Spartak v generálke nestačil na béčko Ostravy, Podbrezová vyhrala hneď dve

Ján Vlasko.
Ján Vlasko. (Autor: facebook/MFK Skalica)
Michal Šášky|11. júl 2022 o 16:00

Pozrite si výsledky posledných zápasov fortunaligistov v letnej príprave.

BRATISLAVA. Po takmer päťdesiatich dňoch sa naplno rozbieha nová sezóna najvyššej slovenskej súťaže. Všetky kluby majú za sebou krátku letnú prípravu, počas ktorej sa pripravovali na dôležitý prvý ligový súboj.

Tri slovenské kluby už nový ročník odštartovali. Slovan, Ružomberok a Dunajská Streda svoje prvé zápasy odohrali v európskych pohárových súťažiach. O dva týždne ich doplní Trnava.

Zvyšných deväť klubov tak absolvovalo uplynulý víkend posledný zápas prípravy pred 1. kolom Fortuna ligy. Pozreli sme sa na to, ako sa im darilo a v akých zostavách nastúpili.

FC Spartak Trnava

  • vs. Baník Ostrava B 0:0

Zostava Trnavy: Takáč – Procházka (46. Koštrna), Štetina (46. Kóša), Čurma (46. Tumma), Mikovič (46. Yusuf) – Iván (46. Azevedo), Savvidis (61. Karhan), Paur (46. Bukata), Oseni (46. Štefánik), Kozak – Boateng (46. Ristovski)

Spartak si na posledný prípravný zápas pozval Baník Ostrava, český tím však do Červeníka pricestoval s hráčmi druhého sledu a mladíkmi. Trnavčania sa však napriek tomu nepresadili.

„Chceli sme a mali sme vyhrať. Baník prišiel prakticky s béčkom, s mladými chalanmi, aj keď boli organizovaní, behaví. Pre nás to bol dobrý zápas z pohľadu toho, že prvé kolo nás pravdepodobne čaká niečo podobné, možno aj v predkole Európskej konferenčnej ligy.

Museli sme hrať do plných a znovu sme videli, že s týmto máme problém a nedokázali sme sa presadiť v koncovke,“ poznamenal tréner Michal Gašparík, ktorý dal v zápase priestor viacerým hráčom.

V základe nechýbali ani nové posily Lukáš Štetina, Jakub Paur či nigérijský tínedžer Azeez Oseni, po prestávke ho vystriedal Samuel Štefánik. Tréner Gašparík očakáva ešte jeden či dva príchody do kádra.

Trnava hrá 1. kolo Fortuna ligy doma proti Zlatým Moravciam (sobota 16. júla o 18.00 h), do kvalifikácie Európskej konferenčnej ligy vstupuje až v 2. kole (doma hrá 21. júla, odveta je vonku 28. júla).

MŠK Žilina

  • FC Baník Ostrava 3:1

Zostava Žiliny: Belko - Rusnák (75. Trabalík), Leitner, Nemčík, Bari (72. Sluka) - Myslovič, Kopas (C), Gidi (72. Iľko) - Galčík (85. Owusu), Ďuriš, Kaprálik (66. Addo)

Góly Žiliny: 38. a 66. Gidi, 10. Kaprálik

O deň neskôr nastúpili v Havířove už hráči áčka Baníka Ostrava v generálke proti Žiline. Tréner českého tímu Pavel Vrba dal v každom polčase priestor iným hráčom, nový kouč šošonov Jaroslav Hynek striedal len minimálne.

Po zápase mohol byť spokojný, pekným gólom sa presadil Adrián Kaprálik, dvomi gólmi nová africká posila Samuel Gidi. Dobrý výkon podala aj posila z Podbrezovej Roland Galčík, po návrate z hosťovania v Maďarsku krátko hral aj obranca Branislav Sluka.

"Určite sme dnes ukázali pekné akcie či góly, no výsledok by som nepreceňoval," krotil emócie Hynek. "Potešilo ma najmä to, že sa zlepšuje komunikácia na ihrisku a nastavenie chalanov. Až na zopár vecí som bol dnes s výkonom prevažne spokojný. Otázka znie, ako to bude vyzerať proti čerstvému súperovi a keď sa bude hrať o body."

Žilinčania po prehre v semifinále kvalifikácie s Trenčínom nenastúpia v pohárovej Európe. Prvé kolo slovenskej ligy odohrajú práve na Sihoti (sobota 16. júla o 18.00 h).

