Neviem si predstaviť, že by Slovák ohováral Talianov. Calzona by mal ubrať z ega, vraví Vittek

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona.
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|10. júl 2024 o 23:30

Slovenským futbalom rezonuje kauza po slovách trénera Calzonu.

BRATISLAVA. Pôsobenie Francesca Calzonu na reprezentačnej lavičke Slovenska od svojho začiatku vyvoláva kontroverzie a vzbudzuje zmiešané pocity.

Na jednej strane prišiel uznávaný odborník, ktorý spolupracoval aj s Marekom Hamšíkom v Neapole, no zároveň nikdy neviedol mužstvo ako hlavný tréner.

Obavy tak boli na mieste, zvlášť po nezvládnutom štarte kvalifikácie EURO 2024, keď slovenskí futbalisti doma iba remizovali s Luxemburskom 0:0.

Tréner však po neuspokojivom výsledku pochválil svojich zverencov.

"Vedeli sme, že to nebude ľahký zápas. Naša cesta je dlhá. Nenechám sa ovplyvniť výsledkami. Ak by sme tento zápas hrali v septembri, možno by sme prehrali 0:4," povedal Calzona v pozápasovom hodnotení.

Hráčom po zápase zablahoželal za snahu. "Mali sme viac príležitostí ako Luxembursko, nevidím dôvod na veľkú negativitu," doplnil.

Radosť z úspechu prekryla kauza

Je pochopiteľné, že tieto slová vyvolali vlnu kritiky aj medzi futbalovými odborníkmi či bývalými reprezentanti. Bezgólová remíza s Luxemburskom nie je to, na čo boli zvyknutí alebo by si chceli zvykať.

Postupne sa však výkony Slovenska zlepšovali. Vyzdvihnúť treba výkon v domácom kvalifikačnom zápase s Portugalskom (0:1), postup na ME a kvalitnú reprezentáciu Slovenska na samotnom šampionáte.

Chýbalo veľmi málo a tím okolo Lobotku, Škriniara či Hancka mohol domov poslať Angličanov a okrem iného si pripísal aj skalp Belgicka.

Avšak, radosť z výkonov na EURO prekryla kauza, ktorú odštartoval Calzona po príchode zo šampionátu. Ostro sa pustil do svojich kritikov od Ladislava Borbélyho až po bývalých reprezentantov Róberta Vitteka či Jána Muchu.

VIDEO: Celá reakcia Róberta Vitteka na slová trénera Francesca Calzonu

"Som trochu rozčarovaný z toho, čo som počul. Tá naša 'kritika' sa skôr týkala výberu trénera, ktorý nebol štandardný a myslím si, že to vieme všetci.

Bolo vidieť, že hneď po zápase s Anglickom si to chcel vyrozprávať. O mne povedal, že som sa radoval z vypadnutia našich, čo naozaj nie je pravda. Trošku by mal z toho ega ubrať. Po jeho úspechu si urobil veľa nepriateľov.

Neviem si predstaviť, že by Slovák ohováral Talianov. My sme niečo pre túto krajinu urobili," povedal Vittek pre reláciu Futbalový magazín. 

Koník kritizuje prezidenta SFZ

Na Calzonu reagoval aj tréner bratislavského Slovana Vladimír Weiss st.

„Nemusí však urážať všetkých ľudí a slovanistov, čo sme pracovali v slovenskom futbale predtým. Nemusí spomínať medzi riadkami ľudí, ktorí urobili pre slovenský futbal predtým ešte viac ako on,“ vravel.

"Keby sem prišiel, tak mu rád podám ruku a vypijem si s ním kávu, ale nech si váži ľudí, čo tu robia," dodal Weiss na utorkovej tlačovej konferencii.

V rozhovore pre STVR sa k situácii vyjadril aj bývalý reprezentant a obranca Slovana Marián Zeman. Podľa neho Calzona pozdvihol tím a mal by v tom pokračovať. Jeho odkaz kritikom označil za zbytočný.

"Absolútne tomu nerozumiem. Ja som tiež nechápal niektoré jeho vyjadrenia typu, s týmto súperom by sme pred pol rokom prehrali 0:4. No, nikdy sme s Luxemburskom neprehrali 0:4 a podľa mňa ani nikdy neprehráme.

Na začiatku musel vedieť, že to bude mať ťažké. Nikdy neviedol A-mužstvo. Venujme sa radšej tomu, čo mu vyšlo. Bývalí hráči majú právo, aby povedali svoj názor a on to musí rešpektovať," povedal Zeman.

Bývalý slovenský reprezentant Marián Zeman.
Bývalý slovenský reprezentant Marián Zeman. (Autor: STVR)

Futbalový expert Vladimír Koník na margo skloňovanej kauzy ukázal aj na prezidenta SFZ Jána Kováčika, ktorý po celý čas stojí na strane Calzonu. Vyčítal mu, že po jeho slovách obrazne povedané strčil hlavu do piesku.

"Mňa mrzí, že vedľa Calzonu sedí pán v okuliaroch, ktorý sa nezastane ľudí, ktorí svojou činnosťou priniesli nemalé prostriedky do slovenského futbalu.

Pokiaľ Calzona tvrdí, že tu desať ľudí škodí, tak veľmi rád by som bol v tejto skupine ľudí, pretože sú to všetko ľudia, ktorí tu niečo znamenajú a niečo urobili pre slovenský futbal," povedal Koník pre STVR.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Neviem si predstaviť, že by Slovák ohováral Talianov. Calzona by mal ubrať z ega, vraví Vittek