Do reprezentácie sa vracia Weiss. Hamšík podľa Kozáka urobil správnu vec

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák.
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|27. aug 2018 o 14:22

Tréner Ján Kozák nominoval 24 futbalistov.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom

BRATISLAVA. V reprezentácii sú všetky overené mená. Nechýbajú lídri, talentovaní mladíci a vracajú sa aj hráči po zranení.

Na začiatku septembra odohrá slovenská futbalová reprezentácia dva zápasy.

Najskôr 5. septembra prípravný proti Dánsku, a potom 9. septembra premiérový v Lige národov proti Ukrajine.

„Nominácia nevznikala ľahko. Začínajú sa súťaže, niektorí hráči prestúpili, iní nehrajú pravidelne.

V kádri sú hráči, ktorí sú na tom v súčasnosti najlepšie a pripravení podať čo najlepšie výkony,“ skonštatoval Kozák.

V brankárskej trojici je náhradník Slovana

Do nominácie sa dostali niektorí hráči, ktorí mali v poslednom období zdravotné ťažkosti.

Jedným z nich je brankár Slovana Bratislava Michal Šulla, ktorý momentálne robí v klube len náhradníka Dominikovi Greifovi.

„Šulla bol na turnaji v Thajsku aj v dvojzápase proti Maroku a Holandsku. Boli sme s ním spokojní. V Slovane chytával dobre, nemal problémové zápasy.

Ján Kozák na tlačovej konferencii predstavil nomináciu na zápasy s Dánskom a Ukrajinou (Najlepšie momentky): fotogaléria

27.8.2018

Po jeho zranení sa v Slovane chytil Greif, ale s perspektívou do budúcnosti a po konzultácii s trénerom brankárov Miroslavom Semanom sme ho povolali,“ reagoval reprezentačný kouč.

Zdravotné ťažkosti s kolenom má aj krajný obranca Peter Pekarík, ktorý v novom ročníku ešte za Herthu Berlín nenastúpil.

„Situácia okolo neho je zložitá, lebo má dlhodobé problémy s kolenom. Teraz trénuje individuálne. Po záťaži kolena sa mu urobili aj svalové ťažkosti.

V závere týždňa sa s ním spojíme a podľa jeho pocitov urobíme záver,“ vysvetlil Kozák.

Úroveň čínskej ligy je slabšia

Po operácii kolena sa do reprezentácie vracia krídelník Vladimír Weiss mladší, ktorý sa zranil v novembri minulého roka.

Reprezentačný tréner ho chcel povolať už pred letom na prípravné zápasy proti Holandsku a Maroku, ale keďže mu chýbala herná prax, dohodli sa, že príde až teraz.

„V posledných troch zápasoch dal dva góly a odohral plnú minutáž. Som rád, že je v poriadku,“ načrtol Kozák.

Potešila ho aj situácia okolo jedného z lídrov národného tímu Mareka Hamšíka, ktorý ostal v Neapole, hoci sa oňho zaujímali kluby z Číny.

„Nechcem povedať niečo zlé, ale podľa mňa Marek správne vyhodnotil situáciu.

V Neapole je doma, ľudia si ho tam vážia, pozná prostredie. Je dobré, že ostal v Európe, žiť v Číne nie je jednoduché,“ vravel Kozák.

Úroveň čínskej ligy je v porovnaní s Európou nižšia a viacerí hráči si odchodom do Ázie zavreli dvere do reprezentácie.

„Prestúpili tam a rýchlo sa odtiaľ vrátili späť. Je tam obmedzený počet cudzincov a kvalita nie je taká, aby jeden hráč vedel vyniknúť,“ doplnil Kozák.

Mráz je perspektíva

Po návrate z hosťovania v PAOK Solún začal v posledných zápasoch pravidelne nastupovať za Zenit Petrohrad krídelník Róbert Mak.

„Taký je futbalový život. Vrátil sa do Petrohradu, v jednom zápase nebol ani v nominácii, v ďalšom dal dva góly, chytil sa. Nech mu to vydrží, veľmi mu to prajem,“ konštatuje Kozák.