AS Trenčín

  • FC Fastav Zlín 1:2

Zostava Trenčína: Kukučka – Kozlovský (63. Yem), Pires (84. Demitra), Stojsavljevič (78. Bagín), Madu (84. Šebeň) – Lavrinčík (63. Kmeť), Bainovič (78. Ramírez), Ibrahim (78. Ďuriška) – Azango (84. Gajdoš), Kupusovič (84. Letenay), Soares (70. Oladoye)

Gól Trenčína: 73. Azango

Trenčania v generálke prehrali so Zlínom, ktorý sa v minulej sezóne tesne zachránil v českej lige. Už v 23. minúte mali dvojgólové manko, jediný zásah strelil štvrťhodinu pred koncom desaťgólový strelec z minulej sezóny Azango.

"Úvodných 25 minút bol lepší súper. Nám nefungovala organizácia hry a v obrane sme nedôsledne pokrývali hráčov. Rýchlo sme prehrávali 0:2," hodnotil zápas nový tréner Trenčanov Peter Hyballa.

"Potom sme začali byť pánmi na ihrisku my. V druhom polčase sme na polovici súpera strávili snáď 75 percent času. S veľa vecami som bol spokojný, s niektorými však nie," dodal.

Káder AS sa od minulej sezóny veľmi nezmenil. Pár minút odohral v generálke odchovanec Trenčína po príchode z Poľska Lukáš Ďuriška i Nigérijčan Adewale Oladoye z belgického Gentu. Hyballa ešte počas leta očakáva príchod ďalších nových mien.

Trenčania po prehre vo finále kvalifikácie nebudú hrať v pohárovej Európe. Prvé kolo domácej súťaže odohrajú doma proti Žiline (sobota 16. júla o 18.00 h).

MFK Tatran Liptovský Mikuláš

  • MFK Karviná 0:0

Zostava L. Mikuláša: Sváček - Popovič, D. Krčík, Bedecs, Nečas, Gerát, Staš, Václavik, Ďungel, Laura, Káčerík (striedali Totka, Bielák, Voško, Diviš, Matoš, Štefančin)

Minuloročný nováčik zakončil premiérový ročník medzi elitou na 2. mieste v skupine o záchranu, až do posledného kola senzačne bojoval o miestenku v pohárovej Európe.

Do novej sezóny vstúpia Liptáci opäť v Poprade, keďže ich štadión nespĺňa kritériá pre najvyššiu súťaž. Aj tím prešiel viacerými zmenami, najvýraznejšou je koniec trénera Mareka Petruša, ktorý zamieril na lavičku Tatrana Prešova.

Z hráčov skončil trebárs obranca Martin Šindelář, ktorý paradoxne nastúpil v generálke práve v drese súpera z Karvinej. Do Česka odišiel aj Adam Krčík či Kristián Fľak, v tíme skončili aj Pavúk, Pinte, Švec či Andrič.

„Rád som sa vrátil do známeho prostredia, ten polrok v Liptovskom Mikuláši som si naozaj užil. Zápas bol vyrovnaný, každý tím mal chvíľu navrch, ale bez výraznejších šancí,“ hodnotil zápase Šindelář.

Z nových hráčov zaujali príchody Marka Totku a Mária Mihála zo Senice, Petra Ďungela z Ružomberka či Maria Nečasa, naposledy hráča Zlína.

Prvý zápas odohrajú zverenci trénera Jozefa Kostelníka v Dunajskej Strede (nedeľa 18. júla o 18.00 h).

MFK Zemplín Michalovce

  • vs. 1. FC Tatran Prešov 2:0

Zostava Michaloviec: B. Száraz - Kotula, Jeřábek (46. Ranko), F. Vaško (46. Volanakis), Méndez - M. Begala, Kanu (68. Shimamura), Peňa - Petrík (46. D. Magda), Adler Da Silva (59. Z. Záhradník), L. Jánošík

Góly Michaloviec: 10. Peňa, 14. L. Jánošík

Tím MFK Zemplín Michalovce.
Tím MFK Zemplín Michalovce. (Autor: facebook/MFK Zemplín Michalovce)

Michalovčania sa na novú sezónu naladili víťazne, keď vo východoslovenskom derby zdolali Tatran Prešov ako nováčika druhej ligy 2:0. Oba góly strelili v úvodnej štvrťhodine.

V základnej zostave nechýbali všetky tri nové posily, navrátilec z hosťovania Benjamín Száraz aj krídelník Lukáš Jánošík odohrali celý zápas, útočník Slovana Adler da Silva strávil na ihrisku hodinu.

