "Nezačali sme zle, ale Španieli dali góly z každej šance, ktorá sa im naskytla. Majú skvelý tím a výborných hráčov. Boli lepšie pripravení ako my.

Nemôžem povedať, že by nás prekvapili, čakali sme, že dnes budú dobrí. Mali sme aj my dobré šance, no nedali sme gól. Španieli vyhrali zaslúžene a treba im zablahoželať."

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Španieli opäť zarmútili Chorvátov, tí premárnili aj šancu na čestný gól