V lete prestúpili viacerí slovenskí futbalisti. Norbert Gyömbér do Perugie, Martin Valjent do RCD Mallorca a útočník Adam Nemec do cyperského FC Pafos.

„Bol som naklonený tomu, aby Nemec ostal v Rumunsku, kde ho poznali a vážili si ho. Vybral si Cyprus. Prestup trval dlhšie, ako by bolo pre nás dobré. Som zvedavý, v akom stave príde na zraz,“ uviedol Kozák.

Post hrotového útočníka je dlhodobým problémom slovenskej reprezentácie. Aj preto je potešujúce, že do talianskeho Empoli prestúpil Samuel Mráz, ktorý už za klub strelil aj prvý gól.

„Do budúcnosti je to veľká perspektíva. Na tomto poste takého hráča potrebujeme.

Sledujeme ho, dostane šancu v pravý čas, aby sa dostal do situácie ako Škriniar a Lobotka, ktorí boli dostatočne sebavedomí, keď začali hrávať,“ naznačil Kozák.

O stopérov sa neobáva

Z bývalej úspešnej reprezentácie do 21 rokov sú v nominácii aj obrancovia Ľubomír Šatka, Martin Valjent, Róbert Mazáň či krídelník Albert Rusnák.

„Šatka dozrel futbalovo. Dobre reaguje v zložitých situáciách. Valjent dokáže hrať proti ťažším súperom a pri ťažkostiach s Pekaríkom sa to môže hodiť,“ vravel Kozák.

V posledných rokoch patrili k stáliciam v strede obrany Martin Škrtel a Ján Ďurica. Keď sa jeden z nich zranil, bolo ťažké ho nahradiť. Teraz to už neplatí.

„Za krátke obdobie vyskočili Škriniar, Gyömbér, Šatka, Valjent, Vavro. O budúcnosť sa nemusíme obávať,“ reagoval reprezentačný kouč.

Proti Ukrajine slovenskí futbalisti vstúpia do Ligy národov, ktorá je novým formátom na reprezentačnej úrovni. Dá sa z nej postúpiť priamo na najbližšie majstrovstvá Európy.

„Je to súťaž pre mužstvá z tretieho a štvrtého koša, ktoré by sa za iných okolností ťažko dostali na vrcholné podujatie. Ale aj pre tímy z prvého či druhého koša je to možnosť, keď vám nevyjde kvalifikácia,“ hovoril Kozák.

Nominácia SR na dvojzápas s Dánskom a Ukrajinou:

Brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United), Matúš Kozáčik (FC Viktoria Plzeň), Michal Šulla (ŠK Slovan Bratislava)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Erik Sabo (Beitar Jeruzalem), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul), Norbert Gyömbér (AC Perugia), Milan Škriniar (Inter Miláno), Ľubomír Šatka (DAC Dunajská Streda), Martin Valjent (RCD Mallorca), Tomáš Hubočan (Olympique Maresille), Róbert Mazáň (Celta Vigo)

Stredopoliari: Stanislav Lobotka (Celta Vigo), Patrik Hrošovský (FC Viktoria Plzeň), Juraj Kucka (Trabzonspor), Ján Greguš (FC Kodaň), Marek Hamšík (SSC Neapol), Ondrej Duda (Hertha Berlín), Erik Pačinda (DAC Dunajská Streda), Vladimír Weiss (Al-Gharafa/Kat.)

Útočníci: Róbert Mak (Zenit Petrohrad), Albert Rusnák (Salt Lake City), Michal Ďuriš (Anorthosis Famagusta), Adam Nemec (FC Pafos)

náhradníci:

Marek Rodák (FC Rotherham United), Martin Polaček (Levski Sofia), Lukáš Pauschek (Mladá Boleslav), Denis Vavro (FC Kodaň), Lukáš Štetina (Sparta Praha), Tomáš Huk (DAC Dunajská Streda), Boris Sekulič (CSKA Sofia), Filip Kiss (Ettifaq FC), Róbert Pich (Slask Wroclaw), Matúš Bero (Vitesse), Adam Zreľák (FC Norimberg), Samuel Mráz (FC Empoli)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Do reprezentácie sa vracia Weiss. Hamšík podľa Kozáka urobil správnu vec