"Mali sme veľa dobrých a zaujímavých pasáží, predovšetkým v prvom polčase, ale boli tam aj horšie, ktoré by sa nemali opakovať. V druhom dejstve sme mali veľa ľahkých strát lôpt, takže stále je tu priestor, aby sme sa zlepšovali.

Verím, že to bude v lige dobre vyzerať. Máme ešte týždeň na to, aby sme nejaké veci doladili a boli čo najlepšie pripravení na súťažné boje," zhodnotil zápas tréner tímu Norbert Hrnčár.

Michalovce otvoria nový ročník na svojom štadióne, v prvom zápase kola privítajú nováčika z Banskej Bystrice (piatok 15. júla o 20.30 h).

FC ViOn Zlaté Moravce

  • FC Petržalka 6:0

Zostava ViOnu: Lukáč - Suľa, Pintér, Bednár, Čonka - Pinte, Sloboda, Mondek, Duga, Brenkus - Kyziridis (striedali Chropovský, Grozdanovski, Rák, Horák, Niarchos, Ďubek)

Góly ViOnu: 45. Sloboda, 57., 70. Ďubek, 82., 90+5. Rák, 90+1. Niarchos

Tréning FC ViOn Zlaté Moravce.
Tréning FC ViOn Zlaté Moravce. (Autor: facebook/FC ViOn Zlaté Moravce)

Zlatomoravčania majú za sebou veľmi zlú sezónu, keď boli jednou nohou v druhej lige, zachránili ich však problémy Senice a Serede.

Nový tréner Ján Kocian spravil v tíme niekoľko zmien, skončilo až desať hráčov, naopak nové posily evidentne zapadli. Jedna z nich, Giannis Niarchos, prispela v generálke gólom k debaklu, keď ViOn deklasoval druholigistu z Petržalky 6:0.

Dvomi gólmi prispel líder tímu Tomáš Ďubek, jedným kapitán Anton Sloboda a dvakrát sa presadil v závere duelu aj mladý Samuel Rák, syn bývalého kanoniera Róberta Ráka.

"Spomedzi mladých hráčov zanechal v príprave najlepší dojem, preto zostal v tíme najdlhšie. Dnes využil ten potenciál, ktorý má," zhodnotil Kocian.

Prvý gól padol pritom až v 45. minúte, ďalšie po prestriedaní. "Vo výkone tímu bolo vidieť zlepšenie oproti poslednému zápasu, zlepšili sme sa v defenzíve,” vravel po zápase, v ktorom stále nemohol rátať so zraneným Timotejom Múdrym.

Zlaté Moravce začínajú novú fortunaligovú sezónu v Trnave (sobota 16. júl, 18.00 h).

FK Železiarne Podbrezová

  • FK Rakytovce 3:0

Zostava Podbrezovej: Rehák (46. Danko) – Grešák, Godál (63. Faško), Mielke – Miraljemović (46. Hudák), Grendel, Derrick, Kukoľ – Moses, Kuzma, Masaryk

Góly Podbrezovej: 23. Godál, 69. Masaryk, 90. Kuzma

  • vs. FC Košice 2:1

Zostava Podbrezovej: Ludha – Bartoš, Molčan, Paraj – Kováčik, Bakaľa, Lupták, Ďatko – Belko, Issa, Pavúk (striedali Nguyen a Miraljemovič)

Góly Podbrezovej: 1. Issa, 54. Belko

Hráči FK Železiarne Podbrezová.
Hráči FK Železiarne Podbrezová. (Autor: facebook/FK Železiarne Podbrezová)

Víťaz druhej ligy nespravil medzi sezónami veľa zmien, udržal aj trénera Romana Skuhravého, ktorý rokoval s MŠK Žilina. K šošonom odišiel len líder tímu Roland Galčík.

Týždeň pred štartom súťaže zvolil zaujímavý dvojzápas, jedna časť hráčov odohrala zápas s druholigovými Košicami, druhá zase s treťoligovými Rakytovcami. Podbrezovčania sa tak naladili na súťaž až dvomi víťaznými generálkami.

„Na celú prípravu sme si naplánovali, že chceme urobiť čo najrýchlejší proces adaptácie pre mladých a nových hráčov. Preto sme obzápas striedali „rozbitú“ zostavu a potom hrali tí, čo tu už boli aspoň celú minulú sezónu. Oba zápasy ukázali, že tam je zaujímavý progres,“ vravel po zápasoch tréner Skuhravý, ktorému chýbalo aj niekoľko zranených hráčov.

Podbrezovčania sa pred sezónou posilnili najmä o mladíkov, z dorastu Slovana prišiel útočník Masaryk, z Partizanu Belehrad Miraljemovič, ktorý odohral pár minút s Košicami. Tím rozšírila aj dvojica tínedžerov z Ghany Derrick Bonsu a Ibrahim Sad, zo Serede prišiel Nigérijčan Moses Cobnan.

Prvé kolo odohrá nováčik tradične doma proti majstrovi ligy Slovanu Bratislava (sobota 16. júla o 20.30 h).

MFK Dukla Banská Bystrica

  • vs. FK Pohronie 2:1

Zostava Dukly: Hruška - Pišoja, Kupčík, Prikryl (46. Uhrinčať) – Migaľa (46. Slávik), Richtárech (80. Kandala), Willwéber (63. Köröš), Záhumenský (46. Slaninka) – Gašparovič (63. Hanes), Depetris (46. Faško), Polievka (70. Gábriš)

Góly Dukly: 51. Polievka, 56. Faško

Dukla mala pôvodne bojovať o účasť v elitnej súťaži s ViOn-om v baráži, napokon však hrajú najvyššiu súťaž obaja.

Banskobystričania len dva týždne pred štartom ligy spravili nečakaný krok, keď sa rozhodli pre zmenu na trénerskej lavičke. Stanislav Varga po takmer štyroch rokoch skončil a nahradil ho Michal Ščasný.

„Príprava ubehla rýchlo, udiali sa aj nejaké veci, ku ktorým sa už nechcem vracať. Myslím si, že zápasy, ktoré sme v príprave odohrali, boli ťažké, náročné. Niektoré sme zvládli celkom dobre, aj herne, aj výsledkovo. Prehrali sme iba jeden duel,“ hodnotil prípravu stopér Patrik Prikryl.

Dukla sa naladila na sezónu víťazne, v generálke zdolala FK Pohronie, ktorý v minulej sezóne práve najvyššiu súťaž opustil. Gólovo sa presadili Róbert Polievka a nová posila Michal Faško.

V zostave mali kompletnú minutáž iba dvaja obrancovia a brankár, príležitosť dostal dokonca aj jeden hráč na skúške (Gábriš). Z posíl odohral polčas Timotej Záhumenský a Adrián Slávik, hodinu Lukáš Gašparovič.

„Zápas mi ukázal veľa vecí, na ktorých musíme popracovať. Pokiaľ sme neprestriedali, boli tam dobré veci, ale aj horšie veci, o nich sme si niečo v šatni povedali. Potom, keď sme vo väčšom meradle prestriedali, tak to bol už čistý chaos,“ zhodnotil tréner Ščasný, pričom vyzdvihol najmä Polievku, Faška či Willwébera.

Dukla sezónu odštartuje v úvodnom zápase ročníka na ihrisku Zemplínu Michalovce (piatok 15. júla o 20.30 h).

MFK Skalica

  • vs. MŠK Považská Bystrica 0:1

Základná zostava Skalice: Junas - Čögley, Nagy, Rudzan, Václav - M. Hollý, Vlasko, A.Fábry, Potoma - Baumgartner - Šebesta

Pred zápasom MFK Skalica vs. MŠK Považská Bystrica.
Pred zápasom MFK Skalica vs. MŠK Považská Bystrica. (Autor: facebook/MFK Skalica)

Posledný fortunaligový nováčik vďačí za postup z tretieho miesta II. ligy faktu, že Sereď ani Senica nedostali licenciu pre profesionálne súťaže na ďalší ročník.

V generálke na novú sezónu sa stretol zase s druholigovým nováčikom z Považskej Bystrice. Skaličania po vlažnom výkone nečakane prehrali 0:1.

Až polovicu zostavy tvorili nové posily (Čögley, Václav, Vlasko, Fábry, Potoma), no ešte ďalšie do nej zrejme pribudnú. Len na lavičke začínal bývalý útočník Serede Roman Haša a zatiaľ chýbali brankár Igor Šemrinec či stopér Oliver Podhorin.

V úvodnom kole Fortuna ligy sa Skaličania predstavia doma proti Ružomberku (nedeľa 17. júla o 18.00 h).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Spartak v generálke nestačil na béčko Ostravy, Podbrezová vyhrala hneď dve